5.488 pregleda

Dvadeset i prvi rođendan Linuxa

7

Prošla je godina dana otkada smo slavili okruglih dvadeset godina Linuxa.

Ove godine nešto skromnije, ali ipak impozantno. Teško je povjerovati da je već prošla dvadeset i jedna godina!
Stvari se i dalje kotrljaju. Kernel se i dalje razvija. Nove distribucije se i dalje izdaju. Ratovi oko radnih sučelja su se malkice stišali. Pojavili su se i novi igrači a neki veliki igrači su nestali.

Svašta se dogodilo za ovih godinu dana. Da vam donekle predočimo veličinu Linuxa i pomognemo da donekle zamislite koliko ljudi radi na ovom nekadašnjem hobi projektu jednog studenta preletite na brzinu najvažnije događaje koji su se dogodili od Linuxovog dvadesetog rođendana. Radi se o najvažnijim vijestima koje smo pokrivali ovdje na LZS-u. Dodajte njima i one male novosti, a i poneke veće novosti o kojima nismo stigli pisati i mislim da ćete dobiti prilično dobru sliku što je to Linux.

Uskočimo u vremeplov i preletimo prethodnu godinu

 

Krenimo u retrospektivu prošle Linuxove godine:

 

 • Objavljena je Mandriva 2011.  Tada smo se nadali da će nešto biti od te distribucije. Danas na žalost svjedočimo potpunom raspadu i gubitku razvojne strategije ove nekad vodeće Linux distribucije.
 • Objavljen je Pardus 2011.2.  Svi su bili oduševljeni. Čak smo napravili recenziju i preporučili ga svima. Danas na žalost izgleda da je projekt ugašen i da nećemo više vidjeti ovu sjajnu distribuciju.
 • Intel je napustio Meego.  Na žalost, Meego je nastavio svoj put prema zaboravu. Nedavno se pojavila nova nada u vidu finske tvrtke Jolla. Nadamo se da ćemo vidjeti novo rađanje ove sjajne distribucije.
 • Preminuo je Dennis Ritchie.  Ovaj velikan računalstva nam je dao Unix i C. Svijet kakvog poznajemo ne bi bio isti da ovog čovjeka nije bilo.
 • Predstavljen ICS.  Ova verzija Androida se po mišljenju većine po prvi puta izdigla daleko iznad iOS-a i najavila sjajnu godinu za Android.
 • Objavljena je Fedora 16.  Iako je dolazila s KDE-om, Gnome Shellom, te donosila brojna poboljšanja nekako nije ostavila značajan trag.
 • Najavljen je Raspberry Pi.  Tada potpuno revolucionarni komad hardvera i prava senzacija. Nestrpljivo smo iščekivali kada će prvi doći u naše ruke.

Naravno, nismo naveli sve važne događaje iz Linuxove dvadesete godine. Ali, valjda vam je i ovaj poduži popis pokazao da je u svijetu Linuxa i dalje jako živo. Red suza i red smijeha. Baš kao u stvarnom životu.

Pa, sretan ti rođendan Linuxe! Još si mlad i puno je toga pred tobom. Želimo ti još mnoge uspješne godine!

Završavamo promotivnim videom:

 

 

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 komentara

 1. Filip aka filipvk1000 napisao:

  Sretan rođendan 😀

 2. jas napisao:

  Zgodno, mada smatram da je mjesto trebao naći info o odluci Debiana za izradu OS-a za mobitele

  http://www.linuxzasve.com/i-debian-zeli-na-mobilne-uredaje

  • Branko napisao:

   A to je dosta dvojbeno. Mislim da to Debianu nije jedan od prioriteta već usputni projekt. I pitanje je da li ima mjesta za Debian na mobilnom tržištu koje je već prezasićeno?
   Ne znam koliko je to ozbiljna stvar. FirefoxOS, Tizen i Meego su nekoliko puta tijekom ove godine najavljivali promjene, nove partnere i početak proizvodnje mobilnih uređaja. A Debian je tek u samom začetku.

 3. domi napisao:

  Sretno Linuxe!Spasio si mi život!

 4. Vl@do napisao:

  Još puno takvih rođendana svi mi zajedno proslavili !

 5. Captain Hook napisao:

  Happy B-day!

 6. cooleech napisao:

  Sretno, Linuxu, punoljetnom čeljadetu! 😀

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.