Debian slavi devetnaesti rođendan

Prošli tjedan je Debian proslavio svoj devetnaesti rođendan.

Prije devetnaest godina, točnije 16. kolovoza 1993, Ian Murdock je najavio novi operativni sustav. Nazvao ga je the Debian Linux Release. Kao što svi već znamo, porijeklo imena je kombinacija imena Debra Lynn (tadašnja Ianova djevojka) i Ian.

 

Sama ideja Linux distribucija tada se tek začinjala i Debian je bio jedna od prvih takvih kompilacija softvera koje su činile operativni sustav zasnovan na Linux kernelu. U svom Debian Manifestu Ian naglašava da će Debian biti distribucija koju otvoreno razvija zajednica u duhu Linuxa i GNU-a.
Projekt je dobio svoj zamah i 1994. smo dočekali 0,9 verziju. Verzija 1.0 se pojavila 1996, a od te godine kreće i sustav imenovanja verzija Debiana po imenima likova iz Toy Story crtića. Trenutačna stabilna verzija Debiana je Debian Squeeze, a dostupna je od veljače prošle godine. Radi se o jedanaestom stabilnom izdanju Debiana.

Prvi derivati Debiana se počinju javljati 1999. godine a njegov najpoznatiji derivat – Ubuntu se pojavio 2004. godine. Vjerojatno postoje desetci Linux distribucija (a ako ubrojimo i male kućne projekte vjerojatno i daleko više) koje su izvedene upravo iz Debiana što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i važnosti, ali isto tako i o Debianovoj otvorenosti.

Danas je Debian moderni operativni sustav koji je glasovit po svojoj stabilnosti i sigurnosti tako da ćete ga naći instaliranog na mnogim važnim računalima, skupinama računala i superračunalima. Vjerojatno velik dio svijeta kojeg danas poznajemo u nekoj mjeri ovisi upravo o računalima na koje je instaliran Debian. Unatoč važnosti i širokoj primjeni zadržao je svoju filozofiju otvorenosti.

Pridružujemo se čestitkama za rođendan i Debianu želimo još mnoge uspješne godine i da uvijek ostane vjeran filozofiji slobodnog softvera i širenja znanja i suradnje među ljudima!

Za sve one koji se žele detaljnije upoznati s Debianom i filozofijom koja stoji iza ove distribucije preporučamo čitanje našeg članka: Demistificirano: Debian

Izvor:Wikipedia.en; Wikipedia.hr; Debian.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.