I Debian želi na mobilne uređaje

U svijetu mobilnih uređaja nekoliko sustava drže većinu tržišta, od kojih su najpoznatiji Android i iOS, a od ostalih možemo nabrojati Symbian, Windows Phone, Blackberry OS i još nekoliko manje zastupljenih. Prema istraživanjima Android već duže vrijeme vodi sa 59%, iza kojega je iOS s 23% pa Symbian s 6.8% i Blackberry OS sa 6.4%. Uz tako čvrstu dominaciju Androida i iOS-a, pomislili bismo kako nijedan drugi sustav nema nikakve šanse za uspjeh i kako nitko ne bi ni ulagao velike napore za promoviranje novog sustava. Međutim ipak nije tako. Neki su pokušali ući na ovo tržište, ali brzo su odustali ili jednostavno nisu uspjeli, dok drugi misle da ima mjesta za još pokojeg natjecatelja.

Od onih koji nisu uspjeli najpoznatiji je Meego, no koji se izgleda ponovno vraća u život. Nakon prvotnog neuspjeha Meegoa, isti sustav je poslužio kao baza drugim projektima a to su Tizen OS i Mer OS. Slijedi Web OS, čija je objava izvornog koda nakon neuspjeha HP-ov pokušaj da donekle oživi ovaj sustav. Nedavno smo vidjeli da je Mozilla itekako ozbiljna sa svojim Firefox OS-om, a i KDE zajednica ima svoj adut Plasmu Active.

Uz sve navedeno, svijet mobilnih sustava zaista nije dosadan. Još jedan dokaz za to je novi Debconf, na kojemu se raspravljalo o Debianovim mogućnostima za lansiranje na mobilne uređaje. Ovaj projekt nije nov, nego postoji već neko vrijeme, a na Debianovim stranicama postoji i poseban wiki posvećen ovoj inicijativi. Ono što se postiglo u posljednje vrijeme je:

 • Enlightenment Foundation biblioteke (EFL) se nalaze u Debianovim repozitorijima. EFL već funkcionira dobro s Wayland serverom, a i Tizen koristi ove biblioteke u svojem sustavu pa Debian developeri smatraju da su ove biblioteke izvrsne za mobilne uređaje.
 • FreeSmartphone.org middleware platforma se također nalazi u Debianovim repozitorijima.
 • Nekoliko Debian developera je na Debconfu dobilo mobilne uređaje na kojima se mogu “igrati”,
 • Postoji i Debian Mobile mailing lista, i IRC kanal.

No, još je ostalo nekoliko nedoumica vezanih uz korištenje zatvorenih binarnih drivera, sučelja koje će se koristiti i dr. Kako bi se izbjegli problemi s driverima razmatra se o korištenju Android kernela, a velike su šanse da će se E17 koristiti za grafičko sučelje. Debian developeri su na Debconfu zaključili da je fokus na mobilne uređaje bitan Debianu. Debian je univerzalni operacijski sustav i stoga bi trebao raditi i na mobilnim uređajima.


Reference: http://www.phoronix.com/

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
I Debian želi na mobilne uređaje, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

12 komentara

 1. tiler napisao:

  može li se debian nazvati debianom ako nema kontrolu nad vlastitom jezgrom (zapravo nema vlasitu) jezgru? brine me ovo googleovo monopoliziranje jezgre za mobilne uređaje…

 2. Medvid napisao:

  Uz ovakva predstavljanja se obično stavi slika Nokia Smartphonea jer oni neznaju kud bi ni šta bi dok im firma propada. MeeGo, WP7, Symbian??

 3. percan90 napisao:

  I Maemo OS sa Nokie N900 se temelji na Debianu

 4. Vojin Vidanovic napisao:

  Hmmm … bilo je i ranije Linux mobilnih, ali zar Nokia nema eksluzivan ugovor sa M$-om?

  • jas napisao:

   bilo je, imala ih je Mototrola.

   Ima Nokija eksluzivitet ali neznam dali ih to ograničava prilikom odabira OS-a. Vidiš da furaju i Symbian i do neki dan MeeGO uz WP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.