Doživite E17 uz Snow Linux

Želite upoznati Enlightenment window manager na najjednostavniji mogući način? Evo odlične prilike!

 

Nedavno smo pisali o Bodhi Linuxu kao vrlo uspješnom projektu ponovnog oživljavanja Enlightenment window managera. Sada ćemo se osvrnuti na Snow Linux – manje poznatu, ali svejedno vrlo popularnu distribuciju koja u svojoj ponudi također donosi E17. Samim time bi tematski pokušali zaokružiti E17. Bodhi i Snow, iako dijele isti window manager, zapravo predstavljaju dvije strane iste medalje i međusobno se uvelike razlikuju.

Snow Linux je mlada distribucija koja na novi način oživljava već dobro poznata okruženja. Baziran je zasebno na Debianu, te zasebno na Ubuntuu. Debian Wheezy je tako osnova za Gnome 2, KDE, Xfce i LXDE okruženja. Ubuntu je osnova za Cinnamon i Mate. Najnoviji Snow 3 “Crystal” je još u vijek u razvoju, a donosi Xfce i E17 na čistom Debianu. Svrha ove distribucije je na jednostavan način upoznati korisnika s Debianom i Ubuntuom, te pružiti što bolji user experience najvažnijih okruženja.

Jedna od najvećih novosti u ponudi najnovije verzije 3 je svakako E17, što se čini kao prilično hrabar potez s obzirom na zao glas koji prati ovaj WM. Budući da smo nedavno upoznali Bodhi, potrebno je dati priliku i Snow Linuxu.

 

Iso je težak okruglih 700 MB i može se vrlo lako naći na službenim stranicama. Za instalaciju se brine Debian Installer, a particioniranje mi je najdraži dio.

 

Snow Linux - Boot meni
Snow Linux – Boot meni

 

Snow Linux - Odabir jezika
Snow Linux – Odabir jezika

 

Snow Linux - Odabir vremenske zone
Snow Linux – Odabir vremenske zone

 

Snow Linux - Odabir tipkovnice
Snow Linux – Odabir tipkovnice

 

Snow Linux - Odabir particije
Snow Linux – Odabir particije

 

Snow Linux - Particioniranje
Snow Linux – Particioniranje

 

Snow Linux - Podaci o korisniku
Snow Linux – Podaci o korisniku

 

Snow Linux - Instalacija GRUB-a
Snow Linux – Instalacija GRUB-a

 

Snow Linux - Priprema za instalaciju
Snow Linux – Priprema za instalaciju

 

Snow Linux - Instalacija
Snow Linux – Instalacija

 

 

Sam proces instalacije je trajao punih 6 minuta. Odmah nakon pokretanja dočekao me wireless Internet veza sa spremljenim postavkama još iz live moda. Budući da se radi o Debianovoj osnovi, prepoznavanje hardvera je gotovo pa zajamčeno. Jedino što je nedostajalo je obavijest negdje u trayu o prepoznatoj mrežnoj kartici i dostupnim wireless poveznicama. Stoga je to preporučljivo provjeriti uz nm-tool.

Odmah nakon pokretanja dočekuje nas obavijest o pronađenim nadogradnjama koje se vrlo brzo preuzimaju i instaliraju. Poželjno je ugasiti nepotrebne servise, te ponovno pokrenuti sustav. Početno zauzeće radne memorije se kreće između 105 i 110 MB. Pokretanje traje tridesetak, dok gašenje samo pet sekundi. Zauzeće diska je 2,4 GB.

 

Snow Linux - Update Manager
Snow Linux – Update Manager

 

Snow Linux - Update Manager
Snow Linux – Update Manager

 

 

Za razliku od prethodno razmatranog Bodhi Linuxa, Snow ima mnogo tradicionalniji izgled desktopa. Na vrhu je panel (Shelves), a padajući meni se nalazi pod Snow ikonom. Izbornik Everything Startup se još uvijek skriva iza kombinacije Alt+Esc. Oba izbornika su vrlo brza, intuitivna i vizualno atraktivna. Everything Startup je vrlo koristan za brzo pretraživanje, te pamti zadnjih nekoliko upita.

 

Snow Linux - Desktop i meni
Snow Linux – Desktop i meni

 

Snow Linux - Everything Startup
Snow Linux – Everything Startup

 

 

Predinstalirani programi redom su Archive Manager, Enlightenment File Manager i Thunar, Leafpad, Terminology, Geany, Shotwell, Firefox, Thunderbird, Pidgin, Transmission, Audacious, MPlayer, AbiWord, te Synaptic, Htop i GDebi PAckage Installer. Čitav sustav je u potpunosti opremljen i spreman za rad! Predinstalirani su i svi kodeci, driveri, te Flash.

 

Snow Linux - Enlightenment File Manager
Snow Linux – Enlightenment File Manager

 

 

Na dnu deskstopa se nalazi Engage traka alata, koju smo već ranije upoznali. Radi se o iznimno prilagodljivom alatu s odličnim efektima i lijepim ikonama koji svakako olakšava svakodnevno korištenje i čini ga zabavnijim.

 

Snow Linux - Engage Setings
Snow Linux – Engage Setings

 

 

Posebnost je svakako i Settings Panel, a nalazi unutar menija. Radi se o kontrolnoj ploči koja sadrži apsolutno sve funkcije potrebne za upravljanje sustavom. Podijeljen je u tematske kategorije, zbog čega je korištenje vrlo je jednostavno i pregledno.

 

Snow Linux - Settings Panel
Snow Linux – Settings Panel

 

 

Još jedna odlična stvar na koju treba obratiti pažnju je Software Center. Snow Linux E17 je nastao na čistom Debianu zbog čega je i potpuno kompatibilan s njegovim repozitorijima. Software Center se u praksi pokazao vrlo brzim, stabilnim i pouzdanim. Korisniku su pruženi detaljni opisi programa, screenshotovi, a zanimljivost je da su ponuđeni i različiti dodaci koje bi uz sam program odmah mogao instalirati.

 

Snow Linux - Software Center
Snow Linux – Software Center

 

Snow Linux - Software Center
Snow Linux – Software Center

 

 

Kao “standardnu opremu” E17 window manager donosi i izbornik za odabir različitih profila. Zadani profil pri instalaciji i pokretanju je SnowOSX, ali to se vrlo lako promijeni. Posebna napomena vrijedi za “Default” profil koji briše sve korisničke postavke, te “Mobile” namijenjen uređajima osjetljivim na dodir, ali se još nalazi u eksperimentalnoj fazi.

 

Snow Linux - SnowOSX profil
Snow Linux – SnowOSX profil

 

Snow Linux -SnowClassic profil
Snow Linux -SnowClassic profil

 

Snow Linux - SnowGnome2 profil
Snow Linux – SnowGnome2 profil

 

Snow Linux - Computer profil
Snow Linux – Computer profil

 

Snow Linux - Mobile profil
Snow Linux – Mobile profil

 

 

Ukoliko volite rad na više odvojenih i zasebno podešenih “okruženja”, a ne želite često mijenjati profile, onda je izbor više virtualnih desktopa upravo za vas! Iako su na početku zadana “samo” četiri, možete ih slobodo oduzimati ili dodavati po volji, te svakog od njih odvojeno podešavati.

 

Snow Linux - virtualni desktopi
Snow Linux – virtualni desktopi

 

 

ZAKLJUČAK

 

Snow Linux E17 se pokazao kao izuzetno pouzdan, brz i praktičan za korištenje. Odlično reagira, nudi nevjerojatne mogućnosti prilagodbe, te se dokazao u pouzdanosti. Pri manje zahtjevnom korištenju (bez paljenja web preglednika) ne troši više od 140 MB RAM-a. Debianova osnova jamči stabilnost, odlično prepoznavanje hardvera, dugotrajnu podršku, te ogroman izbor programa.

S obzirom da se radi o istom window manageru koji nanovo budi pažnju Linux zajednice, nužno je Snow E17 usporediti s Bodhi Linuxom. Iako nije toliko bogat vizualnim efektima, Snow se pokazao vizualno dorađenim, te izuzetno jednostavnim za rad i podešavanje. Zbog toga ga svakako preporučujem početnicima, ali i svima onima koje zanima ovaj neobični WM. Radi se o pomalo “konzervativnoj” no opet vizualno vrlo stimulativnoj izvedbi lišenoj šarenila i blještavih efekata, čime daje autentični E17 user experience. Samim time Snow ne predstavlja nikakvu suprotnost Bodhi Linuxu. Dapače, radi se o dvije strane iste medalje, dvije izvrsne izvedbe istog WM-a čime mu zajedno mogu iznova povratiti naklonost korisnika.

 

Izvor: Službena stranica

Autor: Calisto

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Doživite E17 uz Snow Linux, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 Komentara

Dodaj svoj

Svaka čast! Odavno nisam vidio ljepše prezentiranu linux distribuciju sa svim njenim karakteristikama. Zaista je, na osnovu ovako slikovitog prikaza i jezgrovitog pojašnjenja, jednostavan postupak instaliranja i podešavanja ove distribucije . Toplo preporučujem i ostalim linuksašima da je obavezno ispitaju.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.