Glasajte o promjeni imena Mandrive

Sapunica oko Mandrive se sve više komplicira. Sada joj mijenjamo ime.

Nedavno smo pisali o agoniji bez kraja s kojom se suočava Mandriva, no sada slijede novi zapleti u čitavoj priči! Distribucija je predana zajednici, od koje se očekuje da pokrene posrnuli razvoj, no kompanija se još uvijek ne odriče svojeg udjela u brendu i (budućeg) potencijalnog profita. Naime, već sada postoje vrlo uspješni forkovi (francuska Mageia i ruska Rosa Linux), zbog čega se ponovno pokretanje razvoja službene Mandrive čini kao uzaludan posao.

Nakon nedavnog sastanka s predstavnicima zajednice, Mandriva je na službenom blogu donijela odluku o promjeni imena vlastite distribucije. Time bi se raskinulo s dosadašnjom praksom i započeo novi razvojni projekt kojeg bi vodila sama zajednica. Postavljena je anketa s deset potencijalnih imena novog projekta za koje fanovi mogu glasati, a moguće je i mailom poslati vlastiti prijedlog. Glasanje je započelo u četvrtak 05. lipnja, a trajat će puni sedam dana – zaključno s četvrtkom 12. lipnja do 13:30 sati po lokalnom pariškom vremenu.

Glasajte za jedno od ponuđenih imena ili iznesite vlastiti prijedlog. Do sada je prikupljeno više od četiri tisuće glasova, no najviše izgleda imaju: Mandala Linux, OpenMandriva, Moondrake, te Drake Linux. S druge pak strane, najmanje izgleda imaju OpenDrake, Pulsar, Communidriva, Dracanea, te Tulipa Linux.

 

Promjena imena Mandrive - anketa
Anketa o promjeni imena

 

Očito je da se ovim potezom službena Mandriva ne želi tako lako odreći svog imena, te projekt u potpunosti prepustiti zajednici. Iako se najavljuje buduća tješnja i produktivnija suradnja između obje strane, zapravo se radi o započinjanju novog projekta na starim temeljima. Dobro su poznati svi Mandrivini gafovi, loši potezi, nesuradnja sa korisnicima, te nekvalitetni produkti čime je čitav projekt odavno došao na zao glas. Daljnjom ustrajnošću u službenom razvoju samo se povećavaju kontroverze.

Ipak, trenutno nije u potpunosti jasno da li se ovim potezom pruža ruka pomirenja prema korisnicima i budućem razvojnom timu ili je to samo stvar dogovorenog kompromisa? Koja će biti buduća uloga službene Mandrive u svemu tome – parazitirati, aktivno sudjelovati ili otići u stečaj? Je li to začetak zajedničkog službenog projekta i dobre suradnje ili konačna predaja štafete? Što god od toga bilo, agonija se i dalje nastavlja. Nemrtva Mandriva i dalje otežava razvoj koji ionako već odavno ima vrlo slabe izglede za uspjeh.

Hoće li Mandriva projekt napokon naći spokoj i započeti razvoj? Što će biti za šačicom hrabrih upornih sentimentalaca koji odbijaju predaju? Zaplete pratite u novim nastavcima Mandrivinih kronika – agonija bez kraja!

 

 

Mandriva odbija umrijeti
Mandriva odbija umrijeti

 

 

Izvor:Mandriva blog

Autor: Calisto

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

29 Komentara

Dodaj svoj

😀 Najbolje ime! Tako bi se trebali zvati. Onda bi ih odmah instalirao!
” – Što ti je to na kompjuteru?
– Zombie Linux! “

Jel će se onda firma zvati Mandrova, a distra će se zvati drugačije?
Jesam dobro shvatio?
I kako će ta firma sad zarađivati? Zajednica im razvija distru a što onda oni rade? Kupe pare?

Mandala? :doublefacepalm: Prijedlozi su užasni, jedino što ima prolaz IMO je OpenMandriva.
Zapravo, bolje da se ostave Mandrive, Mandrakea i ostataka prošlosti, nešto posve novo bilo bi bolje riješenje.

Ha, ha, ovo će da umrije 😀 a ja nisam ni probao. Ne stvarno nikad nisam ovo probao, kako god da se zove…

Ama bre ništa ni mandrake, ni mandriva, ni conectiva, ni mandala, ni zombi li je – šta li je, šta god da je…

Mrzim petokraku ;).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.