6.559 pregleda

Nakon par godina kontroverzi, Android postao dio Linux 3.3 kernela

13

Android je nakon par godina kontroverzi, napokon postao dio nedavno objavljenog Linux 3.3 kernela. Ovim potezom developerima je olakšan razvoj aplikacija za više platformi.

Iako Android i Linux oduvijek dijele velik dio kôda, temeljni kerneli su bili odvojeni. S novim izdanjem, proizvođači su u mogućnosti jednostavno ubaciti upravljačke programe za specifičan hardver u bilo koji Linux gadget i vrlo lako dobiti funkcionalan Android uređaj.

“Dugo vremena kôd iz Android projekta nije bio uključen u Linux repozitorije radi nesuglasica između razvijatelja oba projekta. Srećom, nakon više godina, uspjeli smo izgladiti sve razmirice. Razni Android podsustavi i mogućnosti su već integrirani u kernel, a uslijedit će i ostalo. Ovo olakšava stvari za sve, uključujući Android MOD zajednicu ili Linux distribucije koje žele podršku za Android aplikacije”, navodi se u službenoj najavi Linux 3.3 kernela.

Zahvaljujući ovom potezu, za očekivati je porast broja razvijatelja a usporedno s njim i porast Android aplikacija. Također, moguće je da se pojave jeftiniji Android uređaji.

Reference: kernelnewbies.org/Linux_3.3slashgear.com

Autor: Ivan G.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Povezani članci:

Sedam Android tipkovnica
Humble Bundle za Android
Osam najpoželjnijih Andro...
Android 4.x nalazi se na ...
HTC One recenzija

13 komentara

 1. max360se kaže:

  Ne svidja mi se ovo. Kernel je sad pun svega i svacega.

 2. 4ndY kaže:

  Super! Uz to su kernel developeri počeli uviđati problem uvrštavanja binarnih blobova u kernel i čistiti kernel od netransparentnih i vlasničkih drivera čime se stvara preduvjet da bilo koji Linux vrtite na svom mobitelu ili tabletu ili frižideru.

  Sve mi se čini da će Android za iPhone postati kao IBM PC za Macintosh uz iznimku da Android počiva na slobodnom softveru… 🙂

 3. ssik kaže:

  hmm, jos sam poprilican newb sto se tice kernela, ali dali to znaci da cu ja recimo moci preuzeti 3.3 kernel sa official repoa i jednostavno ga kompajlati za moj smartphone i da ce on jednostavno bootati na custom romu?, dali su svi driveri implementirani u kernel?

 4. Branko kaže:

  Android aplikacije na Linux kompu?
  Super!

 5. Stefan kaže:

  I baš slika Asus Transformera (Prime) je stavljena u vijest… 🙂

 6. lutherus kaže:

  I onda se razvoja i kompajliranja primi redhat i molnar pa sve skupa zajedno propadne.

 7. jajce kaže:

  Jel to znači da će virusi i malware od Androida raditi i na linuxu?

 8. lutherus kaže:

  Malo je šalata u 3.3 kernelu. Vidim ima svega i svačega natrpano. Sad budem vidjel kak se bude ponašač, ako bude sporiji od 3.2 leti van, u tom slučaju ga nema smisla držati, rađe čekam Novellov zen i Conov ck patch.

Ostavi komentar

© 2016 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.