Debian izabrao novog DPL-a

Završeni su izbori za novog DPL-a, a pobjedu je odnio Lucas Nussbaum.

Debian Project Leader (DPL) javna je ličnost koja godinu dana predstavlja projekt te koordinira njime i definira smjer njegova razvoja.

Lucas Nussbaum - novi DPL

Lucas Nussbaum – novi DPL

 

Trenutačnom Debian Project Leaderu, Stefanu Zacchiroliju, istekao je treći uzastopni mandat te su povodom toga raspisani novi izbori.
Sam Stefano, koji je po mišljenju mnogih jedan od najboljih DPL-a, ostat će upamćen po tome što je, uz fantastično dirigiranje Debianom “iznutra”, započeo približavanje Debiana Free Software Foundationu.

Među kandidatima za Stefanova nasljednika našli su se:

• Gergely Nagy
• Moray Allan
• Lucas Nussbaum

Pobjedu je odnio posljednji navedeni, Lucas Nussbaum, za kojega je najznačajnije to što je sudjelovao u suradnji s Ubuntuom, pa se nadamo da će se u bližoj budućnosti ostvariti kvalitetnija suradnja između “oca” i “sina”.

Što nas točno očekuje i kakva su očekivanja novog DPL-a, pročitajte na donjoj poveznici.

http://www.debian.org/vote/2013/platforms/lucas

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
Debian izabrao novog DPL-a, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

You may also like...

37 komentara

 1. sdfasdf napisao:

  “…je sudjelovao u suradnji s Ubuntuom, pa se nadamo da će se u bližoj budućnosti ostvariti kvalitetnija suradnja između “oca” i “sina”.”

  Bože otkloni, samo ne to. Što dalje od Ubuntua to bolje.

  • Milan napisao:

   Možda možeš i sam pročitati tekst, koji govori da testing postoji 13 godina u Debianu, i ko hoće od toga u današnje vreme sebi da napravi kredit.

   Tako da bez brige, Debianu je Ubunutut samo jedan od stotine+ derivata ;).

   • Lutherus napisao:

    SID. Ubuntu je na SID-u ne testingu.

    • Milan napisao:

     Ako hoćeš tačno LTS je na pre freeze testingu, a šestomesečna izdanja na sid+experimental 😉 .

     • Lutherus napisao:

      Ak idemo točno onda LTS ne postoji jer sa takvom politikom paketiranja, bug fixeva i takvom pilitikom distribucije softvera ne možeš reći da imaš Long Term Support pa LTS je sve samo ne LTS.

      • Milan napisao:

       Naravno LTS im ne valja ništa, ali oni hoće tako da ga prestave :).

       • Zlatko napisao:

        LTS je uvek bio smeće. Uvek je bolje naredno izdanje posle LTSa. A zašto je tome tako …. nisam pametan. Ali zato imam Lutherusa koji će to da mi objasni 🙂

        • Lutherus napisao:

         Ne neće. Za odgovor na to pitanje imaš Canonical. Ubuntu development team i 12 odabranih korisnika koji čine zajednicu. Mogu ti objasniti zašto LTS nije LTS ili kako Ubuntu laže svoje korisnike no zašto je 10 bolji od 4 moraš pitati njih.

        • sade napisao:

         ne bi reko da je 10 bolji od 4.
         12.10 mozda ima neke “novitete” koje 12.04 nema ali je zato i znatno sporiji od četvorke

        • trzalica napisao:

         Možeš malo argumentirati taj navod da je LTS smeće?? Ja vidiš mislim da su sve verzije između LTS previše nestabilne (ne smeće nego nestabilne jer se i iz nestabilnih verzija izvuku one najbolje stvari za kasnija izdanja) jer se previše forsiraju i testiraju noviteti koji su daleko u beta fazi i cjeli sustav postaje nestabilan (to govorim iz vlastitog iskustva). Volio bih čuti argumente.

        • Zlatko napisao:

         Ne mogu sad da se objasnjavam izvolite na forum i nađite Kubuntu na dosta tema sam pisao, pa da se sad ne ponavljam.

        • trzalica napisao:

         @Zlatko – takav sam odgovor i očekivao! 😉

      • Z0K4 napisao:

       Ako idemo točno onda je LTS upravo ono što reklamiraju u imenu – Long Term Support (a ne Long Term Stability)! 😛
       Ima 5 godina podrške a to je zbilja Long Term…

       • lutherus napisao:

        Da samo ga sa takvom politikom paketa ne možeš davati. I Kia ima 7 godina garancije na aute.

        • Z0K4 napisao:

         Kakve veze Kia ima s trajanjem podrške za Ubuntu? 😛

        • lutherus napisao:

         Oni daju 5 godina podrške a kia 7 što ne znaći da imaju dibar proizvod.

        • sade napisao:

         Eeeeeeeeeeeeej nemoj sad i po Kia-i pocet lupat. Kijica je dobar autic, nije baš ko Toyota ali soldian autić

        • Z0K4 napisao:

         @ Lutherus
         Što se tiče Ubuntua: nisam ni rekao da imaju dobar proizvod, samo da imaju 5 godina podrške što dio “LTS” u nazivu sugestira… Nigdje se ne spominje stabilnost.
         Što se tiče Kie: what ever helps you through the night. Tvoje mišljenje je da je Kia loš proizvod. Tu se ne mogu složiti s tobom… Možda prije nekih 7-8 godina, ali danas ne.

        • lutherus napisao:

         @zok04
         Iskreno, unutar tih 7-8 godina se kod kie nije puno promjenilo osim suvremenijeg dizajna i malo većeg i bogatijeg osnovnog paketa. Lim je idalje loš, elektronika je idalje vrlo kvarljiva a mehanika im nije jača strana. U startu je fin auto koj te u startu ne košta puno no održavanje je skupo. Zašto? Prvo dijelovi su cijenom skoro ko za C klasu a razlika u startu je u cijeni 20 000€ što je puno. Šajba je za kiu pro ceed isto ko za e klasu,
         Skupo održavanje, skupi dijelovi, loša limarija i loš lim. Elektrika loša ali bolja nego kod alfe.

       • Milan napisao:

        Jeste to je dugačko vrijeme podrške, a uslovljeno je releaseom kao poluproizvodom. A koji se zasniva na
        pre freeze testing grani Debiana i objavljuje se godinu dana pre Debianovog release. A Debian daje podršku 3 godine za svaki release.

        U principu Ubuntu ne samo da se bazira na Debianu, nego je 4 godine od te podrške uglavnom Debianova podrška.

        A poslednja tj peta godina LTS podrške uglavnom služi za nagovaranje o prelasku na noviji LTS, koji je tada već 2 godine u opticaju :P.

        • Milan napisao:

         U stvarti jednu, ali nije ni bitno :P, Bitno je to da Ubunterosi i dalje ne moraju ništa mniogo da rade oko toga, tako da mogu na miru da se posvete osvajaju nova tržišča i srca ljudi koji još uvek mogu da poveruju u takvu bajku ;).

       • lutherus napisao:

        Dobar autić kažeš :facepalm
        nije da ga održavaš jel?

    • Milan napisao:

     Nego ovo svojatanje što se pominje je za drugu stvar, a to je zbog predloga da kao Ubuntu sada postane rolling release, znači da nema ovih šestomesečnih među LTS izdanja.

     Ono što Lucas kaže je da: aman pa taj rolling release postoji u Debianu već 13 godina 😉 .

     I sad izađe trol Ubuntu RR niotkuda i kaže: Hej drugari napravili smo rollinka, a hoj :). Kapiš;)

     • Lutherus napisao:

      A tko će ga raditi? Jono? Pa taj čovjek je trgovac na ne programer. Zajednica kojoj okreću leđa? Mark? Svi znamo zašto je izbačen iz Debian paketarskog tima 2003.

      • Milan napisao:

       Naravno Ubunterosi ništa mnogo bitnog i ne urade sem marketinga i naravno pokupe ceo kredit :).

       Ista stvar je i sa nvidijom i svim tim companiesima.. Nego što neko ne napiše članak o Linus bilo je juče ponovo u centru pažnje

       http://www.h-online.com/open/features/Kernel-comment-Bad-show-NVIDIA-1845899.html

       • Dario napisao:

        A kako je to “Linus jučer ponovno bio u centru pažnje”????

       • Zlatko napisao:

        Jedno je proizvod napraviti, a saasvim druga stvar je taj isti proizviod prodati. Dzaba imas odličan proizvod ako ga niko ne koristi. To Apple jako dobro zna, a sad je tim stopama ide i Cannonical. A to mnogima ovde smeta, a sve pod raznim izgovorima, te ovo te ono, umesto da lepo priznaju da je Ubuntu i njegovi derivati trenutno sklop najstabilnije, najnovije i najlakse distribucija za odrzavanje.

        • Z0K4 napisao:

         Najstabilnije? Ne. Jesi li ikad probao Debian Stable, ili Slackware, ili CentOS? Najnovije? Ne. Jesi li ikad probao Arch, Fedoru, openSUSE Tumbleweed?

     • Zlatko napisao:

      Ja lično mislim da će RR izdanja da sahrane Ubuntu. Jedino, ako sem RR izdanja budu imali i stabilna LTS izdanja. Onda mi to i ima smisla. Mada … Poznajući GNU/Linux svet, sve što valjda, sve pljujemo i sve uništimo (dal mi dal developeri, ali na kraju sigurno unistimo)

 2. Milan napisao:

  Ja i ne vidim da je neko spominjao niti oca niti sina, ni dedu ne babu, itd. Te floskule sigurno nije neko dobronameran izmislio, ne, ne… 😉

 3. shicy napisao:

  Zašto čovjek nebi poboljšao suradnju Debiana i Ubuntua? Ima i Ubuntu dobrih stvari (da nema, nebi bio gdje je) koje bi se možebitno mogle implementirati u Debian i tako dodatno poboljšati ovaj fantastičan projekt 😉
  Na koncu, vrijeme će pokazati kakav će Lucas biti kao DPL, ali ako mu Stefano vjeruje, a vjeruje mu, nema razloga za paniku 😉

  • Milan napisao:

   Evo da ti odgovorim zašto ne bi. To je samo tvoje mišljenje, možda i želja ;).

   I ne veruje tu niko nikom na lipe oči, svakom može da se preokrene u glavi u nekom momentu, pa da pravi sranja. I svako ko je izabran, može biti i mimo tog mandata i smenjen ako pravi sranje.

  • Lutherus napisao:

   Pa zapravo i nema. U počecima je Ubuntu bil malo stabilniji Debian SID no to je bilo 2005. Od tada se jako puno promjenilo. Danas je Ubuntu najzatvorenija distribucija, projekt koj se najviše udaljuje od zajednice, nešto što ne uviđa problematiku DRM sadržaja i zatvorenog softvera a još manje ne vidi ništa loše u postavljanju spaywarea i pračenju korisnika ni prodavanju njihovih podataka. Suradnja sa njima i prihvačanje the Ubuntu way bi ih samo mogla udaljiti od FSF-a kojem su dosad težili.
   sigurno ne želiš Ubuntu politiku u Debianu počevši od kvalitete paketa i pristupu rješavanju bugova preko suradnje sa zajednicom do prihvačanja Jobs poslovanja.

   • Milan napisao:

    Evo ti jedan lajk na gore, to je tačno ;). Ni u Debianu ga ne vole što se tako radi, mada ima i par desetina DD koji rade i tamo i ovamo. Ipak Debian se ni ne trudi da nekome brani koriščenje (2 i 3 GNU sloboda su odvajkada prisutne u DFSG i poštuju se), pa ni tom marketinškom monstrumu zvanom Ubuntut :).

   • sade napisao:

    Fucka se ljudima kaj ih ubuntu “prati”, vecina ni ne zna kaj su ti svi zeitgeisti kad ih vide u procesima, fucka im se i za amazon leću u dashu. Jednostavno ubuntu je svijestan da je vecina ljudi danas nazalost navikla na potpuno odricanje od prava na privatnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.