Dropbox na Linuxu

Dropbox, praktični internet servis za arhiviranje, sinkronizaciju i dijeljenje podataka, u posljednje vrijeme postao je interesantan i širim masama. Kako postoje desktop klijenti za sve važnije platforme, ukratko ćemo se osvrnuti na iskustvo korištenja pod Linux operativnim sustavom.

Za početak, svratimo na http://www.dropbox.com. Obaveznu (ali kratku i bez gnjavaže) registraciju možemo obaviti odmah na stranici, ili u našem slučaju, tek nakon instalacije klijenta. Klikom na “download” dobivamo popis pripremljenih paketa za Linux (više verzija Ubuntu Linuxa, stara izdanja Fedore i izvorni kod za sve ostale distribucije).

Pripremljeni su paketi samo za Ubuntu i Fedoru

 

Za potrebe pisanja ovog članka poslužio sam se aktualnom verzijom Ubuntu Linuxa, što je rezultiralo preuzimanjem i klikom na DEB paket koji se pobrinuo za instalaciju. Potom sam dobio zamolbu da se ponovno logiram u sustav i pokrenem Dropbox klijent iz izbornika. Dječja igra.

Unesemo ime, prezime, e-mail adresu, izabranu lozinku, i u roku od par sekundi postajemo vlasnici 2GB prostora u oblaku, potpuno besplatno. Za dodatnih 10$ mjesečno možemo zakupiti čak 50GB, odnosno 100GB za 20 dolara. Poklonjena dva gigabajta možemo i dodatno proširiti – za svakog korisnika koji pristupi servisu putem našeg prijedloga (affiliate link) dobivamo dodatnih 250MB. Dva gigabajta za današnje pojmove možda i nije puno, ali u praksi posluži sasvim zadovoljavajuće ako je prosječan korisnik u pitanju.

Pored nove stavke u izborniku, primijetiti ćete deamon u system trayu i novo nastali Dropbox direktorij. I tu započinje čarolija ovog servisa. Upload datoteka obavlja se jednostavnim kopiranjem u Dropbox direktorij (datoteke koje se trenutno uploadaju ili sinkroniziraju imaju plavu ikonicu na sebi, koja se po završetku pretvara u zelenu kvačicu, što označava da je postupak dovršen). Dozvoljeni su svi tipovi datoteka, neovisno o veličini.

Dropbox u upravitelju datotekama

 

Vaše datoteke sada su uredno pohranjene i na vanjskom serveru, a pristupiti im možete kroz upravitelj datotekama (Nautilus, u našem slučaju) ili preko web sučelja, koristeći bilo koje PC računalo ili Mac. Moguće je raditi i u offline modu – spremajte datoteke i organizirajte direktorije, a Dropbox će obaviti sinkronizaciju na prvi znak internet veze. Servis ima još pokojeg asa u rukavu; kako bi vam uštedio vrijeme i bandwith, obavlja se tzv. efficient sync, što znači da će se sinkronizirati samo dijelovi datoteka, odnosno napravljene izmjene, umjesto kompletnog uploada.

Naravno, omogućeno je i dijeljenje datoteka – možete kreirati javni direktorij, čiji sadržaj će biti dostupan svima, ili postaviti dozvole samo određenim korisnicima, u svrhu poslovne ili privatne kolaboracije. Što se tiče sigurnosti, u Dropboxu se kunu kako su vaši podaci sigurni; svi transferi obavljaju se preko SSL-a, a spremljene datoteke na serverima kriptirane su koristeći AES-256 enkripciju.

Kad podvučemo crtu, dobivamo zaokruženo i kvalitetno rješenje, sa tek pokojom zamjerkom (KDE korisnike će zasmetati ovisnost o Nautilusu, ali postoji pristojan workaround, pa možemo progledati kroz prste).

Što još reći – gotovo neprimjetno prelazimo u oblake, i možda je vrijeme da svoj USB stik zamijenite sa nečim praktičnijim; kliknite ovdje i vaše Dropbox iskustvo može započeti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Dropbox na Linuxu, 5.0 out of 5 based on 1 rating

1 Komentar

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.