Otvoreni kôd postao dio Vladine IT politike

Prelazak na sustave otvorenog kôda, kako bi se dugoročno smanjili troškovi, nešto je čemu teže zemlje u razvoju koje tek pokreću informatizaciju, kao i bogate države koje imaju potrebna sredstva za tranziciju. Iako se Hrvatska nalazi negdje između, nova Vlada postavila je upravo otvoreni kôd kao jedan od prioriteta IT politike.

Zoran Milanović

Jesu li promijene na vidiku?

 

Program Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011. – 2015. godine, u odlomku za IT politiku, između ostalog sadrži sljedeće:

Uvođenjem programa i softvera otvorenoga kôda u državnu upravu za početak ondje gdje je moguće. Ovo je veliki i složen projekt koji će se raditi u segmentima s velikom pripremom. Cilj je u državnoj upravi uvesti besplatan softver, čime bi se osigurala neovisnost državne uprave o bilo kome, a time i potaknuo razvoj IT sektora koji bi sve to osiguravao i održavao.

Iako je najava pomalo nejasna, jer u isti koš trpa pojmove softvera otvorenog kôda i besplatnog softvera (o čemu je Radoslav Dejanović napisao zanimljivu kolumnu, ovdje je link, pa preporučujemo pročitati), razloga za optimizam svakako ima.

Međutim, kako će, kada, i hoće li se uopće čitava stvar sprovesti, ostaje nam za vidjeti. Hrvatska udruga Linux korisnika HULK objavila je kako su spremni pomoći i surađivati pri provođenju plana, a mi ćemo također, kao tematski portal, aktivno pratiti obećanja nove Vlade, pa očekujte biti na vrijeme informirani o svim pomacima na ovom području.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Otvoreni kôd postao dio Vladine IT politike, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

5 komentara

 1. Boris napisao:

  O napokon da ce se nesto po tome dogoditi! Ako ce se!
  Iskreno radim u tom državnom okruženju i jedini nacin je da se direktno nametne kao osnova kako bi se to i sprovelo barem u vecini potreba.
  Smatram da 100% nikad nece biti moguće zbog specificnosti i raznolikosti rješenja.
  No i tome bi se doslo na kraj kad bi se sve centraliziralo i skupilo ICT strucnjake iz svih drzavnih organizacija koji bi upravljali svim ICT resursima bez potrebe vajnskih IT firmi.

  Nema tu cvrste ruke.

  zivi bili pa vidjeli (to je bilo u planu i nasem predsjedniku pa dije stalo).

 2. admin napisao:

  Diskusiju na forumu možete pratiti ovdje http://bit.ly/zbKabk

 1. 28. lipnja 2012.

  […] i svjetske vlade ozbiljno rade na migraciji na otvorene sustave. I naša vlada je sramežljivo najavila sličan projekt ali s obzirom da smo tek započeli, prve rezultate bi mogli vidjeti eventualno kroz […]

 2. 29. rujna 2012.

  […] Hrvatskoj su po običaju samo pričali bez konkretnih akcija. Čak štoviše, od ove najave smo bogatiji za još nekoliko skupih vlasničkih […]

 3. 24. studenoga 2012.

  […] je nakon posljednjih izbora Vlada RH pokrenula inicijativu prelaska na slobodni softver, na našu veliku sreću jako malo toga se je poduzelo. Za simboličnu cijenu novih licenci u našim […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.