Digia preuzima Qt. Posao se nastavlja istim tempom.

Qt je jako popularan razvojni alat otvorenog koda. Procjenjuje se da ga koristi preko 450 000 developera, tisuće tvrtki diljem svijeta, te da ima značajnu ulogu u mnogim industrijama poput automobilske industrije, medicine, obrambene  industrije, svemirske industrije i aeronautike, industrijske automatizacije, industrije animacije i naprednih vizualizacija. Koriste ga mnogi popularni programi poput VLC-a, Skypea, Opere, Mathematice, Photoshopa ili Virtualboxa.
Nama je najznačajnija činjenica da se KDE velikim dijelom oslanja na Ot.

Nedavne glasine oko slabljenja Nokije, koja  je Qt preuzela od Trolltecha i nastavila njegov razvoj i održavanje, su zabrinule velik dio Linux zajednice i programera. Moguć gubitak jednog takvog prominentnog partnera se zasigurno ne bi dobro odrazila na daljni razvoj i sudbinu ovog toolkita.

Na sreću, stvari su izgleda ipak krenule dobrim tijekom. Većina vas vjerojatno već zna da je prije nekoliko dana finska tvrtka Digia preuzela Ot od Nokie. U ovu transakciju je uključeno i 125 Nokijinih zaposlenika koji su radili na QT-u. Time su završeni strahovi oko nesigurne budućnosti i mogućeg potpunog napuštanja ovog razvojnog alata. Digia se obvezala nastaviti sve Nokijine aktivnosti koje uključuju daljni razvoj ovog toolkita, posao oko komercijalnih i open source licenci, te servisiranja. Osim ovih obveza, Digia se odlučila razviti Qt i za Android, Windows 8 i iOS platforme.

U Digiji vjeruju da Qt ima jako dobru budućnost i da će kroz narednih nekoliko godina posao oko Qt-a značajno rasti. Kao što vidimo Digia ima ozbiljne namjere s nastavkom daljnjeg razvoja i proširenjem Qt-a na druge platforme.

Reakcije na ovu vijest su uglavnom pozitivne i većina se slaže da se radi o ozbiljnoj tvrtci koja ima dobru strategiju razvoja. Osim očitog interesa oko razvoja ovog popularnog razvojnog alata, Digia ima i osobni interes održati zdravlje Qt-a. Naime, nekoliko njihovih ključnih softverskih proizvoda ovisi o Qt-u.

Za sada su se samo dvije stvari pokazane kao moguć razlog za zabrinutost. Prva je zabrinutost oko toga da li tako mala tvrtka ima dovoljno resursa oko održavanja i razvoja ovako velikog projekta. Drugi razlog za zabrinutost je to što je Microsoft jedan od značajnijih partnera ove tvrtke i teoretski bi mogao utjecati na brzinu i uspješnost razvoja Qt-a.

Međutim, kako god se stvari budu razvijale, rezervni plan postoji u obliku KDE Free Qt fundacije. Ranijim ugovorom s Nokijom ova fundacija ima pravo forkati Qt i nastaviti njegov razvoj ukoliko se zbog bilo kojeg razloga on prekine ili se nastavi pod nekom od zatvorenih licenci.

Eto, ova dugotrajna trakavica se približava kraju i izgleda da možemo biti mirni za sudbinu KDE-a. KDE će izgleda i dalje biti jedno od najboljih radnih okruženja na Linux platformi.

Autor:Branko S.

Izvor:Linux News

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

11 komentara

 1. Zlatko napisao:

  Drugim rečima Microsoft je preko svoje ispostave kupio Qt. Ode novi KDE u kqrazz.

 2. b4sh napisao:

  Mislis Microsoft KDE 9 ima budcnost ?

 3. Marko napisao:

  Od QT još uvijek bježim zbog tih zamršenih licenci. Imam nekoliko open source projekata u Javi i WX. Naravno da uz free open source projekte programer mora od nečega i živjeti, pa nešto mora izdati i zatvoreno i komercialno. Glupo je to što svugdje se svodi kod njih da se uzme odvjetnik koji će razjasniti točno što smiješ a što ne..a naši odvjetnici su vrhunski znalci za lgpl licence (pogotovo one s iznimkama). Mislim da je WX puno jednostavnije objasio ono sto smijes a sto ne – u principu smijes sve. Dinamičko linkanje, objektne datoteke..koja gluparija od licence..

 1. 3. rujna 2012.

  […] Digia je preuzela QT. […]