Da li GNOME projekt zuri u bezdan?

Prije tri dana je Benjamin Otte, jedan od vodećih GNOME developera, objavio zanimljiv članak na svom blogu. U njemu izražava svoju zabrinutost budućnošću GNOME projekta i navodi ključne probleme u trenutnom razvoju GNOME-a. Po njemu GNOME projekt zuri u bezdan.
Bez prevelike pompe Benjamin je obrazložio u nekoliko točaka zašto smatra da GNOME srlja u propast.  Pritom nije predložio rješenja za navedene probleme. Budući da se radi o istaknutom GNOME developeru, njegov članak je naišao na prilično burnu reakciju diljem Interneta.

Gnome Shell Application view

 

Evo što je Benjamin napisao:

 • Ključni developeri napuštaju GNOME

GNOME projekt gubi vrijedne developere koji odlaze u potragu za nečim drugačijim.

 • GNOME nema dovoljno ljudi

Na GNOME projektu je stalno zaposleno tek dvadesetak ljudi.U osnovi to znači da GNOME projekt ima bus faktor 1, odnosno dovoljno je da jednog od ključnih developera “pregazi autobus” i da projekt stane. To nas dovodi do sljedeće stavke:

 • GNOME je Red Hatov projekt

Šest stalno zaposlenih developera su Red Hatovi zaposlenici. Od preostalih četrnaest osam ih je zaposleno preko drugih tvrtki i ustanova, a šest ih radi na prevođenju te izradi dokumentacije.

 • GNOME nema dugoročnih ciljeva

Nakon 2005, odnosno nakon što je GNOME dostigao svoj prvi dugoročni cilj – funkcionalno slobodno desktop okruženje, GNOME projekt nije postavio nikakav dugoročni cilj. Bez dugoročnih ciljeva otežano je praćenje i mjerenje uspjeha samog projekta. Razvoj GNOME-a bi trebao težiti nekom takvom dugoročnom cilju jer se bez njega generiraju mnoga nezadovoljstva i frustracije.

 • GNOME gubi svoj udio na tržištu

– Mnoge distribucije odbacuju GNOME Shell za ostala radna okruženja. Fedora je u biti jedina distribucija koja i dalje nudi Gnome Shell kao osnovno radno okruženje. Ubuntu npr. je prešao na Unity, a Mint koristi Mate i svoj Cinnamon.
– Dosadašnji podržavatelji poput Susea i Nokije smanjuju svoju podršku ili ju u potpunosti ukidaju.
– Ciljno tržište GNOME-a postaju uređaji (tableti) na kojima GNOME uopće ne radi, a pitanje je da li će ikada i raditi, a zapostavljaju se desktop korisnici.
–  Ključne aplikacije još nisu razvile verziju za GNOME 3, a što je najgore to im nije niti jedan od prioriteta.

 

Sve rečeno stoji i ovo je prilično ozbiljna analiza trenutne situacije. GNOME je izgubio priličan broj svojih korisnika i pitanje je da li će preostali i novopridošli korisnici vratiti GNOME na staru slavu. Međutim, treba reći i to da GNOME nije samo GNOME desktop, već i programi poput Evolutiona ili Bansheea koji sigurno neće prestati s razvojem. Također, Ubuntuov Unity i Mintov Cinnamon se u velikoj mjeri oslanjaju na Gnome 3 i bez njega ne bi postojali. Osim toga većina zamjerki prema GNOME radnom okruženju se da ispraviti brojnim GNOME Shell ekstenzijama.

U svakom slučaju, možda je pretjerano reći da je GNOME projekt osuđen na propast. Istina je da je trenutno daleko od svoje stare slave ali radi se ipak o prevažnom projektu o kojem ovisi značajan postotak GNU/Linux zajednice i uvijek će se naći resursa za održavanje ovog projekta.

Ipak, ovu kritiku bi u GNOME-u trebali shvatiti ozbiljno. Dosadašnje reakcije većine korisnika pokazuju da su se previše udaljili od starog funkcionalnog i po mnogima savršenog desktop okruženja kakav je bio stari GNOME 2 i da bi ipak malo više vremena trebali posvetiti praćenju želja i potreba svojih korisnika.

Na kraju treba biti pošten i reći da je GNOME 3 projekt još uvijek u ranoj fazi razvoja. Možda je još prerano nuditi ozbiljne kritike jer je teško reći kakve će se sve značajke razviti u narednih nekoliko godina. Na kraju krajeva, niti KDE 4 nije bio baš presjajan kada se pojavio a sada se radi o prilično moćnom i prilagodljivom radnom okruženju.

 

Izvor:Benjamin Otteov blog; ZD Net

Autor:Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

20 komentara

 1. kepica napisao:

  komentirao sam već na forumu, ovdje samo ispravak krivog navoda: otte nije developer GNOME nego GTK toolkita.

  • Branko napisao:

   Sa ZD Neta:Benjamin Otte, a leading GNOME developer thinks GNOME, once a popular Linux/Unix desktop but now more often used as a foundation for other desktop interfaces, is “staring into the abyss.”
   Sa Otteovog bloga:GNOME is understaffed. This is hard to explain in a short and concise way. For anecdotal numbers: GTK has 1 person working full-time on it (me).

   Koliko vidim, Otte je jedan od Gnome developera i radi na GTK-u.

 2. lutherus napisao:

  Znam da će me sad opet popljuvati jer očito postoji neko nepisano pravilo da se po kontributorima ne pljuje pa ću se odmah i ja pozvati na isto ( GNU GSL developer ), no najveći gnomov problem je upravo pod točkom 3, GNOME je Red Hatov projekt.

 3. calisto053 napisao:

  Vrhunski članak! 😀
  Razvoj je i nužna i poželjna stvar, a želje i ideje zajednice trebaju biti dio toga. Gnome 3 nije čudan sam po sebi (svi novi projekti su čudni u početku), već su čudni i nejasni njegovi ciljevi i svrhe, odnosno nepostojanje istih….

 4. tux napisao:

  Ne vjerujem da ce propasti.Ne vjerujem da ce Red Hat pustiti da tek tako rpopadne

  • Ivan Galgoci napisao:

   Slažem se. Problema očito imaju, prvenstveno nedostaju im jasno zacrtani ciljevi, ali vjerujem da će doći sve na svoje… Siguran sam da GNOME kakav je sad u trenutnom izdanju RedHat ne bi nudio u nekom budućem izdanju RHEL-a.

   Čini mi se da se ponavlja priča s KDE4 (iako je ono bilo daleko lošije u startu).

 5. lutherus napisao:

  Može zajednica pričati kaj hoće i plakati se koliko hoće ali redhat ( fuj, bljuv ) je taj koj na kraju kaže koliko para toliko muzike. Uostalom redhat je poznat upravo po tome da da greške i bugove predstavlja kao inovacije a sigurno im nebude problem zamjeniti tih par developera sa još par svojih.

 6. Milan napisao:

  Sećam se da je tek Gnome 2.14 počeo da liči na nešto uobličeno. Kako do istog perioda
  za Gnome 3 ima 2 i pol godine, treba sačekati to vreme…

  U međuvremenu naravno da su korisnici prešli na nešto drugo – teško je živeti na gradilištu.

  • lutherus napisao:

   Teško. Oni prvo moraju svoje unutarnje probleme porješavati. Ti problemi nisu problemi korisnika i ne tiču se korisnka, ali na njega utječu.

  • Ivan Galgoci napisao:

   Znači kad GNOME3 dovoljno sazrije (tek pred kraj razvoja), distribucije će gurati revolucionarni nestabilni GNOME4. I opet smo na početku.

   • Milan napisao:

    Pa tako nekako, promeniće mu broj sa 3 na 4 :). Toliko je bilo potrebno i Gnome 2 da stigne negde na pola puta (2.14/2.16).

    U biti, sve se to sprema za neko naredno izdanje RHELa… to je to :).

 7. Igor napisao:

  Odličan članak, baš gađa u bit problema. Grafička okruženja na Unixoidima su inače katastrofa, a Gnome3 je samo podigao ljestvicu. Problem je što nitko ne radi nekakve ozbiljne “usability” studije (npr. MS je svoj ribbon jako dugo razvijao), a bogami niti ne osluškuju potrebe korisnika već rade sučelja kakva si oni zamisle da bi trebala biti. Gnome2 je unatoč svih njegovih mana bio relativno oke sučelje, ali trojka je neintuitivno i nekonfigurabilno smeće. Stvari koje sam na dvojki mogao jednim klikom, sad mi trebaju dva, katkada i tri klika. Dobra je stvar što im se razvoj bazira na inkrementalnim promjenama, pa vjerujem da ipak postoji svjetlo na kraju tunela.

 8. adam napisao:

  ja se nadam da ce gnome3 propast i da ce se onda svi developeri vratit na gnome2 i nastaviti gdje su stali…. ne znam za vas ali ja na svome racunalu ne trebam smartphone…

  • iweb napisao:

   Zašto tako crno? Ako i trojka propadne, propada cijeli Gnome, a nitko se neće vratiti razvijati staru verziju.

  • retsam napisao:

   Ako gnome 3 (točnije shell) smatraš promašajem, pogledaj windows 8 preview izdanje i shell će se činiti kao najpreglednije sučelje na svietu, u krajnjem slučaju ti niti ne moraš koristiti shell, uviek postoji fallback, cimet ili mate. Gnome 3 ne će propasti i iz verzije u verziju postaje sve bolji, ovaj sustav s js ekstenzijama je IMHO odličan.

   • Z0K4 napisao:

    U potpunosti se slažem s tobom retsam! Jedina mana ekstenzija jest što ne rade sa svakom verzijom shella… odnosno ako imaš shell prilagođen sebi i koji u potpunosti radi, napraviš li update šanse su velike da ekstenzije neće raditi s novom verzijom shella. Često mi se to događalo sa Sabayonom, Archom, Fedorom… praktički svakom “bleeding edge” distrom :/

   • Natan napisao:

    Koristim Gnome 3 na Fedora 16 i Sabyon 9.Kao početniku Gnome 3 je nadasve PREGLEDAN,nekoliko ekstenzija sam instalirao i savim su ok,jednostavan je za korištenje…Iako ima bugova,nekim ljudima ne treba povećalo kao za neka okruženja.
    Windows 8 je problematičniji(,a zapravo bit će katastrofa) od sedmice koja je zbog nekih problema sa instaliranjem programa lošija od XP.

 1. 28. kolovoza 2012.

  […] Mračno nebo se nadvilo nad Gnome projektom. Nezadovoljstvo oko nedostatka razvojne strategije je kulminiralo. Na trenutak smo se svi zapitali da li Gnome zna gdje ide? […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.