Koristite sveprisutni Skype? U tom slučaju dobro je znati da vas Microsoft nadzire

Suvremene komunikacijske tehnologije omogućuju dosad neviđen nadzor nad ljudima.

“Većina smatra da njih ne nadziru, jer nisu nikome zanimljivi. Uostalom, kako nadzirati toliki promet? Upozoravanje na opasnost od zadiranja u privatnost uglavnom ostaje u domeni fanatika privatnosti, pogotovo u nedostatku konkretnih dokaza zloupotreba. No, nedavno su ipak prikupljeni dokazi da se nešto zanimljivo događa korisnicima Skypea.

Skype Microsoft

Skype je u rukama Microsofta – pokušavaju ga integrirati u sve servise u posjedu

 

H-online je objavio rezultate svog istraživanja potaknutog pritužbama njihovih čitatelja kako Microsoft nadzire promet preko Skypea. Osmislili su test i postavili zamku. Komunicirajući preko Skypea, točnije njegova IM servisa, utipkali su par URL adresa. Nakon nekog vremena iz Microsoftove mreže uslijedilo je spajanje na te adrese. Evo dokaza:

65.52.100.214 – – [30/Apr/2013:19:28:32 +0200] “HEAD /…/login.html?user=tbtest&password=geheim HTTP/1.1”

S lijeve strane je adresa s koje je uspostavljena veza, a koja pripada Microsoftu. Ostatak zapisa pokazuje da je Skype server, osim adrese, presreo i korisničko ime i zaporku kojom se treba ulogirati. Drugi link vodio je na posebno oblikovanu adresu kojom se omogućuje razmjena datoteka spremljenih u oblaku.

Zanimlivo je da se spajanje dogodilo samo na stranice koje imaju kriptirane sadržaje, gdje adresa počinje s https://, te da se nisu ustručavali iskoristiti tuđe korisničko ime i zaporku. Pitamo se, da je netko tako s tuđim identitetom upao u Microsoftov web prostor, da li bi se to smatralo kriminalom?”

Ostatak teksta u originalu pročitajte na web stranicama sistemac.carnet.hr

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.3/5 (31 votes cast)
Koristite sveprisutni Skype? U tom slučaju dobro je znati da vas Microsoft nadzire, 4.3 out of 5 based on 31 ratings

You may also like...

48 komentara

 1. RC Da Kookee napisao:

  Kakvo iznenadjenje. Skroz neocekivano od MSa 🙂

 2. HD napisao:

  Jadna Snjezana N. Ako je uhvati suprug s kim je sve bila, od tada ce primati musterije ispod mosta.

 3. americhanac napisao:

  Loš članak. Premalo istraživanja, copy/paste generacija. U stvari se ovdje radi o “you’re damned if you do and you’re damned if you don’t. Osobno ne koristim Skype jos od davnih dana jer radi na p2p sistemu i sjajan je medij za man-in-the-middle napad. No bez daljnjih objasnjenja, Skype nikada nije bio siguran sistem i nikada to biti nece. Ako ga netko koristi u privatne svrhe onda je “consumer”. Ako ga koristi u poslovne svrhe onda je samo glup. Nitko tko iole koristi IT kao sredstvo za rad, a ako jos vise, time zaradjuje kruh svagadasnji treba prouciti sve zakone i TOS prije nego nesto stavi u pogon.

  Zakljucak: Clanak potpuno promasen, cak do govora mrznje i govorkanja bez konkretnih postupaka kako su to toga dosli jer se optuzuje MS da izvrsava i koristi ono sto je uvedeno u ugovoru (pa makar i besplatnom) o koristenju softwera a ne suprotno. Osim toga, sto to ima sa “Linux za sve”?

  • Captain Hook napisao:

   Ma pusti ga fulao je portal.. mislio je da piše za 24 sata 😉

  • 4ndY napisao:

   Vijest je samo prenešena pa ne ubij glasnika.

   No ovo itekako ima veze s Linuxom čija je osnovna prednost nad “konkurencijom” ta što je slobodan softver. A ovakvo narušavanje privatnosti eklatantan je primjer opasnosti softvera pogotovo dok funkcionira na netransparentni, /vlasnički/ način. Stoga je ova vijest bitnija od svih vijesti vezanih za nove “drivere” za Linux jer pokazuje zašto je korištenje slobodnog softvera nužnost za očuvanje, što privatnosti, što slobode društva.

   Što se tiče p2p-a — to je jedini ispravni način funkcioniranja interneta jer svaka centralizacija nužno je zlo.

   Ako sumnjaš u metodu kojom su proveli istraživanje, pozdravljamo svaki pokušaj ponavljanja ovog eksperimenta 😉

   • Cooleech napisao:

    Nevjerovatno. Nekoga upozoriš na neželjen (i nelegalan) nadzor i oni prigovaraju onome tko ih upozorava umjesto onome tko ih nadzire. :facepalm

   • americhanac napisao:

    Tocno. Prenosenje (netocne) vijesti u svrhu senzacionalizma je ipak vise Jutarnji, 24 sata, NOVA pa i HRT. Neobicno mi bilo da se cak niti link na Forum sa linka sistemaca nije pratio da se tocnije vide i neki daljnji komentari koji nisu tako senzacionalisticki i copy/paste. Osim toga, nije samo https vec i http a i to je normalno. Niti jedan chat osim Blackberry sistema (a i to u nekim zemljama ne vise) je end-to-end point je siguran.

    Los je clanak bez dublje analize iprovjere, ne to sto radi MS. OSim toga, to sto je svojevremeno radio Skype je bilo jos gore jer se moglo krasno uletit u sistem zbog rupetina u protokolu.

    Upozoriti ljude na “sto van rade”? MA daj. Upozori ljude da PROCITAJU UGOVOR prije nego ga potpisu. Nes ti senzacije, covjek ugrizao psa.

    Dakle, brljarija, netko otkrio Wireshark.

    Ajde, kao nagradjeni portal, se tako i ponasajte.

    • koko napisao:

     Čovječe, što si tako ogorčen? 😐

     • americhanac napisao:

      😀

      Nema to veze sa ogorcenoscu (mada granici, slazem se). Kampanjstvo me nervira. Napisano za mame i bake da sinu/unuku kaze “Bravo, eto pises na Internetu”.

      Malo bi piskili pa bi malo kakili – sjajnic clanaka, osvrta i tema/uputstava na Forumu no kad netko zeli steci publicitet sa copy/paste je u najmanju ruku za osudu.

      • koko napisao:

       A gle, vjerojatno postoji neka tjedna “kvota” članaka koju se mora ispuniti. Uzmemo li u obzir da je sve to volonterski rad, za očekivati je da će povremeno podbaciti – bilo u kvaliteti članaka, odabiru tema, ili pristupu određenoj temi. Uopće me to ne iznenađuje.

  • perica napisao:

   koji bi servis trebao koristiti a da je sigurniji od skype?

   • 4ndY napisao:

    Ako misliš na glasovnu komunikaciju, najsigurnije je i “najprivatnije” da postaviš SIP na vlastiti server. Svako primicanje od te točke prema Skypeu i sličnim servisima, smanjivanje je sigurnosti i privatnosti jer Skype i drugi visokocentralizirani, vlasnički servisi najgora su opcija.

    “Međutočke” bi bile:
    * postavljanje SIP-a na unajmljeni VPS,
    * korištenje SIP-a kod specijaliziranih providera (vjerojatno uz naknadu)
    Rubikon prelazš kad kreneš sa zatvorenim protokolima i vlasničkim softverom:
    * firme kojima plaćaš najam nekog softvera za glasovno komuniciranje
    * “besplatni” servisi temeljeni na zatvorenim protokolima i vlasničkom softveru (i.e. Skype)

    Dalo bi se sročiti: koliko para (ili manjka komfora) toliko privatnosti i sigurnosti pa sad odluči koliko si voljan investirati novaca ili svog vremena 😉

   • b4sh napisao:

    reci mi sta je to sigruno na skype ???

  • RC Da Kookee napisao:

   Istina, slazem se. Hvala sto se trudis prosvijetliti neupucene mase i pokazati istinsko, da ne kazem svetacki cisto i nadasve nevino lice najpravednijeg i najpostenijeg MSa.

   Fanboy’s gonna fanboy.

   • RC Da Kookee napisao:

    LOL, ovo je odgovor na post by americhanac. Pospan sam 😛

    • americhanac napisao:

     Prosvjetliti mase je jedna stvar. Stvarati senzaciju iz nicega je druga. Komentar je bio na clanak i manjak istrazivanja, ne samu vijest (koja je tocna od dana kada je Skype pusten u betu).

     Manjak osvjestenosti ljudi nije senzacija, manjak znanja takodjer no ako netko vec i zeli kako kazes prosvijetliti mase onda se to neradi na taj nacin.

     U usporedbi, Zagor-Te-nej je strip a ne izvor znanja. A ovaka clanak je jednostavno los. Moglo se to puno bolje napisati no copy/paste je puno laksi i ne treba nikakav daljnji znanstveni rad sto tehnologija svakako jest.

     Sto je iduce? Kako nas Google prati? 😀

     • RC Da Kookee napisao:

      americhanac, smijem li samo pitati odakle je to copy/paste? Originalno sam vidio clanak pred 2-3 dana na ArsTechnica gdje pise na engleskom, a gornji tekst je na hrvatskom sto po defaultu ne udovoljava definiciji copy/paste.

      • americhanac napisao:

       Neidem u sklou, neidem na faks, citati znam. Zelis reci da posjetitelji ovog sajta govore i citaju samo hrvatski pa je usmjeren na takve ljude?

       Rad i ispitivanje, provjera, istrazivanje – to je dio jednog portala (i rade to izvrsno u vecini slucajeva) – prijevod huskasgog teksta na nivou osnovnoskolca je ispod razine nagradjenog portala.

       Nema veze, shvatices ako jednog dana prestanes kao izvor informacija koristiti upravo takve “servise” poput tvitera i posao probati obavljati preko Skypa pa ti sef nece “popusiti” – procitao sam jedan prijevod pa mi je to dovoljno da formiram misljenje.

       • RC Da Kookee napisao:

        CTRL+F za “prijevod” i vidim da si napisao. Ostatak nisam citao no to je to. Prijevod i copy/paste nije isto.

        • americhanac napisao:

         U tom odnosu, koji debelo trenutno vlada u svim aspektima, novinarstvo je isto sto i prevoditeljstvo… eheheheheheh

         Ma nema veze, konfucije ima dobrih poslovica 😉

        • Lutherus napisao:

         Inaće poziv za sudjelovanje je otvoren svima pa tako i tebi te ukoliko smatraš da možeš brže, bolje i kvalitetnije, izvoli napraviti nešto. U suprotnome nemoj lajati.

     • Ivan Galgoci napisao:

      Ovaj članak nije izvorno naš, samo dio odnosno uvod u članak koji vodi na Carnetove web stranice. Jeste, stvar je dobro poznata upućenima, ali nažalost većina ih nije, tako da svakako treba informirati. O ovoj temi govorio je i Karsten Gerloff na DORS-ima, tako da smo materijala imali, ali nema potrebe izmišljati toplu vodu, odnosno nismo smatrali toliko bitnim da i sami prođemo kroz čitavu stvar, jer fokus nam je na nekim drugim stvarima trenutno (aplikacije, baza i recenzije, op.a.). Inače, članak je u originalu sproveo i objavio H-Online, Carnet je prenio tekst, a mi uputili na njega. Mogli smo direktnim linkom preko društvenih mreža, ali ovim putem će dobiti više pažnje.

      Što se tiče prevođenja, to ne radimo, morate shvatiti da postoje stvari tipa “Objavljen Libre Office 4.0” koji sadrži određene činjenice, i on je samo informacija, ništa više, bez obzira na kojem jeziku bio objavljen. Normalno da ćemo koristeći relesae info ili neku drugu web stranicu (najčešće u suradnji) i to objaviti na hrvatskom. Autor se tu može umiješati: dodati humora, ekstra informacija, predviđanja itd., ali tu stvar staje.

      Posve različita stvar je kad netko tjedan dana poslije uzme taj LibreOffice, aktivno ga koristi određeno vrijeme, a potom napiše recenziju/osvrt. To je u potpunosti autorsko djelo, i takve stvari nećemo prevoditi s neke druge web stranice (ako se i dogodi iznimka, najčešće ima valjan razlog i obavezno odobrenje autora). Pogledaj naše recenzije aplikacija, distribucija, upute, kolumne, osvrte… sve su to djela naših autora, ekipe koja se volonterski trudi pružiti nam nešto kvalitetno i na našem govornom području, a iznenadili bi se koliko negativni (tu ne mislim na kritike) komentari utječu na motivaciju tih autora 🙁

      Samo vas molim da budete realni. Kritike su uvijek dobrodošle, da nije bilo njih, ne bi bilo ni portala u ovom obliku. Mi ćemo se uvijek truditi pružiti kvalitetan rad, naravno, neće nam uvijek to poći za rukom, dogode se iznimke, a vi se potrudite biti nam podrška i izvor motivacije koje trebamo. Za vas radimo sve ovo, za vaš palac gore ili dobru ocjenu. Za tekst podijeljen na društvenim mrežama. Za odobravanje. Za dobronamjernu kritiku. Ne za novac ili slavu.
      Da nema posjetitelja ne bi bilo ni nas niti stranice. Postali smo jedna simbioza i zajednica, koja ovisi jedna o drugom. Njegujmo te odnose maksimalno.

 4. #controlsystem napisao:

  Ajmo svi pejstat u Skype https linkove na microsoftove stranice!

 5. Vjekoslav napisao:

  Slažem se da je Skype nesiguran, ali bitan faktor zašto ga ljudi koriste je velik broj postojećih korisnika. Naravno da ti možeš složit vlastito rješenje, ali zamisli kakva zbrka bi nastala da svaki korisnik koristi svoje rješenje.
  Microsoft nije kupio Skype zato što je to najnaprednija tehnologija za komunikaciju. Kupio je veliku bazu korisnika koju može pratit i kojoj može naplaćivat premium account za koji je siguran sam dobar dio ljudi izdvojilo novac.

  • 4ndY napisao:

   Upravo je to najgori mogući oblik “zatvaranja” korisnika – školski primjer “vendor lock-ina” kojim proizvođač ili davatelj usluga svojim zatvorenim protokolom i vlasničkim softverom onemogućuje da ga korisnici jednostavno promjene ili koriste na načine na koji se to njemu ne isplati ili jednostavno ne sviđa.

   Ako već niste upali u tu zamku najbolje je ne koristiti Skype. Tu se može vrlo praktično postupiti: ako vas netko treba, naći će već načina da vas kontaktira, a ako vi nekog trebate možete ga nazvati klasičnim telefonom? 🙂

 6. b4sh napisao:

  Bavim se vec duze vrijme stim problemom zvanim skype i dosta mi je toga poznato sto rade ljudima iza leda zato bi i bilo vrijeme da i mi njima okrenemo leda jer nevidim nikakve buducnosti u vezi skype i linuxa iako skype koristi linux server. Kome jos treba trojaner na racunalu ??. Znam da nije jednostavno jer vecina mojih kontakta bazira vecinom na skype ali lagano pokusavam ljude prebacivati na XMPP usluge vecinom uspjevam a i ne jer dosta koristi neki glupi windows tako da im skype odgovara . Ali negubim nadu i mislim da ce u buducnosti vecina ljudi napustiti skype bas iz tih razloga koje skype radi .

  LP b4sh

 7. b4sh napisao:

  Mozda i bude nesto od ovoga ? http://www.viber.com/

  Hi all,
  I’m an official representative of Viber here in UbuntuForums.

  We are planning Viber for Linux! We’re working on it these days, but we’re not yet sure when exactly it will be released.
  When we have news, we’ll let you know of course

  Best regards,
  the Viber Team.

  Sve samo skype ne ….. daj boze 😉

  LP b4sh

 8. GLaDOS napisao:

  webRTC otvoreni standard je budućnost. Komunikacija je naravno kriptirana. Trenutno ga podržavaju Chrome i Firefox. Ovdje ga možete isprobati: http://freshtilledsoil.com/the-future-of-web/webrtc-video/

  • 4ndY napisao:

   Na tom sajtu nisam uspio ostvariti poziv, ali preko Nightly Firefoxa i ove serverless aplikacije jesam: https://github.com/jesup/nightly-gupshup

   Ludnica, p2p video konekcija koja radi isključivo s FS-om i to unutar browsera 🙂

   • GLaDOS napisao:

    Meni video poziv odlično radi (testirano u Chromeu između Ubuntua i Windowsa 7). Pokušao sam uspostaviti video poziv i na Androidu ali nisam uspio. Zaboravio sam napomenuti da Chrome podržava webRTC u stabilnoj verziji. Firefox 21 ga trenutno ne podržava ali su ga uključili u beta verziji (22), izlazi za mjesec dana. Ne zna se kada će webRTC biti implementiran u Operu i Safari. Osim Poziva, webRTC podržava i direktnu p2p razmjenu datoteka, možete ovdje isprobati: http://www.sharefest.me/

 9. Ivan Galgoci napisao:

  Alternativa ipak ima, treba se malo raspitati i onda članak napisati, jer očito da ljudi žele nešto drugo, samo ni sami ne znaju što.

  • Nedeljko napisao:

   Evo, isprobavam te razne alternative. Zasad su se ekiga i linphone pokazali kao obično smeće. Baš me zanima šta preporučuješ

   Ako praviš C++ kompajler, možeš tražiti od korisnika neku stručnost, ali mesindžer služi za komuniciranje sa drugima, što znači da mu je glavna karakteristika broj korisnika. Ako moja tetka ne može da ga namesti sa jenostavnišću koju skype nudi, ja nemam s kim da razgovaram njime.

   Dakle, ne zanimaju me uputstva za nameštanje. Zanima me neki koji prosečan fejsbuk/mail korisnik zna da podesi, baš kao i skype i da onda naložim prijatelje na to, a da me neko pljuje što ga pravim budalom što sam mu preporučio nešto kao ekiga ili linphone ili da instaliram mesindžer, a da nemam s kim da razgovaram, za to nisam zainteresovan.

   Znači, hoću jednostavnost upotrebe.

   • Lutherus napisao:

    Jel zna čitati? Jel čita sa razumjevanjem? Ako su oba odgovora potvrdna ona nema problema i zna svaki podesiti.

    • blast beat napisao:

     Hajde ti ubedi nekog prosečnog korisnika da umesto skype-a kojeg instalira za minut prođe celo uputstvo. Baš ga briga, radije će koristi skype ili neki drugi program koji se instalira isto za minut, dva ako mu skype ne radi. To što tebi i menii još nekim ljudima nije problem da oni hoće samo nešto da radi jednostavno, neće da uključuju mozak i pate se.

   • Ivan napisao:

    Slažem se da treba biti jednostavno za setupirati i koristiti ako je želja programu biti privlačan masama… Doduše to što govoriš da prosječni fb/mail korisnik mora znati instalirati to je malo preentuzijastično.

    “Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the universe is winning.” – Rich Cook

    Point is, ionako će im to instalirati netko tko im održava komp.

 10. Lutherus napisao:

  Zanimljivo. Svi sad pljuju po Microfostu i lagano ga demoniziraju. Inaće isto to radi i Apple sa svojim servisima no to je ok jer je to malena zajednica, ali isto to radi i Canonical no i to je ok jer to je baš ona karika koja fali, to je baš ona funkcija koja je šlag na toriti i to je vizionarstvo. FTW?

  • Petar napisao:

   Ovdje se priča o servisu – ali da se nadovežem na OSove općenito – radi to i Goolge.. kad razmisliš “svi veliki igrači” to rade. Kaj se mene tiće – ako ni po čemu drugome – po tome je Gnu/Linux najbolja stvar. Dakle: GNU/Linux – lakši za instaliranje, veća mogučnost prilagodbe, stabilniji, brži, moderniji, bolji razvoj i još te ne špijuniraju… *ebote kaj stvarno postoje ljudi koji to ne vide???

 11. b4sh napisao:

  Meni se to nesvida , ti upadi u privatnost strasno me smetaju toliko da mi se od toga stomak okrece , to pracenje po internetu sta gdje ko radi , ide , kupuje a kad bi ja ili mi to okrenuli i njih pratili ,posmatrali ,logovali,upadali bili bi proglaseni teroristima ili nekakvim hackerima a obrnuto imaju uvjek ispriku i brzo se zaboravi do sledecek ispada i tako dan za danom a mi , mi moramo biti fini u internetu i javljati sta radimo gdje idemo koji mp3 skidamo koji broj gaca nosimo itd . Zato nije da pljujem po microsoftu nego mi pun kofer njih i njihove politike i pranja mozga i svih onih koji to podrzavaju jbg .

  LP b4sh

 12. yug napisao:

  Oops – sharefest.me

 13. Lena napisao:

  I meni se nesvida, da skype moze da upadne u moju privatnost, po gotov ako se radi od informacijame za posao. Zato sam nasla jednu drugu alternativu, koja mi objecava sigurnost. To je GPN Telecom i yodlr.net
  Ili vi zna te jos druge alternative? Isto ako sam veoma zadovoljna sa GPN i yodlr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.