Linus se žestoko obrušio na Nvidiju, ubrzo stigao odgovor

Na nedavnom okupljanju hakera u Finskoj, Linus Torvalds se žestoko obrušio na Nvidiju, nazvavši je najgorom od svih kompanija s kojima je developerska Linux zajednica ikad radila.

Linus se požalio kako Nvidia ne čini dovoljno kako bi njezini proizvodi radili što skladnije s Linux operacijskim sustavom. U jednom trenutku, okrenuo se kameri koja je snimala događaj i pokazao srednji prst popraćen psovkom, što je pobudilo smijeh i pljesak među publikom, prenosi Wired. Pored Nvidije, požalio se i na ostale tvrtke radi loše podrške za Linux: “Smatraju da Linux nije dovoljno veliko tržište, ne možemo ništa oko toga… To je život“.

Linus Torvalds se žestoko obrušio na Nvidiju

Ubrzo je stigao i odgovor iz Nvidije. Kažu da im je podrška za Linux vrlo bitna, te su se osvrnuli na Linusove kritike povodom izostale podrške za Optimus grafiku na prijenosnim računalima. Nvidija ističe kako podržavaju Bumblebee – projekt otvorenog kôda, te objašnjava odluku o ne pružanju dokumentacije za sve GPU-ove iz svojih radionica. Smatraju da veću važnost imaju njihovi vlasnički upravljački programi, pohvalili su se aktivnim sudjelovanjem u razvoju ARM Linux kernela za Tegru, te velikim brojem proizvoda podržanih na Linux platformi. Čitavu PR objavu možete pročitati ovdje.

Video pak možete pogledati ispod (aktualni dio počinje u 49 minuti):

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

35 Komentara

Dodaj svoj

Ček zašto nvidia??? pa ati je sto puta gori od nvidie. Dakle, apsolutno mi nije jasno, nit ce mi ikad biti jasan ovaj Linux svet, sve ono štop i donekle radi kako valja, se pljuje, a ono ocajno pokusava da se pokrene i ako nikad nece raditi kako valja. Dok se odlične stvari zanemaruju i potpuno marginalizuju … cudnog li sveta?!?

Zlatko, pitanje za Linusa je bilo zašto nije podržana Optimus tehnologija na laptopima. Radi se o netrivijalnom problemu, zadnje 2 godine velik broj laptopa dolazi s integriranim grafičkim chipom i nvidia karticom. Ljudi su doskoro imali prilićnih problema s time. Stvari su tek donekle riješene Bumblebee projektom, no i dalje problematične, želite li, primjerice laptop spojiti s televizorom preko HDMI priključka.
Kad se uzme u obzir da su laptopi veliko tržište, to predstavlja priličan problem novim Linux korisnicima.
Dok Nvidia driveri stvarno dobri, opet im fale neke bitne stvari, primjerice suspend i hibernacija su problem. To je ipak osnovna funkcionalnost i treba se buniti, oni na nama, ma koliko isticali kako smo malo tržište zarađuju dobre novce, a ponašaju se potpuno ležerno. I kad je bila priča o Waylandu, potrudili su se odmah najaviti kako oni nemaju namjeru podržavati isti.
To što je ATI još gori, ne ide nvidiji u prilog.

Pa vlasnički driveri redovito nisu opcija (što zbog tehničkih problema, što zbog licencnih restrikcija), a nvidija u tom slučaju totalna je pušiona, pa je ATI/AMD ono – par kopalja ispred s realizacijom slobodnih drivera.

Jer nvidia ne razvija novi driver već samo optimizira kod postojećeg i tu i tamo doda nekaj novo ko cuda ali to je to. ATI/AMD driveri ne vlajaju ali se razvijaju i vide se promjene.

Zlatko
uporedi sta sve mozes sa nvidiom na vindovsu sta moze na linuxu
a kritikuje i njihovu saradnju sa OS zajednicom
ATIjev OS drajver je bas zbog saradnje programera i predstavnika ATIaa(AMD-a) dosta bolji od nVidiinog OS drajvera
a Intelove grafike rade na linuxu iz prve
kad NVIDIA i AMD budu doprinosili razvoju OS drajvera na nacin koji radi intel koji je takodje proizvodjac hardvera onda moze Linus i bilo ko drugi da ih pohvali

I šta sad? koja grafa je bolja za linux nvidia ilia ati?? Svi govoru nvidia … Uskoro moram kupit grafu pa blje da mi šapnete…!

Moj izbor bi ponovo bio definitivno ATi! Zapravo, osvisno o tome koju ćeš distru koristit, kupi i grafulju. Po mom dosadašnjem iskustvu, ATi radi odlično na Ubuntoidima/Mintovima, a nVidia (valjda) na ostalim. Imam nVidia integriranu grafu na jednom od PC-a sa dual-bootom Ubuntua i LMDE-a, na Ubuntuu je instaliran nVidiain driver, a na Mintu je nouveau driver i oba sustava zaje*aju redovnim smrzavanjem na 4-5 sekundi i gašenjem monitora na sekund-dvi. Kad poskidam driver, grafa radi bez greške ali i bez 3D akceleracije.

Da, uveks e govori da je Nvidia najbolja za Linux, sad najednom ne valja. E bogme valja i to još kako, nema Nvidia tih problema sa Linuxom koje ima Ati kartica. Mislim da budemo jasni i glasni. E sad druga je stvar, što bi proizvođači hardvera bili obavezni da urade ok drajvere za Linux. A zašto? Odgovor je jednostavan, mi te graficke kupujemo, a u kompletu sa grafickima placamo i drajvere. Dakle? Stvar je jasna. I kakav q… OS driver, ono što sam platio to ocu i da mi radi (Vlasnik sam firme i znam šta od mene sve traže) stvari moraju da se postave tačno tako kako treba da stoje. Drajvere plaćamo, a ne dobijamo, to je problem.

Pravo da vam velim, glede one točke oko toga što sa grafičkom možeš na Windozama, a što na Linuxu, ja stavljam ruku u vatru za Linux. Ista igrica, ista grafička…. zanemarujući probleme koji se javljaju sa PlayOnLinux ili Wine radi prilagodbe igrice, majke mi ista igrica se bolje vrti na Linuxu nego Winu… a kad još uzmeš u obzir eventualne kvarove zbog prilagodbe… Kako? Kako bolje radi na Linuxu sa jačim grafičkim zahtjevima (tipa Antialiasing onaj nesretni) nego na Windozama?

Ima, Stefan Dosinger inače Codeweavers developer koji je najzaslužniji pored Henri Verbeeta za 3d deo wine, a čiji su testovi na Phoronixu prikazani koristi Gentoo.

Inače dovoljno je tih par dllova iz wine, recimo gdi, wined3d i opengl optimizuješ kod sebe
i da se oseti razlika. Kao što se takođe oseti razlika kad dodatno tome optimizuješ mesu.
fglrx ne možeš on je takav kakav je.

direct3d>opengl wrapper koji se koristi u wine je zadnjih godina upravo njihov dizajn – njihovih ruku delo. I sad šta sve mogu da postignu u svojim eksperimentima, uzimajući u obzir da nijedna opengl implementacija korišćena u drajverima nije ista (vlasnička nasparam mesa). U svakom možeš da potkačiš slow path, pa i da ponekad nvidija može da bude sporija od svih. Tako da wine itekako zavisi od tog dizajna wrappera, što se na kraju kod nekoga pokaže kao sporije, a kod nekoga brže. Eto 🙂

inaće rezultat ti je isti i na archu i slacku i debianu od čega su debian i arch binary base distre. a osoba koja je ovo pisala je gentoo korisnik. razlike u performansama drivera naspram distribucije nema. bilo bi kad bi se radil konkretno custome driver baš za tvoju karticu no to se ne radi.a također ti wine dll filove ne kompajlira već ih samo prekopira u za to odgovarajući direktorij. performanse wina kod source based distra nisu ništa bolje i veće od binary distra.

Vidi, dll je linke library ali je windows. Unix pa tako i linux ima .so. Dll filovi koji se nalaze u u winu se ne kompajliraju već se samo prekopiraju i služe kako bi prevarili program koj se vrti na winu. Jel primječuješ razliku? Sad još reci glupost pa izjavi da je wine emulator.

aaaaaaaaaaaaa……… aj pogledaj kaj sam napisal. napisal sam ON JE GENTOO KORISNIK. dakle nisam napisal da je Codeweavers već da je GENTOO KORISNIK. GENTOO KORISNIK! ne Codeweavers korisnik već Gentoo korisnik. Tako da kakve sad ovo veze ovo tvoje ispravljanje ima sa sirom???

Pa da ga upoznaš i da znaš da je developer, jedino što vas povezuje je da koristite Gentoo…

Na kojem ni jedna instalacija nema iste performanse:).

Linus ih kritizira jer se postavljaju pederski sudjeluju u razvoju samo onih stvari u kojima imaju direktan interes i na način da ne mare da doprinesu OS… o tome je cijela priča…. a ne da nvidia ne valja…

To je kritika ala Stallman, ideološka 😀

ako prst pokaže nvidi treba i ATI-u….. nem neke razlike… driveri za ATI su užas… znam daa su otvoreniji ali opet nema pomaka već 4god koliko imam ATI grafičku

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.