Nvidia surađuje s Nouveau timom u izradi mobilnih upravljačkih programa

Znamo da je Nvidia do sada bila prilično zatvorena kad se radi o upravljačkim programima za GNU/Linux platformu, no čini se da bi upravo Android mogao biti zaslužan za neke važnije pomake na ovom polju.

Sjetimo se Linusa Torvaldsa i njegovog žestokog obrušavanja na Nvidiju prije dvije godine u Finskoj na tadašnjem okupljanju hakera, kad je napravio upečatljiv potez – doslovce opsovao kompaniju, a u kameru pokazao srednji prst. Od tada je bilo nekih pomaka, poput upravljačkih programa za Optimus, ali je sve ostalo u domeni binarnih datoteka i zatvorenog softvera. Zbog toga nas posebno veseli vijest da je Nvidia počela aktivno surađivati s Nouveau projektom – skupinom hakera koja obrnutim inženjeringom izrađuje upravljačke programe otvorenog koda za Nvidijine čipove.

Tegra K1

Oduvijek škrta, bio u pitanju kôd ili dokumentacija, kompanija polagano zakreće kormilo i ostvaruje suradnju, zasada na polju mobilnih čipova. Nvidia je na ovogodišnjem CES sajmu elektroničke robe predstavila Tegra K1 mobilni SoC sljedeće generacije kojim planira ostvariti potpunu dominaciju nad Androidovim ekosustavom. Radi se o čipu za ARM arhitekturu (tzv. Tegra) pete generacije, posebnom po tome što donosi moćni Kepler GPU s čak 192 jezgre na mobilne uređaje. Prvi primjerci mobitela i tableta s ovim čipom očekuju se u drugoj četvrtini ove godine.

Izvorni kôd upravljačkih programa, iako još uvijek u razvoju, postao je dostupan Nouveau timu, a očekuje se i nastavak suradnje ne samo kod ovog čipa, već i kod budućih GPU-ova za ARM platformu. Uzmemo li u obzir da se ARM procesorska arhitektura sve češće nalazi u prijenosnicima i stolnim računalima, možemo očekivati da će se ista stvar u budućnosti nastaviti i s upravljačkim programima za PCI grafičke čipove, a možda i desktop verzija GNU/Linux platforme napokon dobije kvalitetne upravljačke programe otvorenog koda posve usporedive binarnim objavama iz Nvidije (ili čak bolje!).

Na najavu je reagirao i sam Linus Torvalds na društvenoj mreži Google+ izjavivši sljedeće:

Linus Nvidia Tegra-K1

U svakom slučaju, treba pozdraviti ovaj potez iz Nvidije te na istom zahvaliti Androidu i njegovoj izuzetnoj popularnosti koju je stekao tijekom godina.

Reference: bbc.co.uk, linuxgizmos.com, muktware.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

2 komentara

  1. Dario napisao:

    Voli Linus komunikaciju prstma 😀

  2. Porga C napisao:

    Mozda napokon dobijemo normalan driver za Optimus platformu. Moj Asus N550 ce bit odusevljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.