Firefox OS dobiva sve više pažnje

Prošle godine je započeo Mozillin projekt Boot 2 Gecko, čiji je cilj izraditi potpuno otvoreni operacijski sustav za mobilne uređaje temeljen na standardnim Web tehnologijama, a jedna od najvažnijih Web tehnologija u Mozillinom sustavu je HTML5.

Boot 2 Gecko je u međuvremenu preimenovan u Firefox OS, a uz njega Mozilla također razvija i postojeće Web standarde, odn. različite API-je za upravljanje energijom, pozivima i sl., a sve to kako bi Firefox OS mobilni uređaji mogli u potpunosti funkcionirati kao pravi pametni telefoni. Za razliku od Androida, Firefox OS je od samog početka u potpunosti otvoreno razvijan, tj. kako developeri pišu kŏd tako ga i objavljuju na javnom repozitoriju tako da nitko nije privilegiran i svi imaju jednak pristup i kontrolu kŏda. Također je lagano uključiti se i doprinositi cijelom projektu.

Brazilski mobilni operater Telefonica je početkom ove godine prvi objavio kako udružuje snage s Mozilla projektom, a prije par dana Mozilla je objavila da je dobila podršku od još nekoliko vodećih mobilnih operatera, čime nedavno mali projekt zadobiva veliku pažnju. Poznati operateri kao što su Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia i Telenor smatraju da je Firefox OS zanimljiv sustav koji ulazi na tržište pametnih telefona, a na jeftine uređaje će dostaviti pravo smartphone iskustvo. Osim mobilnih operatera, proizvođači mobitela TCL Communication Technology (koji je dio Alcatel One Touch branda) i ZTE su objavili da planiraju proizvoditi uređaje s Firefox OS-om, dok se prvi Firefox uređaji očekuju početkom 2013. godine u Brazilu i to na Telefonica mreži.

Rana verzija Firefox OS-a na Samsung Galaxy S2 mobitelu

Firefox OS pruža ono za što dosad nismo ni mislili da je moguće, a to je upotreba HTML5 jezika za upravljanje temeljnim komponentama i mogućnostima mobilnog telefona. Prema riječima Firefox developera, cijeli je sustav potpuno optimiziran za rad na jeftinijim i po performansama slabijim uređajima te su svi nepotrebni međuslojevi uklonjeni, tako da će mobilni operateri i proizvođači imati neograničene mogućnosti s ovakvim sustavom. Firefox OS se sastoji samo od Mozillinog Gecko HTML enginea, Linux kernela i nekoliko pozadinskih servisa, a oslanja se na hardversku akceleraciju što omogućava dobre performanse a nisku potrošnju resursa. Očekuje se da će Firefox OS najviše biti prihvaćen na tržištima koja se još razvijaju, jer će dolaziti uglavnom na jeftinim uređajima a nuditi pravo smartphone iskustvo.

Firefox OS sučelje

Evo stav Mozillinog CEO-a, Gary Kovacsa:

“Predstavljanje otvorenog mobilnog sustava nastavlja Mozillinu misiju, a to je promocija otvorenosti, inovativnosti i oportuniteta na Internetu za korisnike i developere. Očekuje se da će milijuni i milijuni korisnika prvi puta pristupiti internetu u idućim godinama, tako da je važno isporučiti neodoljivo smartphone iskustvo za svakoga. Veliki broj mobilnih operatera i proizvođača pružaju dodatnu podršku što će doprinjeti raznolikosti i snazi globalne ponude.”

Pitanje je dali Firefox može konkurirati Androidu ili iPhoneu, jer i sami znamo da je i Androidovoj popularnosti zasigurno doprinio velik broj jeftinih uređaja, što je dokaz da i Android može raditi na slabijim performansama. Možda je rastuća zainteresiranost poznatih mobilnih operatera i proizvođača za ovaj sustav već malen pokazatelj da Firefox OS posjeduje što je potrebno za uspjeh. Ostaje nam još za vidjeti, zasad je sigurno da je open source zajednica dobila još jedan zanimljiv i potpuno otvoren projekt.

Reference: http://blog.mozilla.org/http://arstechnica.com/

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Firefox OS dobiva sve više pažnje, 5.0 out of 5 based on 1 rating

7 Komentara

Dodaj svoj

Tko bi rekao da ce Boot to Gecko izrasti u ozbiljan projekt? Bome pravi OS! Cak i najava buducih uredjaja!
Pametna strategija uci najprije na mala vrata s jeftinim smartphoneovima.

Nadam se da će ovaj os u potpunosti zaživeti. Nešto mi se čini da od Chrome OS i nema ništa pa bi voleo da vidim ovo kako radi. Nisam pratio šta se oko ovoga dešava, nadam se da bi i Google mogao da im pruži podršku, kao i za FireFox, ionako on od svega i ima ogromnu korist.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.