Obljetnica: Dvadeset godina Linuxa

Jučer smo slavili Linuxov dvadeseti rođendan. Prije dvadeset godina Linus Torvalds je najavio svoj operativni sustav; tada je mislio da će se raditi o skromnom hobi projektu. Ostatak priče znamo – iako mu nisu predviđali dug život, uspio je doći do svoje dvadesete godišnjice i još uvijek ostati vitalan i perspektivan.

Linux je postao vodeći operativni sustav za servere, internet kakvog ga znamo ne bi postojao bez Linuxa. Iako na desktop računalima nije nikada uspio uhvatiti velik postotak, ne možemo zanemariti da se Linux ipak vrti na milijunima desktop računala. Mnogi uređaji kojima se svakodnevno služimo koriste upravo GNU/Linux, ili Linux kernel. I naravno, moramo napomenuti veliki uspjeh Androida koji iako nije pravi GNU/Linux, ipak koristi Linux kernel i spada u Linux obitelj.

Tamo gdje je važna sigurnost, pouzdanost i mogućnost prilagođavanja specifičnim uvjetima naći ćemo upravo Linux. Na primjer, koriste ga NASA i LHC, koriste ga i neki gradovi za upravljanje infastrukturom, koriste ga banke i tržišta dionicama.

Ono što je najvažnije, Linux nije proizvod jednog čovjeka ili jedne tvrtke. Rezultat je suradnje velikog broja pojedinaca i tvrtki spremnih nesebično podijeliti svoje znanje i potrošiti svoje slobodno vrijeme i resurse kako bi unaprijedile ovaj operativni sustav. U svijetu gdje se znanje ljubomorno čuva, ovo je svjetli primjer da se može i drugačije.

Linuxu želimo još puno uspješnih godina i još mnogo zadovoljnih korisnika!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.