Dvadeset i prvi rođendan Linuxa

Prošla je godina dana otkada smo slavili okruglih dvadeset godina Linuxa.

Ove godine nešto skromnije, ali ipak impozantno. Teško je povjerovati da je već prošla dvadeset i jedna godina!
Stvari se i dalje kotrljaju. Kernel se i dalje razvija. Nove distribucije se i dalje izdaju. Ratovi oko radnih sučelja su se malkice stišali. Pojavili su se i novi igrači a neki veliki igrači su nestali.

Svašta se dogodilo za ovih godinu dana. Da vam donekle predočimo veličinu Linuxa i pomognemo da donekle zamislite koliko ljudi radi na ovom nekadašnjem hobi projektu jednog studenta preletite na brzinu najvažnije događaje koji su se dogodili od Linuxovog dvadesetog rođendana. Radi se o najvažnijim vijestima koje smo pokrivali ovdje na LZS-u. Dodajte njima i one male novosti, a i poneke veće novosti o kojima nismo stigli pisati i mislim da ćete dobiti prilično dobru sliku što je to Linux.

Uskočimo u vremeplov i preletimo prethodnu godinu

 

Krenimo u retrospektivu prošle Linuxove godine:

 

  • Objavljena je Mandriva 2011.  Tada smo se nadali da će nešto biti od te distribucije. Danas na žalost svjedočimo potpunom raspadu i gubitku razvojne strategije ove nekad vodeće Linux distribucije.
  • Objavljen je Pardus 2011.2.  Svi su bili oduševljeni. Čak smo napravili recenziju i preporučili ga svima. Danas na žalost izgleda da je projekt ugašen i da nećemo više vidjeti ovu sjajnu distribuciju.
  • Intel je napustio Meego.  Na žalost, Meego je nastavio svoj put prema zaboravu. Nedavno se pojavila nova nada u vidu finske tvrtke Jolla. Nadamo se da ćemo vidjeti novo rađanje ove sjajne distribucije.
  • Preminuo je Dennis Ritchie.  Ovaj velikan računalstva nam je dao Unix i C. Svijet kakvog poznajemo ne bi bio isti da ovog čovjeka nije bilo.
  • Predstavljen ICS.  Ova verzija Androida se po mišljenju većine po prvi puta izdigla daleko iznad iOS-a i najavila sjajnu godinu za Android.
  • Objavljena je Fedora 16.  Iako je dolazila s KDE-om, Gnome Shellom, te donosila brojna poboljšanja nekako nije ostavila značajan trag.
  • Najavljen je Raspberry Pi.  Tada potpuno revolucionarni komad hardvera i prava senzacija. Nestrpljivo smo iščekivali kada će prvi doći u naše ruke.

Naravno, nismo naveli sve važne događaje iz Linuxove dvadesete godine. Ali, valjda vam je i ovaj poduži popis pokazao da je u svijetu Linuxa i dalje jako živo. Red suza i red smijeha. Baš kao u stvarnom životu.

Pa, sretan ti rođendan Linuxe! Još si mlad i puno je toga pred tobom. Želimo ti još mnoge uspješne godine!

Završavamo promotivnim videom:

 

 

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Komentara

Dodaj svoj

A to je dosta dvojbeno. Mislim da to Debianu nije jedan od prioriteta već usputni projekt. I pitanje je da li ima mjesta za Debian na mobilnom tržištu koje je već prezasićeno?
Ne znam koliko je to ozbiljna stvar. FirefoxOS, Tizen i Meego su nekoliko puta tijekom ove godine najavljivali promjene, nove partnere i početak proizvodnje mobilnih uređaja. A Debian je tek u samom začetku.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.