Blender – kompletan video vodič

Blender za početnikeBlender je besplatna i slobodna 3D grafička aplikacija koja omogućuje modeliranje i animaciju, UV mapiranje, renderiranje, compositing, kreiranje tekstura i skeleta, kreiranje interaktivnih 3D aplikacija i video editiranje. Radi ovako širokog spektra mogućnosti može ga se usporediti s mnogim komercijalnim 3D softverskim rješenjima. Blender se može koristiti na različitim operacijskim sustavima od Linuxa i Microsoft Windowsa, preko Mac OSX-a do OpenBSD-a.

Drago nam je što vam možemo predstaviti seriju video vodiča na srpskom jeziku. Autor je Milan Stanković, tridesetogodišnjak iz Smedereva u Srbiji. Njegov portfolio možete pronaći na web adresi www.milanst.com. Također, više o autoru možete saznati iz intervjua koji je dao za udrugu Ubuntu korisnika u Srbiji.

U nastavku donosimo uvodni video, dok kompletnu seriju video vodiča naći ćete na web stranicama naših kolega iz Linux Mint Srbija.

Više o Blenderu:

Inicijalno je Blender osmislila nizozemska tvrtka NaN u vlasništvu Ton Roosendaala, no u konačnici Blender grafička aplikacija rezultat je rada Blender fondacije, neovisne i neprofitne javne organizacije koja želi razvijati i promicati 3D tehnologiju na međunarodnom nivou s Blenderom kao osnovnim alatom.

Blender ima široki spektar mogućnosti zbog kojih ga se može usporediti s mnogim komercijalnim 3D softverskim rješenjima. Na njegovu razvoju radi zajednica stručnjaka i korisnika koji pišu i izdaju priručnike i vodiče za rad u Blenderu, poznatija kao BlenderArtists. Na njihovim se stranicama http://blenderartists.org/forum/ mogu pronaći korisni savjeti i upute, a cijela zajednica djeluje kao podrška svim korisnicima Blendera.

O popularnosti i mogućnostima ovog alata svjedoče i filmovi kao što su Big Buck Bunny, Elephants Dream, Murnau the Vampire i mnogi drugi koje možete pogledati na http://www.blender.org/features-gallery/movies/.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Blender - kompletan video vodič, 1.0 out of 5 based on 1 rating

4 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.