Nakon par godina kontroverzi, Android postao dio Linux 3.3 kernela

Android je nakon par godina kontroverzi, napokon postao dio nedavno objavljenog Linux 3.3 kernela. Ovim potezom developerima je olakšan razvoj aplikacija za više platformi.

Iako Android i Linux oduvijek dijele velik dio kôda, temeljni kerneli su bili odvojeni. S novim izdanjem, proizvođači su u mogućnosti jednostavno ubaciti upravljačke programe za specifičan hardver u bilo koji Linux gadget i vrlo lako dobiti funkcionalan Android uređaj.

“Dugo vremena kôd iz Android projekta nije bio uključen u Linux repozitorije radi nesuglasica između razvijatelja oba projekta. Srećom, nakon više godina, uspjeli smo izgladiti sve razmirice. Razni Android podsustavi i mogućnosti su već integrirani u kernel, a uslijedit će i ostalo. Ovo olakšava stvari za sve, uključujući Android MOD zajednicu ili Linux distribucije koje žele podršku za Android aplikacije”, navodi se u službenoj najavi Linux 3.3 kernela.

Zahvaljujući ovom potezu, za očekivati je porast broja razvijatelja a usporedno s njim i porast Android aplikacija. Također, moguće je da se pojave jeftiniji Android uređaji.

Reference: kernelnewbies.org/Linux_3.3slashgear.com

Autor: Ivan G.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

13 komentara

 1. max360se napisao:

  Ne svidja mi se ovo. Kernel je sad pun svega i svacega.

 2. 4ndY napisao:

  Super! Uz to su kernel developeri počeli uviđati problem uvrštavanja binarnih blobova u kernel i čistiti kernel od netransparentnih i vlasničkih drivera čime se stvara preduvjet da bilo koji Linux vrtite na svom mobitelu ili tabletu ili frižideru.

  Sve mi se čini da će Android za iPhone postati kao IBM PC za Macintosh uz iznimku da Android počiva na slobodnom softveru… 🙂

 3. ssik napisao:

  hmm, jos sam poprilican newb sto se tice kernela, ali dali to znaci da cu ja recimo moci preuzeti 3.3 kernel sa official repoa i jednostavno ga kompajlati za moj smartphone i da ce on jednostavno bootati na custom romu?, dali su svi driveri implementirani u kernel?

 4. Branko napisao:

  Android aplikacije na Linux kompu?
  Super!

 5. Stefan napisao:

  I baš slika Asus Transformera (Prime) je stavljena u vijest… 🙂

 6. lutherus napisao:

  I onda se razvoja i kompajliranja primi redhat i molnar pa sve skupa zajedno propadne.

 7. jajce napisao:

  Jel to znači da će virusi i malware od Androida raditi i na linuxu?

 8. lutherus napisao:

  Malo je šalata u 3.3 kernelu. Vidim ima svega i svačega natrpano. Sad budem vidjel kak se bude ponašač, ako bude sporiji od 3.2 leti van, u tom slučaju ga nema smisla držati, rađe čekam Novellov zen i Conov ck patch.

 1. 28. kolovoza 2012.

  […] Android se vratio u Linux kernel. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.