Napravite vlastiti web preglednik na Linuxu u svega dvadesetak linija koda

Poznato je da učenje programiranja obično počinje s tzv. “Hello World” aplikacijom, čiji je osnovni i jedini zadatak ispisati poruku na ekranu i time postati prva napisana aplikacija budućeg programera. Jono Bacon, autor video prezentacije koju vam donosimo, za “prvu aplikaciju” odabrao je malo teži zadatak, ni manje ni više nego Web browser odnosno web preglednik.

pythonVjerojatno ste pomislili kako to definitivno nije zadatak za početnika, više za poveću ekipu iskusnih programera koji će utrošiti tisuće sati na desetke tisuća linija koda kako bi dobili nešto barem približno upotrebljivo. Jono će putem ove video prezentacije dokazati suprotno, na jednostavan i razumljiv način pokazat će nam kako isprogramirati web preglednik na Ubuntu Linuxu u svega dvadesetak linija koda.

Video prikazuje izradu vaše prve Ubuntu aplikacije; stvaranje novog projekta, kreiranje korisničkog sučelja, pisanje kôda te na kraju, stvaranje paketa. Čak i ako niste programer, preporučujemo pogledati ovaj video – tko zna, možda vas ponuka da postanete jedan te obogatite Linux svijet za još koju dodatnu aplikaciju.

Sva pitanja vezana uz video možete postaviti na web adresi askubuntu.com.

Autor Jono Bacon radi kao Community Manager u Canonicalu što je pozicija koja ga stavlja na čelo jedne od najvećih zajednica open source pokreta. Pored toga, radi kao konzultant, autor je knjige The Art of Community by O’Reilly te osnivač i organizator Community Leadership Summita. Pored svega toga, bavi se i programiranjem, pisanjem te glazbom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 Komentar

Dodaj svoj

Hmmm…pozivanje gotovog browsera python komandom teško se može nazvati programiranjem.
Ista stvar se dobije i u Visual Studiju kad se na praznu podlogu dijaloškog okvira odvuče Web Browser kontrola iz toolboxa.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.