Dostupna nova Calligra 2.6

Pored LibreOfficea 4.0, prošli je tjedan izašla revizija još jednog slobodnog uredskog paketa – Calligre 2.6. Calligra je nasljednik KOfficea, KDE-ovog uredskog paketa temeljenog na KDE-ovoj tehnologiji. Međutim, Calligra je odavno prerasla definiciju uredskog paketa te bi se sad mogla opisati kao ultimativni skup alata za stvaranje dokumenata.

Calligra Words
Calligra Words

U kategoriji uredskih alata Calligra nudi Words (tekstualni procesor), Sheets (tablični proračuni), Stage (prezentacije), Plan (projektni upravitelj), Kexi (vizualni upravitelj bazama), Flow (crtač dijagrama) i Braindump (voditelj bilješki), dok kategorija grafičkih alata obuhvaća Kritu (digitalno slikanje) i Karbon (vektorska grafika). S verzijom 2.6 u paketu dolazi novi alat za e-izdavaštvo, Author, pomoću kojeg je moguć izvoz dokumenata u sve prisutnije formate EPUB i EPUB2.

Calligra dolazi u dva oblika: onom za klasična računala (Calligra Suite) i u onom za tablete (Calligra Active). Calligrin pozadinski sustav (Calligra Office Engine) može se lako izdvojiti i koristiti u drugim proizvodima; npr. takva varijanta koristi se u Nokijinom uredskom paketu prisutnom na poznatom smartphoneu Nokia N9.

Nekima će značiti što se Calligra – kao i sam Qt, a dijelom i KDE SC – može pokrenuti i na platformi Windows iako je taj port još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Glavna snaga ovog paketa njegova je konzistentnost i integracija jer je funkcionalnost jednog alata dostupna u drugima. Tako npr. sliku u Wordsu možete uređivati kao u Kriti, a tablicu kao u Sheetsu. Moguće je i direktno uvesti web stranicu renderiranu Webkitom, kao što se može vidjeti na slici ispod.

Shapes example

Nakon ovog kratkog uvoda bio bi red i navesti što donosi novo izdanje Calligre.

Najveća je novost uvođenje već spomenutog Authora, aplikacije za izradu e-knjiga od koncepta do izdavanja. Author je prilagođena verzija Wordsa s naglaskom na jednostavno pisanje i izdavaštvo, ili kako su razvijatelji sami sročili:

Author je zamišljen za dvije kategorije korisnika:

  • Romanopisce koji proizvode dugačke tekstove s kompliciranim radnjama koje uključuju mnoge likove i scene, ali s ograničenim formatiranjem.
  • Autore knjiga koji žele iskoristiti prednosti e-knjiga u usporedbi s klasičnim papirnatim knjigama.

Author je sad jako sličan Wordsu, ali će se u daljnjem razvoju Calligre sve više razlikovati.

U starim uredskim aplikacijama također ima novosti:

  • Words donosi bolju statistiku o tekstu, poboljšani spell-checker, unaprijeđeni opći raspored i  popravljene dijaloge.
  • Sheets ima novi optimizator funkcija – Solver.
  • Stage donosi novi animacijski okvir koji omogućuje korisnicima stvaranje i manipulaciju animacijama.
  • Plan je dobio mnoge ispravke, ali i poboljšanja, pogotovo u dijelu za rasporede i grafikone.
  • Kexi sada bolje uvozi i izvozi CSV datoteke, ima novu podršku za korisničku podatkovnu pohranu itd.

Sve aplikacije sada imaju bolju podršku za Microsoftove Office formate, pogotovo OOXML, i bolji prikaz matematičkih izraza. Autor ovog teksta može potvrditi da je otvaranje MS-ovih dokumenata već i u praksi iskoristivo, iako je LibreOffice još uvijek bolji izbor.

Calligra Krita
Calligra Krita

Kreativne (umjetničke) aplikacije najrazvijeniji su i najdovršeniji dio cijelog paketa, vjerojatno zato što nemaju konkurencije u svijetu slobodnog softvera (a i šire) kao što uredski dio ima. Krita se tako već neko vrijeme koristi u profesionalnoj upotrebi. U ovoj verziji dobila je podršku za OpenColorIO što će cijeniti filmska industrija, a uvedena su i mnoga ubrzanja zahvaljujući vc biblioteci. Poboljšanja su zahvatila i podršku za HDR slike, integraciju u tijek razvoja GFX te zadnji OpenRasterski standard. Tona ispravljenih bugova ovdje se podrazumijeva.

Tko se želi upustiti u otkrivanje ovog paketa aplikacija može to učiniti na ovaj način.

Reference: calligra.org, Wikipedia

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Dostupna nova Calligra 2.6, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

13 Komentara

Dodaj svoj

GIMP ne otvara TIF formate (GIMP konvertira Adobe sRGB (1998)) u verziji 2.8.2. Krita otvara uredno i konvertira. Photoshop CS5 uredno pita koju paletu zelis koristiti (Adobe, custom, none).

Bilo bi baš zanimljivo vidjeti udruživanje Libre Office-a i Calligre, mislim da bi u tom slučaju debelo prestigli Microšrotov office…

Bilo bi lijepo imati neki open source office paket koji bi bio najbolji u svemu. Međutim, što se tiče udruživanja, ne vidim kako bi to bilo moguće. Iako im je namjena gotovo ista, radi se o potpuno različitim paketima u smislu developmenta i u tom pogledu nemaju gotovo ništa zajedničko.

Da, nema smisla takvo udruživanje jer ta dva projekta imaju različite ideje kako bi trebao izgledati uredski paket i koriste različite tehnologije. Eventualno što bi imalo smisla da dijele biblioteke za čitanje/pisanje u razne formate kao doc/docx.

…nisam proučavao koju koncepciju i ideje imaju jedni a koje drugi tim ali sam pretpostavio da imaju različite poglede na stvari i da zato na kraju krajeva i rade na dva projekta koji se ipak razlikuju jedan od drugoga. Htio sam reći da bi bilo zanimljivo kada bi se “radna snaga” ili znanje jednog i drugog tima spojilo i kada bi iz toga iznjedrili jedan uredski alat. Pretpostavljam da bi takav proizvod bio glavna konkurencija Microšrotu.
I znam da se tako nešto (mislim na udruživanje) vjerojatno neće dogoditi, barem ne u bliskoj budućnosti ali pustite me da malo maštam haha! 😀 😀

Pa LibreOffice je i sad glavni konkurent. Cak mislim da u zadnje vreme jako česta pojava OpenOffice i na windowsovim računarima. Čak imam osećaj da ih polovina koristi OO.

Ovako “na papiru” zvuči i izgleda fenomenalno, pogotovo grafički alati. Bit će red isprobati. U Archu je nadohvat ruke 🙂
Koristi li netko Calligru ili bar neke njene aplikacije kao glavne alate?

Krita je odlična, user-friendly, pomalo podsjeća na photoshop, modularan i jednom kad imaš otvorene alate dalje za obradu je odlična. Podržava 32 bit floating rendering, lijepo su uredili brush alate, manje efekata i mogučnosti kod efekata nego u GIMP-u, user-interface je moguće posvjetliti i smanjiti po svjetlini u postotcima, layeri podsjećaju na adobe-ov, 15 color paletta u izbor, openGL se moze enableat, podržava CMYK 32-bit, podrška za tablet settings, cursor shape se može mijenjati, layer properties je razvikaniji i brdo opcija sa HSL, HSV, RGB, invert,….. (negdje > 50 izmjena), gumb “apply filter again”, tipka “Mail” radi samo za kmail.

Ono što sam primjetio, stabilniji je, znam da mi se Krita prije skršila dosta. Međutim, sučelje je malo “neuredno” odnosno gumbi su različiti od sučelja, nije custom style za ribbon, za layer-e, dakle nije da je svaka slikica jedinistvena i ugodna za oku. Stekne se dojam da određeni alati postaju nejasni, ne znamo čemu služe sve dok ne dođemo do tih alata. Malo se izgubite u sučelju jer je layout “pošaran”.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.