Google je donirao 15 000 Raspberry Pi računala britanskom školstvu

Iako svi znamo da je Google zla megakorporacija već daleko poodmakla na svom putu do svjetske dominacije, moramo priznati da im se nekad omakne i pokoji dobar potez.

Tako je prije par dana školstvo Ujedinjenog kraljevstva zahvaljujući Googleovoj donaciji postalo bogatije za 15 000 malih Raspberryja. I to ne bilo kojih, već onih skupljih B modela.

Da bi obilježio ovu donaciju, Googleov Eric Schmidt je proveo jedno prijepodne s klincima u Cambridgeu i s njima podijelio svoje znanje o programiranju.

Eric Schmidt zajedno s klincima iz Cambrigea
Eric Schmidt u društvu klinaca iz Cambrigea

 

Ako niste znali, primarna namjena RPI-a je edukacija. Malo i jeftino računalo idealno je za učenje programiranja jer učenici moraju naučiti raditi s ograničenim resursima koje ovo računalo pruža. Pravilne navike pisanja dobrog i nerastrošnog koda tada mogu primijeniti i na mnogo moćnija računala.

Priručnik za učenje na RPI-u već postoji i objavljen je pod CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 licencom. Napisali su ga učitelji britanskog CAS-a (Computing at School – Računalstvo u školama). Priručnik sadrži lekcije o korištenju Pythona, Scratcha i Linux naredbenog retka. Uskoro će im se pridružiti i upute o korištenju Greenfoota i Geogebre. Dostupan je za preuzimanje u Raspberryjevoj trgovini aplikacija, a zainteresirani ga mogu preuzeti i direktno s neta.

Raspberry Pi education manual
Raspberry Pi priručnik za edukaciju

 

Drago nam je da je ovo malo računalo našlo put do onih kojima je prvotno namijenjeno. Još važnije od svega toga je da britansko školstvo u svom kurikulumu ima mjesta i za ovakve projekte. Za razliku od nekih drugih sustava školovanja, njihovi klinci će znati za GNU/Linux i slobodan softver. Koliko god zatvoreni sustavi koje klinci kod nas uče u školama bili moćni, činjenica je da se radi o alatima koji se mogu prilagođavati samo onoliko koliko dobra volja i strategija razvoja njihovih vlasnika to dozvoljavaju. Želimo li zaista da nam djeca znaju samo za takve alate?

Čestitamo britanskim klincima na ovoj donaciji i nadamo se da ćemo i u našim školama vidjeti ako ne baš Raspberry, onda barem pokoji sat ozbiljnog predavanja i rada na GNU/Linuxu i slobodnom softveru.

DODATAK: Za one koji nisu shvatili da je uvodna rečenica napisana u šaljivom tonu – “Uvod je napisan u šaljivom tonu.”:P

 

Izvor:Raspberrypi.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Google je donirao 15 000 Raspberry Pi računala britanskom školstvu, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

> Za one koji nisu shvatili da je uvodna rečenica napisana u šaljivom tonu

Rečenica nije _uopće_ napisana u šaljivom tonu. Rečenica je ironična, s pravom (da sad ne ulazim u diskusiju oko “chocolate factory”); međutim:
novom gostu, nepromišljenom čitatelju ili pak klincu s nerazvijenim kritičkim stavom i/ili osjećajem za ironiju, potpuno nerazumljiva konstatacija.
Disclaimer na kraju, na žalost, gotovo ni ja nisam imao volje dočitati.

Molio bih malo obzirnije korake, a ako je riječ o (h)umoru, s malo više naracije i intenziteta, lepo bi prosil. 🙂

p.s.
Ako smo htjeli šaljivo ironizirati, jedan pogled na domaće mega-ugovore s Microsoftom naspram siromašne Britanije daje nam pregršt prostora. S napomenom da je u UK 99% učionica opremljeno PC računalima. Za razliku od domaćih (ne)prilika.

I don’t get *You*: što bih ja trebao donirati? Zar ispadam “zao” kao Google pa bih trebao donirati? Ili pak tko ne donira, ne komentira?
Whatever…

Svaku donaciju treba pozdravljat a ne preispitat zašto,zbog čega itd.. to su malo drugačiji igrači.. pa ne mislim da je ovo nešto loše za školstvo ili je?

Hvale vrijedan potez Googlea, jedino što izabrano mjesto za prezentaciju ne prenosi dobru poruku. Cambridge je odviše elitistički, čak i kad se ne radi o Sveučilištu neposredno. Volio bih da su ovakvim susretom (a ne samo darom) obradovali djecu iz nekog siromašnijeg i slabije poznatog kraja UK.

Odakle si to pročitao? 🙂
Eric Schmidt je posjetio Cambridge da bi obilježio taj čin, a RPi su otišle po cijeloj Britaniji.

Citat sa službene stranice Raspberrypi.org

Today we’re the recipients of a very generous grant from Google Giving, which will provide 15,000 Raspberry Pi Model Bs for schoolkids around the UK.

Pročitao sam ovdje, nigdje drugo. A stvar je baš u tome što je on posjetio Cambridge: volio bih da je obradovao djecu na nekom drugom, manje poznatom i manje fancy mjestu. Ima takvih i u londonskim četvrtima.

Slažem se. To samo ide u prilog kako su takve donacije samo sredstvo marketinga, a ne stvarni prikaz kako je nekakvoj takvoj korporaciji stalo do siromaha. Da je nekome takvome zaista stalo do siromaha, glad u svijetu već bi odavno bila stvar prošlosti. 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.