Objavljen je digiKam 3.0

Ovaj je petak službeno objavljena nova verzija popularnog alata za obradu slika – digiKama. Korisnici ovog organizatora i uređivača fotografija razveselit će se najnovijem izdanju okrugloga rednog broja 3.0.

Za one koji su novi u svijetu Linuxa, digiKam je jako praktičan komad softvera koji će vam pomoći da svoju hrpu digitalnih fotografija dovedete u red. Izvorno je namijenjen za radno sučelje KDE, ali bez problema će raditi i na ostalim sučeljima.

digiKam verzija 2.5
digiKam u svojoj malo ranijoj inačici

 

Pomoću njega vrlo jednostavno možete organizirati svoje kolekcije fotografija. digiKam vam nudi razne mogućnosti, od prebacivanja digitalnih fotografija na vaše računalo do njihove obrade i brisanja s fotoaparata.
Jednom prebačene digitalne fotografije tada možete složiti u mape po raznim kriterijima (datumi, tagovi itd.), možete im dodati tekst i ocijeniti ih – digiKam nudi mnoštvo mogućnosti. Slike također možete uploadati na internetske servise. Kad su slike preuzete, spremne su za uređivanje. Program podržava osnovne radnje poput rotacije, promjene veličine, redukcije šuma, uklanjanja crvenoga oka, ali i naprednije radnje poput upravljanja bojama, rad s filtrima ili posebnim efektima.

Novosti u ovoj verziji najvećim su dijelom nastale vrijednim radom sudionika skupa Google Summer of Code 2012.
Nabrojit ćemo najznačajnije:

  • Podrška za prepoznavanje lica
  • Mogućnost stvaranja video prezentacije fotografija
  • Novo sučelje za upravljanje kamerom
  • Podršku za metapodatke iz videa
  • DLNA/UPnP plugin
  • Proširenje za wallpapere
  • Automatska redukcija šuma na fotografijama
  • Libkipi i KIPI-plugini su preneseni na KDE XML-GUI

Novo sučelje za rad s kamerom
Novo sučelje za rad s kamerom

 
Automatska redukcija šuma
Automatska redukcija šuma

 
Izrada videoprezentacije
Izrada videoprezentacije

 

Nestrpljiviji najnoviju verziju digiKama mogu preuzeti sa službene stranice i sami ju kompilirati.
Ostalima ipak preporučujemo da pričekaju službenu verziju u repozitorijima svoje distribucije.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Objavljen je digiKam 3.0, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

I ja sam to pomislio, ali rekao bih da je zasluženo jer KDE je stvarno čudo jedno, prava programerska umjetnost (usprkos pokojoj preostaloj bagudi). Nadam se da korisnici ostalih DE-a nemaju previše zamjerki. Ja volim tu različitost WM-a i DE-a, ali najviše koristim KDE jer se tu osjećam kod kuće ili doma (ovisi koristim li KDE u Slavoniji ili u Zagrebu) 😀

Može li raditi preimenovanje većeg broja fotografija korištenjem metapodataka? Jedan od razloga zbog kojih imam dual boot sa windows-om je program koji mi formira ime datoteke na osnovu datuma i vremena fotografisanja, tačnije: http://www.bassita.com/software/
Ako neko zna alternativu za linux, zamolio bih ga da me obavijesti 🙂

Hvala na odgovoru, ali ovo ne zvuči dobro:
“Unfortunately Rapid Photo Downloader 0.4.5 does not run under Ubuntu 12.10, Linux Mint 14, and Fedora 18 and other very recent Linux distributions due to a critical bug.”

Latest News
January 22, 2013: Version 0.4.6 has been released, primarily to provide a preliminary fix for a critical bug (the fix was also included in 0.4.6 beta 1). All those running a recent Linux distribution such as Ubuntu 12.10, Linux Mint 14 and Fedora 18 are recommended to update. Read the release notes for more details.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.