Linux Mint 12 Lisa

Prije nekoliko dana, izašla je nova verzija ove megapopularne distribucije. Ova verzija je i prije službenog izlaska podigla dosta prašine. Kako se Mint zasniva na Ubuntuu svi smo čekali da vidimo da li će Mint prigrliti Unity ili će preći na Gnome Shell. Kasnije je postalo jasno da će Mintovci ipak koristiti Gnome Shell i to posebno prilagođen da korisnike što više podsjeća na stari Gnome 2. Prilagodba se naziva “MGSE” (Mint Gnome Shell Extensions). Naravno, moguće je ukloniti MGSE i koristiti klasični Gnome Shell.

Linux Mint i njihovo viđenje Gnome Shella

 

Za one posebno nostalgične Mint podržava i Mate radno okruženje. Mate je fork GNOME-a 2. Još uvijek je u ranoj fazi razvoja i prilično nestabilan, ali ako je vjerovati developerima u sljedećim verzijama Minta Mate bi mogao postati solidna alternativa Gnome Shellu.

Sljedeća kontroverza koja se pojavila oko Minta je korištenje Duckduckgo servisa za pretraživanje interneta. Na taj način će Mintovci dobivati dodatna financijska sredstva za razvoj ove distribucije. DuckDuckGo je dijelom otvoreni softver i donira mnoge open source projekte. Sporno je to što se DuckDuckGo velikim dijelom koristi Microsoftovim Bingom kao izvorom za rezultate pretrage tako da su primjećena određena odstupanja i skrivanje otvorenog softvera u rezultatima pretraga.

Zanimljivo je i da je službena finalna verzija procurila ranije pa ste ju mogli preuzeti sa Softpedije nekoliko dana prije službenog izlaska.

I naravno, najznačajnija novost je da Mint po prvi puta nakon duže vremena postaje Linux distribucija broj 1 na Distrowatchu i time skida s trona Ubuntu koji je tu poziciju držao godinama. Naravno i oko toga su se vodile rasprave na internetu i mnogi su se Mintovci posvađali sa Ubuntašima.

Mint je izvrsna Linux distribucija. Prilagođena je početnicima i nudi pristup “sve u jednom”. Dakle, nakon instaliranja imate sve što vam je potrebno za obavljanje najtipičnijih poslova na računalu. Kao bazu još uvijek koristi Ubuntu iako se primjećuje da se developeri polako okreću prema drugim izvorima i pokušavaju postati samostalna distribucija.

Svakako preporučujemo preuzimanje i isprobavanje ove distribucije:
www.linuxmint.com

Detaljniju prezentaciju novog Minta procitajte na http://www.linuxmint.com
Ako ste vizualni tipovi pogledajte i video prezentaciju legendarnog Sneekylinuxa

Autori: iweb, zole

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.