Godina dana zloćudnog softvera na Androidu

Prije godinu dana (09.08.2010.) je otkriven prvi zloćudni program na Androidu. Radilo se o Trojancu imena SMS.AndroidOS.FakePlayer.a. Do tada je Android bio relativno sigurna platforma, a zloćudni kod je bio ograničen na špijunske dodatke programima na Marketu. Nakon tog dana Android postaje platforma s rastućim brojem zloćudnih aplikacija.

Većina zloćudnih programa spada u skupinu Trojanaca, odnosno korisnik ih instalira kao koristan program ne znajući da se u pozadini ovako “korisnog” programa vrti zloćudna aplikacija.

Osim gubitka podataka ovakav zloćudni program vas može koštati i dosta novaca, jer neki od tih programa šalju skupe SMS-ove ili nazivaju telefonske brojeve na korisnikov račun. Također, zloćudni programi mogu doznati vašu lokaciju pomoću ugrađenog GPS-a, mogu kopirati vašu SMS karticu, vaše kontakte, a mogu koristiti vaš mobitel i kao udaljeni server. Najgore od svega je da su neki od zloćudnih programa sposobni u potpunosti preuzeti kontrolu nad vašim uređajem.

Na sljedećoj stranici pročitajte listu zloćudnih programa na Androidu, kao i kratak opis svakog od njih: paulsparrows.wordpress.com

Gotovo sve zloćudne programe morate instalirati s alternativnih izvora. Većina ih je ukomponirana u već postojeći poznati program ili igru. Originalan Googleov Android Market se provjerava na zloćudne aplikacije, a ako se takve aplikacije pronađu programi se uklanjaju s Marketa. Na taj način je broj zaraženih korisnika s Androidovog Marketa minimalan.

Da bi ste se zaštitili uvijek instalirajte program s provjerenog izvora – prije nego instalirate program provjerite dozvole koje program ima.

Također, razmislite da li se isplati uštediti tih par kuna na piratskoj verziji programa kada ona može imati skrivenog Trojanca koji vas može koštati daleko više novaca.

S porastom popularnosti platforme raste i količina zloćudnog koda, ali moramo naglasiti da se zloćudni kod na Androidu i dalje uglavnom oslanja na tehniku socijalnog inžinjeringa, odnosno računa na korisnikovu pomoć pri instalaciji.

Ukoliko primjenite mjere opreza rizik zaraze je i dalje dosta malen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.