Brži, ljepši i moćniji – The Document Foundation objavio LibreOffice 3.6

The Document Foundation odnosno TDF objavio je novo bitno izdanje LibreOffice uredskog paketa, brojčane oznake 3.6.0.

LibreOffice 3.6 je prilično velika nadogradnja u odnosu na posljednje izdanje, zahvaljujući velikom broju novih mogućnosti i unaprjeđenja. Napravljena su određena poboljšanja po pitanju performansi prilikom uvoza dokumenata spremljenih u Microsoft Office formatu. Također, uređivanje i skrolanje velikih dokumenata sada je mnogo glađe, a aplikacije su estetski poboljšane, što je posebno vidljivo na Windows platformi.

LibreOffice 3.6 Writer

Navedimo i ostale novosti:

• kvalitetniji uvoz DOCX dokumenata
• mogućnost uvoza Corel Draw dokumenata
• poboljšan uvoz CSV dokumenata za tablice
• poboljšan VML uvoz
• izvoz u PDF s opcijom “vodenog žiga”
• status bar sada sadrži brojač napisanih riječi
• Impress dobio mogućnost prikazivanja prezentacija u širokom formatu
• novi tzv. “splash screen”
• očišćena hrpa kôda koji više nije u uporabi
• ispravci poznatih bugova

Za detaljan popis izmjena, zavirite na web stranicu libreoffice.org. LibreOffice 3.6 možete preuzeti ovdje, u izdanju za Linux, Windows ili Mac.

LibreOffice je uredski paket koji sadrži programe za obradu teksta, tablične obrade podataka, izradu prezentacija i dr. Projekt LibreOffice je nastao krajem 2010. odvajanjem (en. fork) od projekta OpenOffice.org zbog nezadovoljstva zajednice Oracleovim vođenjem projekta OpenOffice.org. U tu svrhu osnovana je i organizacija Document Foundation kao pravni subjekt koji će podržavati razvoj projekta LibreOffice. LibreOffice postaje pretpostavljeni uredski paket u gotovo svim distribucijama GNU/Linuxa, počevši od Ubuntua i Fedore. Sastoji se od više programa: Writer – program za pisanje i obradu teksta, Calc – program za obradu tabličnih podataka, odnosno proračunskih tablica, Impress – program za izradu, uređivanje i pregledavanje prezentacija, Draw – program za crtanje, Base – razvoj baza podataka i Math – uređivač matematičkih formula. Sve su redom analogoni MS Office programima: Word, Excel, PowerPoint, Acess, a Draw i Math nemaju direktnog analogona. (wiki.open.hr)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

11 Komentara

Dodaj svoj

Probao! Odlicno radi sve. Problem sa excel fajlovima postoji ako se kreiraju komentari na polja inace nema problema.Radi brze od bilo koje verzije pogotovo snimanje glomaznog excel fajla. Jako sam zadovoljan 😉

Na Windows računalu – ogromni. U katastrofalnom smislu riječi.
Upgrade trajao sat vremena nakon čega se uopće LibreOffice nije mogao pokrenuti. Fresh install nije uspio.
Probat ću opet preuzeti, pa ću vidjeti..

(Nije još stiglo u repozitorije LMDE-a)

na windows 7, nije se mogao pokrenuti.

file od 60 mb u xls, calc otvori za nekih 15 sekundi, dok taj isti file spremljen u xlsx formatu zauzima oko 24 mb i otvaranje traje 50 sekundi.

računalo je staro 6 godina i još je debian bio u virtualcu.

još uvijek nema filtriranje po boji.

forsiram ga u firmi na 30-ak računala. drago mi je da su poboljšali performanse s ms formatima. još samo kad bi malo ljepše učinili ikone na alatnim trakama da su očitije tipa boja pozadine itd.

bez obzira na hr normu odf većina partnera šalje dokumente s docx nastavnom s većinom piratskih najnovijih ms officea i kad ih pitam odakle im novi office i zašto šalju u tom formatu većinom nisu ni svjesni formata. za softver znam da su uložili 0 kn pa se zato čudim i odakle im svi ti novi ms officei.

kad bi bar puno teže bilo krekirati te proizvode, puno bi više bilo korisnika libreoffice i linuxa.

Isprobao LO 3.6 (Writer) na Linux Mintu… Prilično bugovito, ne preporučam, bolje se držati inačice 3.5 još neko vrijeme…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.