Canonical više ne financira razvoj Kubuntua

Danas smo saznali jednu neugodnu vijest – Canonical više neće službeno održavati Kubuntu. Ovim se Kubuntu izjednačava s Xubuntuom, Edubuntuom i Lubuntuom koje razvija zajednica. Jonatan Ridell, jedini plaćeni developer Kubuntua je objavio da ga Canonical više neće financirati. To znači da više neće moći posvetiti puno radno vrijeme uređivanju ove verzije Ubuntua.

Jonatan je radio na Kubuntuu sedam godina i trudio se stvoriti solidnu KDE distribuciju. Iako su kritike podijeljene, moramo reći da većina ipak smatra da je Kubuntu u posljednje vrijeme imao solidnu integraciju KDE-a i da je bio jedna od KDE distribucija koje bi preporučili drugima, pogotovo početnicima.

 

Kubuntu 11.10

 

Posljednja financirana verzija Kubuntua biti će 12.04. Prosječni korisnici vjerojatno neće osjetiti nikakve značajne promjene jer na Kubuntuu osim Jonatana radi (volontira) i petnaestak aktivnih developera. Ako povučemo paralelu s Xubuntuom i Lubuntuom koje također razvija zajednica ono što bi se eventualno moglo desiti je da će KDE verzija Ubuntua kasniti s datumom izlaska u odnosu na službeni Ubuntu.

Prije nego li svu paljbu usmjerimo na Canonical, njihova odluka nije bezrazložna. Shuttleworth je sve karte stavio na razvoj Unitya i njihovu strategiju proboja Ubuntua na desktop tržište. Službeno podržavanje ostalih verzija ove distribucije im vjerojatno odnosi dio resursa i rasipa fokus. Vjerojatno nije problem razvoj Kubuntua koliko je problem što je Canonical do sada pružao plaćenu podršku za ovu distribuciju što je vjerojatno trošilo dosta resursa. U tvrtci koja ima četristotinjak zaposlenih nije svejedno kako će se trošiti novac i da li će tvrtka generirati profit ili ne. Nakon osam godina razvoja Ubuntua i poslovanja na nuli vrijeme je da Canonical počne stvarati i neku zaradu. Za to su nažalost nužni i neki bolni rezovi.

Kao što smo rekli, tužno je da KDE verzija Ubuntua više nije službeno podržana jer je s nama gotovo od samih početka razvoja ove distribucije ali to ne znači da više nikada nećemo vidjeti Kubuntu 12.10 ili da će on biti neupotrebljiv. Najvjerojatnije ćemo i dalje imati solidnu KDE implementaciju ali bez službenog Canonicalovog blagoslova.

 

Izvor:lwn.net

Autor:B.S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

4 komentara

 1. ludak napisao:

  verujem da je na tu odluku uticaj imao i plan canonicala da razvije ubuntu ako os koji ce podrzavati i arm i da ce biti operativni sistem za tablet uredjaje.

  licno mislim da bi bilo lepo da canonical to i ostvari i da bude veca konkurencija linux-olikih sistema i za tablete.

  ubuntu bar po meni predstavlja dobar os za krajnje korisnike obzirom da sa par klikova moze da se instalira i odma koristi sto je ipakvecini korisnika i najpotrebnije.

 2. Abnormal napisao:

  S jedne strane šteta, s druge strane odluka djeluje logično. Canonical je 7 godina ulagao novce u Kubuntu, a da se nisu vidjele naznake da bi Kubuntu mogao postati profitabilan ili donijeti neku drugu korist.

 3. NMojovic napisao:

  Da i Kubuntu se ipak nije mogao meriti sa punokrvnim KDE distribucijama kao sto su PCLOS ili OPENSuse, kolko sa pohvatao na nasim forumima izgleda da i Fedora bolje radi KDE od Kubuntu-a.

 1. 3. rujna 2012.

  […] Kubuntu je izgubio Canonicalovu podršku i prešao u ruke zajednice. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.