Google: Rješenje za pisače je “oblak”

Google je prošle godine najavio svoj operacijski sustav baziran na Linuxu koji će integrirati većinu Googleovih usluga i to kao samostalne aplikacije, a glavnu komponentu cijelog sustava činio bi sadašnji Googleov pretraživač Chrome.

Obzirom da je Google u početku prilično tajnovit oko razvoja svojih proizvoda, nije sasvim jasno kako će Google riješiti trenutne probleme u Linuxu s kojima se susreću prosječni korisnici. Jedno od pitanja je podrška za pisače u tom novom OS-u, a nacrt rješenja je nedavno objavljen na službenom blogu.

Ideja je, pogađate, oblak, s punim nazivom: Google Cloud Print. Konkretno, ChromeOS neće sadržavati podsustav zadužen za pisače kao ni upravljačke programe za iste, već će aplikacije zahtjev za ispisom slati direktno u “oblak” gdje će se dokument pripremiti i poslati direktno na željeni pisač. Ta izvedba omogućuje i neke vrlo praktične posljedice, npr. slanje ispisa s mobitela, s drugog računala ili iz internet kafića neovisno o operacijskom sustavu koji se u tom trenutku koristi. Dok s tehničke strane ne postoji potreba za upravljačkim programima na svim tim uređajima, tako da su jednostavnost i kompatibilnost zajamčene.

Naravno, nije sve tako idilično kao što se čini. Caka je da Google prvo mora postići dogovor s proizvođačima pisača te bi to onda vrijedilo tek za novoproizvedene pisače, dok bi sa starima problem ostao velikim dijelom neriješen. Pored toga, što učiniti kad je internet nedostupan? A ono što će vjerojatno zabrinuti neke je privatnost, odnosno nedostatak iste, no ne trebate se brinuti, Google ionako već sve zna o vama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.