Mozilla predstavila Firefox OS pametni telefon

Mozilla je predstavila pametni telefon namijenjen razvijateljima. Time je pokazala da sa svojim Firefox OS-om misli ozbiljno.

Nakon nešto više od godinu dana razvoja, te nekoliko verzija Firefox OS-a koje smo mogli isprobati na našim računalima i Android telefonima, konačno je došao red na pravu stvar. Mozilla je službeno predstavila prvi mobitel pokretan Firefox OS-om. Uređaj je namijenjen razvijateljima, a bit će dostupan u veljači ove godine. Mora se priznati da uređaj izgleda prilično zanimljivo.

Firefox OS pametni telefon

Da Mozilla cilja na tržište “skromnijih” pametnih telefona vidi se i po karakteristikama uređaja. Mobitel pogoni Snapdragonov procesor od 1 GHz-a radnoga takta, a od ostalih značajki tu je 3,5″ HVGA zaslon, 3 megapikselna kamera, 512 MB RAM-a i 4 GB ROM-a, a za proširenje memorije zadužen je utor za microSD karticu. Uređaj proizvodi Geeksphone u suradnji s Telephonicom.

Po našem mišljenju radi se o prilično razboritom potezu jer Mozilla ima velike šanse uspjeti u tom “niskom” tržišnom segmentu. Ovaj je potez za Mozillu ulaz u svijet pametnih telefona. Takve niskobudžetne uređaje najčešće biraju oni koji kupuju svoj prvi pametni telefon, ili kod nas poznati “mobitel na touch“. Ako cijena bude konkurentna jeftinim Androidima i klasičnim “nepametnim” telefonima, moguće je da će pokoji od ovih telefona naći put do svog vlasnika.

Ovako izgleda uživo
Ovako izgleda uživo

 

Podsjetimo, Firefox OS velikim će se dijelom oslanjati na web aplikacije, što bi moglo uvelike olakšati razvoj aplikacija za ovu platformu i možda pomoći da se ovaj operativni sustav održi u trenutačno jako zasićenom tržištu pametnih telefona.

 

Izvor: Mashable, Mozilla

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (11 votes cast)
Mozilla predstavila Firefox OS pametni telefon, 4.4 out of 5 based on 11 ratings

6 Komentara

Dodaj svoj

Firefox OS, Ubuntu Phone, Jollin Meego, WebOS, Tizen.
Onako na prvu iz glave. To su sve projekti koji se razvijaju. Svi imaju Linux jezgru.

Linux alternativa za Android zvuči poput
“Auto umjesto Fiata”, ili “Pasta za zube umjesto Kalodonta”.

Ubuntu i Google već duže vrijeme rade na tome da smanje razlike između Androida i Linuxa vulgaris. Naravno, to se prvenstveno odnosi na desktop PC i tablete, ali ne možemo zaobići smartphone i phablete.
Nadalje, tu su Cyanogen “distre” Androida, kao i npr. UrukDroid i razne Ångström verzije.

Zanimljivo je za podsjetiti da će Tizen (a možda i Meego/Sailfish), moći vrtiti nešto Android aplikacija:
http://www.engadget.com/2012/05/15/tizen-os-android-apps/

Nema razloga da svi uključeni (Intel, Samsung, Ubuntu, Firefox, Jolla, Archos… pa čak i sam Google) ne napreduju sa kompatibilnosti prema svom pomalo retardiranom Linux rođaku.
Alternativa alternaive radi baš i nema smisla; otvorenost i mogućnost izbora je pak nešto drugo.

Najveći je problem web, cloud, HTML5 itd orijentiranim OS-evima (Poput Firefox OS-a) što Google i ovdje pokušava postaviti proprietary standard u vidu tzv “Native Client” tehnologije.
Točnije, “Do Not Evil” PR i ovdje se očituje u tome da Google daje sve alate Open Source itd, ali je (opet) riječ o strogo kontroliranom, monolitnom razvojnom centru.
http://www.theregister.co.uk/2013/01/23/google_native_client_for_arm/
i demonstracija (potreban Chrome, naravno)
http://www.naclbox.com/gallery (DOS Descent – multiplayer!)

Meni ne zvuči loše, štoviše volio bih si nabaviti jedan primjerak. Možda više iz kolekcionarske potrebe, a naravno da i isprobam sam Firefox OS.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.