Kako instalirati Cinnamon na Ubuntu

Za one koji još ne znaju Cinnamon je projekt koji je započela ekipa iz Linux Minta. Mintovci nisu bili u potpunosti zadovoljni Gnome Shellom, a izmjene koje su planirali nisu prošle kod Gnome razvijatelja. Stoga su krenuli razvijati svoj vlastiti fork Gnome Shella. I tako je nastao Cinnamon. Koristeći Gnome 3 kao podlogu razvili su sučelje koje podsjeća na stari Gnome 2, ali za razliku od Mate projekta koji nastoji u potpunosti replicirati Gnome 2, Cinnamon nastavlja evoluciju Gnome 2 sučelja.
Clement Lefebvre, osnivač i voditelj Linux Mint projekta u Cinnamon radnom okruženju vidi budućnost Minta.

 

Izgled Cinnamon sučelja na Linux Mintu

 

Budući da mu je Gnome 3 podloga te da je razvijen pod slobodnom licencom Cinemon možete instalirati i na druge Linux distribucije. Ako ste to željeli napraviti na Ubuntuu do sada je za to bilo potrebno nešto više truda, ali sada to možete uraditi jednostavnim dodavanjem PPA.

sudo add-apt-repository ppa:merlwiz79/cinnamon-ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon cinnamon-session cinnamon-settings

Osim Cinamona ovom instalacijom ćete dobiti i Cinnamon Settings– GUI alat pomoću kojega možete dodatno podešavati ovo sučelje.
Nakon instalacije jednostavno kod ponovnog logiranja odaberite Cinnamon kao radno okruženje i nastavite raditi kao da se Gnome 3 nije nikada dogodio.

 

Izvor:Webupd8

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

9 Komentara

Dodaj svoj

Za početnike koji se ne snalaze u promjeni grafičkog sučelja:
Nakon što ste instalirali Cinamon trebate se odlogirati. (Log out)
Nakon što se odlogirate pojaviti će vam se mali prozorčić u koji upišete svoje korisničko ime i lozinku. Uz taj prozorčić je nacrtan mali zupčanik. Kliknete na njega i odaberete Cinamon. Onda stisnete Enter i logirati ćete se u Cinamon. Isti postupak je i za vraćanje na Unity samo što sad naravno birate Unity kod ponovnog logiranja.

ne mogu instalirati cinnamon na linux mint 9, ne mogu ga pronaći u repozitoriju, a kada unesem naredbe iz članka, neće ni tada.. što mi je činiti, zna li tko?

Imas prastaru verziju Minta. Normalno je da ne mozes instalirati Cinnamon.
Instaliraj noviju verziju. Mint 13 mozes skinuti s Cinnamonom predinstaliranim.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.