Deepin 2014 – San koji je postao stvarnost

 

Drugačija, inovativna, elegantna i jednostavna – Deepin je distribucija Linuxa bazirana na Ubuntuu (zadnja verzija na 14.04 LTS). Namijenjena je svim korisnicima, a posebno početnicima kod kojih osvaja interes svojom ponudom i zgodnim dizajnom koji ne podsjeća na druge operacijske sustave. Deepin dolazi iz Kine, a zahvaljujući radu razvijatelja dostupna je nova verzija: 2014 Deepin Project koja donosi mnoge zanimljive stvari koje će vas navesti da ju barem virtualno isprobate.

 

Par pogledanih screenshota na netu bili su dovoljan razlog za skidanje ove distre. Službena stranica im je, srećom, prevedena na engleski jezik pa mogu razumjeti i pročitati nešto više informacija. ISO preslika je dostupna u dvije arhitekture (32- i 64-bitnoj) a za stabilan rad ove distre potrebno je imati više od 1 GB RAM-a. ISO je velik 1.2 GB pa ga možemo snimiti na DVD ili na USB (što je bolja opcija) jednostavnom naredbom iz konzole:

sudo dd if=/putanja/do/fajla.iso of=/dev/sdx

 

Pripazite na ispravnu putanju do USB-a! Neispravna putanja može uništiti podatke na drugom disku ili particiji.

 

Višejezična podrška

 

Zahvaljujući prevoditeljima iz različitih zemalja, Deepin 2014 podržava 10 jezika, stoga neće biti problem probati, instalirati i koristiti distru (ako se dovoljno dobro služite engleskim, jer hrvatski jezik još nije dostupan). Kako stoji u njihovom tekstu na web stranici, svi koji mogu pomoći u prevođenju na neki jezik su dobrodošli.

Live Desktop

Live Desktop

 

Instalacija

 

Nakon kratkog isprobavanja distre, preostaje nam instalirati ju. Instalacija je jednostavna, sa zgodno uređenom temom i na prvi pogled nema mnogo postupaka za obaviti. Oprez: iako sve to lijepo izgleda, dobro gledajte što je ponuđeno u instalaciji, kao npr. postavke tipkovnice, vremenske zone te “expert mode” za particioniranje diska. Isti princip – različit dizajn, rekao bih, stoga instalacija ne bi trebala predstavljati problem početnicima, a pogotovo ne naprednijim korisnicima.

 

Iako sam odabrao da se Grub instalira na MBR, nakon instalacije ostao je Grub od prethodno instaliranog eOS-a. Na popisu nije bilo prepoznatog Deepina, zbog čega sam se na trenutak zapitao što sam to čekao i što se onda instaliralo ako ga ovdje nema. Podižem eOS, updateam Grub i – srećom – Deepin je prepoznat. Ne mogu reći što je dovelo do ovoga, je li problem bio do mene ili je u pitanju kakav bug. Kakogod, ne obazirem se na to i bez problema podižem Deepin (bez splash screena, iako je radio u Live načinu rada).

 

Grafičko okruženje

 

Desktop

Deepin Desktop

 

Distra dolazi s vlastitim grafičkim okruženjem (DDE – Deepin Desktop Environment). Bazirano na HTML5 tehnologiji, ovo okruženje djeluje veoma jednostavno i oku ugodno, ali nekome možda i nepotpuno (nema panela). Lako se je prevariti samo gledajući sliku, jer ovo okruženje pruža mnogo više. Počeo bih s nedostatkom panela, koji čak i meni nekako nedostaje jer volim imati neke indikatore pred sobom, a ponekad i druge dodatke. Dock je preuzeo ulogu panela, a u kombinaciji sa skrivenim prikazivanjem dok su otvorene aplikacije, imam priliku vidjeti otvoreni prozor preko cijelog ekrana (full screen).

 

Desni klik u launcher-u

Desni klik u launcheru

 

Desni klik na desktop nam daje malo, ali za kratko podešavanje ipak dovoljno opcija. Launcher izbornik djeluje kao da je napravljen za ekrane osjetljive na dodir. Ipak, urednog je izgleda i omogućava brzo traženje aplikacija unosom teksta, podijeljen je u kategorije i omiljenu grupu te ostavlja dojam da se pazilo na svaku sitnicu. Tu treba napomenuti da desnim klikom iz launchera svaku aplikaciju možemo postaviti kao omiljenu (što se prvo i prikazuje nakon aktiviranja launchera), postaviti na desktop, direktno u startup, u dock pa i deinstalirati je bez da pokrećemo Software Center ili terminal.

 

Ako imamo više aplikacija na desktopu, jednostavnim povlačenjem jedne aplikacije na drugu možemo napraviti mini-launcher i tako sortirati ili uljepšati izgled desktopa.

 

Uređivanje ikonica na desktop-u

Uređivanje ikonica na desktopu

 

Deepin Dock

 

Nije loš, rekao bih iskreno i otvoreno. Lijepo izgleda, a još bolji su indikatori koji se pojavljuju u sklopu launchera. Najzanimljiviji mi je applet za internet i Bluetooth koji reagira na hover miša i otvara mali izbornik gdje su smještene ikonice. Klikom na ikonice direktno palimo ili gasimo mrežu, Wi-Fi i Bluetooth. Ako kliknemo na taj applet, otvara se podešavanje mreže u Control Centru. Slično je i s drugim appletima: sat prikazuje kalendar, Power postotak baterije, Sound (scrollanjem miša po launcheru povećavamo ili smanjujemo razinu glasnoće, koji se prikazuje u obliku kruga) itd.

Jedini nedostatak ovog docka je nemogućnost promjene pozadine i položaja na desktopu te nedostatak nekih opcija koje imaju ostali dockovi. Ipak, desnim klikom na dock možemo prilagoditi njegovu vidljivost te omogućiti ili isključiti prikazivanje appleta za mrežu, zvuk i izvor napajanja.

 

Prilagođavanje vrućih kuteva

Prilagođavanje vrućih kuteva

 

Par puta nakon podizanja sustava dock se nije prikazivao na desktopu, ali radili su “vrući kutevi”, pa se korištenje moglo nastaviti. Ipak, ako se to dogodi najbolje se je ponovno ulogirati, nakon čega bi sve trebalo raditi.

 

Control Center

 

Control

 

Zaboravite standardni izgled ovog programa ili rješavanje stvari kroz konzolu (što je ipak korisno znati). Control Center se otvara na više načina: pomoću par launchera iz docka, dodirom donjeg desnog kuta mišem iz izbornika, pa i terminala (navodim mogućnosti). Kao slide s desne strane zauzima malo prostora na desktopu i nudi nam bogate opcije kojima nećemo nauditi sustavu, a pregledno i dobro su posložene tako da početnicima ne predstavljaju nikakav problem. Također, u podešavanjima je dostupno modificiranje Grub izbornika bez potrebe za instalacijom GUI softvera (ako vam ne ide ručno podešavanje u konfiguracijskim datotekama), a iz podešavanja su uključene i opcije prikazivanja appleta docku, tako da i na taj način možete prilagođavati što želite imati u njemu.

 

Slika je uređena zbog boljeg prikaza

Slika je uređena zbog boljeg prikaza

 

Dodajmo i da se u sklopu svega ovoga nalazi i Power gumb koji nas vodi do jako lijepe odjavne špice, a ako se predomislite, dovoljno je pritisnuti Esc na tipkovnici ili kliknuti bilo gdje na pozadinu.

 

Power_off

Sa stilom

 

Deepin Store

 

Nije da ga prvi put koristim, jer sam se s njim družio u Pear OS-u 4 gdje je bio poznat pod drugim imenom. Vrijeme prolazi, razvoj napreduje, ali dizajn je ostao gotovo isti. Instaliranje aplikacija je jednostavno – pretraživanjem kroz kategorije ili upisivanjem imena. Nadogradnju sustava potražite u drugoj kartici. Deinstalacija te pregled statusa preuzimanaj i instalacije programa također su dostupni u ovom programu.

 

Store

 

Iz nekog razloga je brzina internetske veze bila strašno niska, iako se u web pregledniku sve normalno otvaralo. Pokušaj instalacije programa iz Software Centra završio je neuspjehom: Download failed. Zar je i dalje prisutan taj problem? Naime, nešto slično mi se događalo u Pear OS-u. Nadogradnju sustava radim kroz terminal (koji je lijepo uređen: prozirna crna sa zelenim slovima), i restartam sustav. Ponovno probam instalaciju programa iz centra i sada ju uspješno obavljam. Za svaki slučaj bih preporučio koristiti terminal.

 

Deepin programi

 

Deepin dolazi s par vlastitih programa, kao što su već opisani Deepin Store, Deepin Game, Music, Movie i Boot Maker. Slike govore više od riječi, pa ću vas ovdje prepustiti njima. Deepin Game nisam koristio, tj. učitavanje naslova (igara) je kod mene trajalo dugo, a igre ionako nisu prevedene (sudeći po naslovima).

 

 

Files – Upravitelj datoteka

 

Files

Files dolazi kao podrazumijevani upravitelj datoteka

 

Navike korisnika najčešće odlučuju što će im se svidjeti. U ovom kontekstu bih spomenuo Deepinovog upravitelja datoteka. Files dolazi s GNOME okruženjem, a moguće ga je instalirati na bilo koju distru i DE. U Deepinu se on ponešto vizualno razlikuje. Zašto? Nakon što otvorite Files, izgledom podsjeća na neki upravitelj datoteka iz lakših okruženja (bez izborne trake, a ikonice za padajuće izbornike su premještene). To i nije toliki problem, ali ikonice su krive boje, kao da ta opcija nije dostupna, a i sam izgled tih dviju ikonica je malo zbunjujuć, jer izgleda kao da se radi o odabiru rasporeda datoteka. Snaći ćete se, jer se dolaskom miša na ikonice pojavljuje njihovo značenje. Inače sve radi kako treba, a početnicima se nudi dobar izbor opcija prilikom desnog klika na datoteku.

 

Aplikacije za Internet

 

Napisat ću par rečenica o aplikacijama za rad na internetu. Deepin dolazi s predinstaliranim Google Chrome web preglednikom (Firefox i ostali pretraživači se naknadno instaliraju po želji), a ostali programi koje ima nisu loš izbor: HexChat, Skype, Thunderbird Mail, Pidgin i Remmina Remote Desktop Client. Po mom mišljenju – ni puno ni malo, dovoljno za prosječnog korisnika. Skype brojčane oznake 4.3 radi bez problema, i slika i zvuk funkcioniraju besprijekorno.

 

Google_chrome

 

Početna stranica u Google Chromeu stilski je dorađena i nudi dovoljno opcija za sve što nam je potrebno. Detalj vrijedan čak i tih par sekundi koje provedemo tražeći željeno.

 

Zaključak

 

Ovo je prvi put da koristim Deepin. Za ovu distru sam znao ranije, ali čitajući po netu sam doznao da distra nije (bila) potpuno prevedena na neki meni poznat jezik. Sada me privukla svojim elegantnim dizajnom i potpunom lokalizacijom. Osvojila me svojom različitošću i novim programima. Par sitnih bugova tijekom korištenja nije mi pokvarilo dojam niti me navelo da uklonim ovu distru, ili da počnem sumnjati u nju. Stabilnost ni u jednom trenutku nije bila upitna.

Ovo je još jedan dokaz da zajednica može funkcionirati i stvarati nove programe – samo je znanje granica. Distra je zamišljena ovakva kakva jest, bez kopije i forka; distra koja nudi različito iskustvo, vlastiti DE i svoje programe (koje možete instalirati i na drugim distrama). Nadam se da će nastaviti s još boljim razvojem, a na web stranici je najavljeno da dolazi još jedan program iz njihove “radionice”. Preporučujem da probate Deepin, a radi boljih rezultata instalirajte ga na HDD.

 

Link za preuzimanje je ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Deepin 2014 - San koji je postao stvarnost, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...

22 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Cestitam na odlicnoj recenziji i naravno da cu isprobati.

 2. goran_ napisao:

  I sad se čovjek može pitati: koja je točno svrha toga?

  Da li netko tko je sad na Mintu ili OpenSuse-u dobija bilo što što je bilo vrijedno
  toliko rada koliko je uloženo u yad (yet another distribution)?

  Mislim, svaka čast autoru na trudu, ni najmanje ne omalovažam to što gore piše, ali…
  ako mi netko može odgovoriti: pobogu, ČEMU to sve? 🙂

  Samo digital playground ili nešto nisam shvatio? 🙂

  • calmpitbull napisao:

   Pa to je samo zbog toga jer se moze, i ne vidim zasto netko ne bi napravil svoju distru i to ovak dobru.

   A da se covijek koji je u linux svijetu samo drzi jedne distre mi isto nije jasno, i stvarno nemam pojma ako takav postoji. Tako da goran_ kad kazes sto se time dobija, pa evo mozes ljepo ici na drugu distru ako ti jedna dosadi ili ako ta ista koju koristis sa novim izdanjem napravi nesto sto ti ne zelis. Kao sto je unity ili gnome….Iako mozes instalirati ostale desktop varijante se mora uvijek gledati na one koji ce po prvi puta koristiti linux

  • vision napisao:

   @goran_

   djelomice si u pravu,ali šta se dešava da je recimo to neki tvoj projekt? Da li bi neka distra na kojoj si se bazirao rado prihvatila tvoj projekt ili bi rekli da im se ne sviđa ili da napraviš ppa pa nek ljudi instaliraju po volji. A onda razvoj distre ide brže nego što ti možeš da ga pratiš, mijenjaju neke stvari koje sad tebi neće valjati i td.

   Dopušteno ti je napraviti svoju distru, i velika je tu sloboda (potrebno je i znanja i sredstava) da se stvori nešto što će ljudima privući pažnju i koristiti, ali neka se to razlikuje kao što je i ovdje slučaj – nešto novo a opet da bude kvalitetno a ne da se skrši čim se otvori.

 3. Vl@do napisao:

  gorane, isto tako bi se mogli pitati, cemu toliko vrsta automobila, i zasto svaki cvijet ima drugaciji miris.
  Mene osobno veseli to sarenilo i jos vise velika mogucnost izbora (sloboda). Vjerujem da vecina prosjecnih korisnika uziva u toj mogucnosti da u moru distribucija izabere najbolje za sebe i svoj hardver.

  • rudar napisao:

   Tako je, Vlado! Uostalom, barem činjenica da su se potrudili napraviti formalno novo radno okruženje opravdava trud razvijatelja ove distre. A ovo je i još jedan koračić GNU/Linuxa u Kini… Bravo i za njih i za recenzenta!

  • goran_ napisao:

   Hedonizam je ok, samo ima i svoju drugu stranu:

   The amount of users fragmented between different distros has direct
   influence on the support every single FLOSS project receives.
   So, do you really want to support the source and open standards,
   or just the binary packages made for your convinience?

   Odnosno, da znam da sad postoji nekakvo tijelo koje fokusirano radi samo na tome da podigne razinu kompatibilnosti između docx-a i odt-a, ili prezentacije Powerpointa i Impressa, tako da se stvar otvori IDENTIČNO, da im je to primarni cilj i kad bih mogao pratiti rezultate njihovog rada, dakle kad bi jasno dokumentirali što su napravili i koliko toga još trebaju napraviti, donirao bih im prije nego bilo kojoj distribuciji. ili bi pripomogao na neki način, na koji već mogu. Slično vrijedi i za spell check.

   Jer u poslovnom svijetu 90% često nije dovoljno. Nekad nije ni 99%.
   “Improved compatibility” koji se svakih par mjeseci pojavi
   ne znači puno ako to “improved” ne znači 100%.

   Nema ništa loše u digital playgroundu. Ali iskreno – ja nikome živom ne mogu preporučiti LO za posao dok se taj dio ne riješi. Zajedno sa spelling checkom.

   Znam da su problemi duboki, znam i kako je došlo do toga. Ali kad nešto bitno nije dovoljno dobro, onda se treba na to fokusirati. Ako se ikako može. Ako od toga nema ništa, onda nema smisla ni pozivati se na slobodu izbora. Jer slobode nema.

   • shicy napisao:

    ne znam, čini mi se da sam među rijetkima koji ne shvaćaju svu ljepotu 324234324 distri…
    davno sam skovao ime za takve distre, ali neću ovde pisat da ne bi bilo “moj je tata jači” diskusije 😀
    pravi je problem koji treba riješiti postizanje standarda slobodnih formata i kompatibilnost istih sa ms formatima, a ne glancanje GUI-ja.

 4. qwxy napisao:

  Čisto da vas obavjestim da vam link na službenu stranicu nije ispravan.

 5. Kruno napisao:

  Ova mi ima više smisla nego tisuće drugih koje su putpuno iste, ova će distribucija naći svoju skupinu korisnika jer pokriva segemnt koji do sada nije pokrila ni jedna druga (HTML5, nema panela i sl.), a ima provjerenu bazu.

 6. Abnormal napisao:

  Kod ove distre maltene svaki prozor izgleda drugačije (nekonzistentnost na potenciju), s AMD grafikom radi s dosta problema, s Nvidia grafikom navodno ne radi uopće, update zna biti vrlo spor, responzivnost desktopa baš i nije nešto (zapravo zna poprilično zapeti), oko dizajna su se dosta potrudili.

  • Yorkin napisao:

   A Ubuntu je kak ti krenuo odmah ispoliran. 🙂 Mislim da se isplati isprobavati nove stvari, možda nekome zapne za oko. Sučelje u HTML5, koliko znam, nikad nije postojalo. Naravno da zapinje… i moj diplomski rad je zapinjao na prvim mjerenjima i u prvim koracima, i u prvim pisanim verzijama… pa eto… ipak sam diplomirao 😀

  • Daniel4x napisao:

   Nije tačno. Distra sa Nvidijinim karticama radi dobro(kod mene). Sa AMD ne znam. Responzivnost desktopa možda tebi zavisi od drajvera.

 7. archer napisao:

  Članak me je naterao, da počnem da skidam ovu distru, izgleda predobro sa slika skroz mi se dopada, voleo bi kada bi bila ovaka distra sa osnom archa, možda manjaro kreno ovim putem jer ovo definitivno izgleda odlično…

 8. Vl@do napisao:

  Jucerasnja nadogradnja mi je srusila GUI. Da, snovi se ruse i to je normalno. Vjerojatno se vise informacija moze pronaci na netu. Na IRC kanalu je kolega zakljucio da se radi o skypeu. Naime, prilikom nadogradnje, skype rusi cijeli sustav.

 9. Vl@do napisao:

  [VAŽNO!]
  Svakako pogledati temu: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=11921#p223438
  Možda nije kriv Deepin, ali preporučam oprez novim korisnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.