Gdje je danas OpenOffice.org?

Apache Software Foundation, trenutno glavni upravitelj OpenOffice.org uredskog paketa, objavio je kako sljedeće godine planiraju objaviti izdanje koje nosi Apache brand, a namijenjeno je razvijateljima.

Podsjetimo, OpenOffice.org izvorni kôd doniran je neprofitnoj zakladi Apache Software Foundation od strane Oraclea u lipnju ove godine. U međuvremenu je nastao fork – LibreOffice, koji je brzo stekao popularnost i zauzeo dobar dio tržišta. Većina programera i članova OpenOffice.org zajednice okrenula se prema LibreOffice projektu, koji se našao pod okriljem zaklade The Document Foundation, uz potporu velikih korporacija kao što je Google, RedHat, Novell i dr.

Sa druge strane, planovi od strane Apachea nisu previše ambiciozni. Apache planira početkom 2012. godine objaviti vlastito izdanje OpenOffice.org uredskog paketa, brojčane oznake 3.4, namijenjeno isključivo razvijateljima za testiranje i ispravljanje bugova. Izdanja za krajnje korisnike uslijedit će tek kasnije. Ovo će biti i prvo izdanje koje nosi Apache znakovlje na sebi, odnosno Apache brand i pripadajuće licence.

Najavljena su poboljšanja u područjima digitalnog potpisivanja, a čitav paket bi trebao usvojiti tehnologije iz OASIS ODF 1.2 specifikacije. Ipak, barem za sada, čini se kako Apache nije napravio mnogo. Koji uredski paket vi koristite?

OpenOffice.org dolazi sa šest aplikacija: tekst procesor (Writer), tablični kalkulator (Calc), alat za izradu prezentacijske grafike (Impress), alat za rad sa vektorskom grafikom (Draw), alat za rad sa matematičkim formulama (Math), i alat za rad sa bazama (Base). Dostupan je na Windows, Linux, Macintosh i Solaris platformi.

Izvor: infoworld

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

6 komentara

 1. igalgoci napisao:

  Koristim većinom Google Docse, pokazali su se najpraktičnijim (ako žica radi, ako zakaže onda ono što je stiglo sa distribucijom, LibreOffice u ovom slučaju).

 2. retsam napisao:

  Ne koristim uredske alate, preferiram LaTex za pisanje dokumenata, jednostavnije stvari i onako stavljam u plain .txt format radi praktičnosti. LibreOffice kao i open se nije pokazao upotrebljivim to je jednostavno presporo, tromo i glomazno uz podosta bugova, caligra je potencijalan projekt, ali nažalost nepotpun.

 3. Robi napisao:

  LibreOffice već neko vrijeme.

 4. Suko napisao:

  Libre. Za moje potrebe sasvim dovoljno.
  Iako su Google Docsi polako poceli biti zanimljivi. Samo treba mijenjati navike.
  MS Office je na zalost jos nuzan ako zelim razmjenjivati dokumente s ostalima.

 5. Iweb napisao:

  Libreoffice. Docsi su odlični kad surađujem s drugima. Chat, kao i istovremeno uređivanje te bilješke su nevjerojatno mi olakšale suradnju na dokumentima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.