Na CES-u je predstavljen Tizen OS alfa

Nekako u sjeni ostalih događanja na CES-u zamalo nam je promaklo Samsungovo i Intelovo predstavljanje Tizena. Tizen je nastao nakon nedavne propasti Meegoa i trebao je predstavljati nešto skromniju verziju ovog operativnog sustava za pametne telefone i tablete. Meegovom kodu su pridružili i LiMoov (Linux Mobile) kod i tako je nastala osnova za ovaj operativni sustav. Originalno ga razvija Linux Fundacija, a Samsung i Intel su glavni izvor financija i glavni developeri.

 

Ovako će izgledati Tizen OS na pametnim telefonima

 

Izdana verzija Tizena i Tizen SDK-a su još u ranoj alfi i namjenjeni su za evaluaciju budućim developerima. Stabilnija beta verzija će doći sredinom 2012. godine a prve uređaje navodno možemo očekivati krajem godine.
Samsung će najvjerojatnije koristiti ovaj operativni sustav na jeftinijim pametnim telefonima, ali Intel planira proizvoditi i ambicioznije uređaje poput tableta. Intelu bi Tizen služio da se lakše diferencira od ostalih proizvođača slične elektronike.
Ono što bi moglo pomoći ovom operativnom sustavu je da se Web SDK zasniva na HTML5 tako će se aplikacije napisane za Tizen moći jednostavno prenijeti i na druge sustave.

 

Arhitektura Tizena

 

Koliko Tizen ima smisla na već formiranom tržištu na kojem dominiraju Android i IOS će pokazati vrijeme. Mnogi su pokušali slično ali se nisu uspjeli probiti do značajnijeg postotka korisnika. Čak se i moćni Microsoft muči sa svojim WP7. Meego je to možda mogao ostvariti, ali Meego je priča iz nekog ranijeg vremena i tržišta koje se tada još razvijalo.

 

Izvor:Linuxfordevices

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 Komentar

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.