Raspberry Pi krenuo u proizvodnju

Nedavno smo vas upoznali sa računalom veličine kreditne karticeRaspberry Pi. Usprkos dimenzijama, ovaj mališan vrti High-Definition video i bavi se istim stvarima kao i siva kanta ispod vašeg stola, samo što je deseterostruko jeftiniji.

Specifikacije su mu 700 MHz ARM procesor, 256MB memorije na Modelu B, dok Model A dolazi sa 128 MB. Podaci se spremaju na SD karticu, za grafiku je zadužen Broadcom VideoCore MIV čip (podržava OpenGL ES 2.0 , 1080p30 H.264 high-profile dekodiranje), sadrži jedan USB priključak, HDMI izlaz i 3.5 priključak za zvučnike ili slušalice. Zanimljivost je da će računalo raditi i na četiri obične AA baterije.

raspberry-pi
Jeste li mu u međuvremenu smislili namjenu?

 

Raspberry Pi je napokon krenuo u proizvodnju – trenutno samo Model B koji košta 35 dolara, dok će prvi primjerci Modela A uslijediti nešto kasnije po cijeni od 25 dolara (Model A nema Ethernet kontroler* i dolazi sa samo 128 MB RAM memorije).

Do kraja siječnja očekuje se 10 tisuća proizvedenih primjerka, kada će i službeno krenuti prodaja.

Već smo spominjali kako računalo podržava Debian, Fedora i ArchLinux distribucije, dok će podrška za ostale uslijediti nešto kasnije (na forumu se razvila rasprava koja distribucija je najpogodnija, pa možete pogledati ili komentirati).

*Iako Model A dolazi bez Ethernet kontrolera, postoji mogućnost spajanja na internet koristeći USB adapter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 Komentara

Dodaj svoj

ako i dođe kod nas, sigurno neće biti tako jeftin. s druge strane, ako i bude, onda će neka pristojnija 16/32gb sd kartica biti skuplja od njega! 🙂

sad me interesira što će se prije pojaviti ovo ili onaj android stick koji se najavljivao za 2 polovinu 2012.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.