Propustili ste DORS/CLUC 2012 konferenciju? Pročitajte kako je bilo…

Od 23. do 25. svibnja organizirani su devetnaesti po redu DORS/CLUC – Dani otvorenih računarskih sustava, pod medijskim pokroviteljstvom Linux za Sve portala. Riječ je o središnjoj, najvećoj, najposjećenijoj i najstarijoj hrvatskoj manifestaciji iz područja otvorenih sustava, operacijskih sustava GNU/Linux, otvorenih normi u informatici i open source filozofije.

Ovogodišnja manifestacija ponudila je širok izbor zanimljivih predavanja za različite interesne skupine, kao i za različite razine profesionalnosti. Većina predavanja odvijala se u vrlo opuštenoj atmosferi te se vidjelo da je riječ o ekipi koja se već međusobno poznaje, bilo iz poslovnog svijeta, bilo preko Interneta ili iz različitih udruga i interesnih skupina.

Moram priznati da je najinteresantnije bilo prvi dan, kada se održavalo predavanje Marka Rakara i okrugli stol koji je potom slijedio. Činjenica da je veoma zanimljivu raspravu vodio Zoran Šprajc, koji se nije libio pitati prava pitanja, je vjerojatno bila jedan od razloga zašto su mnogi pažljivo slušali tko će što reći.

Marko Rakar drži predavanje na DORS/CLUC 2012Tema okruglog stola je bila otvorenost državne uprave prema tvrtkama koje žele koristiti javne podatke i sustave koji su financirani iz proračuna, te koji bi u skladu s time trebali biti dostupni svim građanima i poduzetnicima u Hrvatskoj. Kakve ovo ima veze s portalom? Pa…velike. Naime, jedan od temelja slobodnog softvera je upravo otvorenost podataka i dostupnost korisnicima, pogotovo s obzirom da novac koji država troši dolazi direktno iz budžeta građana Republike Hrvatske, pa bi se dalo zaključiti da imaju i pravo znati kako se tim sredstvima raspolaže. Ukratko, saznali smo da su ti podaci teoretski dostupni, ali su tako pažljivo “loše” organizirani da ih je efektivno nemoguće naći čak i kada znate gdje tražiti. Još gora je činjenica da se podaci teško ili nikako ne razmjenjuju među državnim institucijama kao takvima. Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, obećao je da će se to sve promijeniti i da postoje planovi u tom smjeru, ali se u zraku osjećalo da je to obećanje negdje u istoj kutiji kao i hrvatska nuklearna elektrana – projekt koji se radi od vremena Tita.

DORS/CLUC 2012 - okrugli stol

Od predavanja tehničke prirode bilo je nekoliko doista zanimljivih, od kojih posebno želim istaknuti središnje predavanje Briana Fitzgeralda na temu Adopting Open Source Software: Lessons Learned. Riječ je bila o stvarnim problemima prelaska firmi, udruga ili individualnih korisnika na Linux. Jedan od glavnih uočenih problema jest činjenica da Libre Office/OpenOffice i slični alati zapravo nemaju potpunu podršku za Microsoftove formate dokumenata, što ih čini efektivno beskorisnima. Naime, nitko si, a pogotovo u poslovnom svijetu, ne može priuštiti da pošalje dokument koji LO ili OOo nije sačuvao točno ili koji ne može ispravno otvoriti nečiji dokument.

Posjećenost je bila vrlo dobra Održane su brojne radionice na DORS/CLUC 2012

Dok se ne riješe barem problemi s formatima, do nekih većih migracija će teško doći. U svakom slučaju nas čeka dug put do “linuxizacije” javne uprave.

Valent Turković je održao predavanje “Projekt Otvorena mreža”Uslijedilo je 7 kratkih petominutnih predavanja (lightning talks) u kojima se govorilo o više projekata. Prema komentarima razmijenjenim tokom pauze dalo se naslutiti da se slušateljima najviše svidjelo predavanje Valenta Turkovića “Projekt Otvorena mreža”. Riječ je o osječkom wireless projektu kompletno baziranom na otvorenim sustavima, i što je najvažnije, kompletno besplatnom sustavu. Valent je inače voditelj Fusion Linux projekta, član Linux za sve zajednice te osnivač osječkog HULK-a. Valentov projekt je zapravo internet u malom na koji bi se svi mogli spojti te koji bi funkcionirao na isti način kao slobodna zajednica u svojim ranim, ranim danima na UNIX serverima. Uistinu zanimljiv i hvalevrijedan projekt.

Za kraj bih htio spomenuti da su predavanja bila izuzetno dobro posjećena, te pohvaliti varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) koji je o vlastitom trošku poslao 50-ak studenata kako bi mogli prisustvovati konferenciji. Ovakva briga o studentima se rijetko viđa, a nije prisutna ni na mnogo razvikanijim akademskim institucijama. Za svakoga je bilo ponešto, zbog čega sam posve siguran da su svi uživali u viđenom i naučenom.

Za više fotografija posjetite ovu online galeriju, dok video snimke s predavanja možete očekivati uskoro:

Autor: B. P.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.