Novi život za Meego?

Zanimljiva događanja ovih dana u Finskoj. Jussi Hurmola, voditelj Nokijinog Meego projekta i Marc Dillon, glavni Nokijin inženjer za Meego su nedavno napustili Nokiju. Ljubitelji ovog operativnog sustava vijest su dočekali s velikim žaljenjem jer su time propale sve nade da će još jednom ugledati Nokijine mobitele pogonjene Meegoom.

Međutim, u zanimljivom okretu događaja, ta dva istaknuta Meego stručnjaka su se pridružili skupini eksperata za ovaj operativni sustav te pristupili tvrtci Jolla i zajedno s njima najavili daljnji razvoj Meegoa, te proizvodnju mobilnih telefona pogonjenih ovim OS-om.

Da podsjetimo, jedini mobilni telefon koji je imao ovaj operativni sustav je bila Nokia N9. Iako je telefon dočekan hvalospjevima i prodan u priličnom broju primjeraka, Nokia nije nikada imala namjeru nastaviti razvoj ovog projekta te proizvoditi nove uređaje pokretane Meegoom. U riskantnom potezu su se odlučili sve svoje resurse uložiti na razvoj telefona pogonjenih Windows Phone 7 operativnim sustavom što se na žalost pokazalo kao krivi potez.

Nokia N9

 

Jolla razvija svoj pametni telefon još od 2011. godine tako da možemo očekivati da je veći dio hardvera vjerojatno već projektiran. Novookupljena ekipa će biti zadužena da tom telefonu da dušu. Na žalost Jollaini mobilni telefoni neće imati jedinstveno Nokijino swipe sučelje koje se toliko svidjelo svima, već će koristiti svoje rješenje. Ne mora značiti da će biti manje dobro. Ipak će na njemu raditi isti ljudi koji su razvili i sučelje za N9.

Drago nam je da Meego nastavlja svoj život i s nestrpljenjem isčekujemo prve uređaje. I još jednom, žao nam je što Nokija nije bila malo hrabrija i nastavila razvoj ove platforme. Ako je suditi po N9 imali su stvarno kvalitetan i konkurentan proizvod.

 

Izvor:H online

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.