HP će na svoja računala instalirati WebOS

HP je najavio da će na svoja buduća desktop i notebook računala uz Windowse instalirati i WebOS operativni sustav. Za one koji ne znaju, WebOS je operativni sustav koji je razvila tvrtka Palm, zasnovan je na Linux kernelu, a pokretao je njihovu liniju smartphonea. U početku je bio jako popularan i predviđala mu se svijetla budućnost, ali zbog niza Palmovih nespretnih odluka taj OS nije uspio zaživjeti.

HP se uključio u tu priču krajem travnja prošle godine kad je kupio tada posrnuli Palm i odmah najavio ozbiljne planove s WebOS-om. Prve konkretnije rezultate vidjeli smo na nedavnom Think beyond WebOS eventu – predstavljena je serija smartphone uređaja te tablet računalo pogonjeno WebOS-om. Taj operativni sustav sada izgleda zrelije, ali je uspio zadržati prijašnje korijene i elemente koji su se svima svidjeli.

Obzirom da na tržištu smartphonea i tableta već postoje dva izuzetno jaka igrača – iOS i Android, HP-u je potrebna strategija koja će privući developere u njihov tabor, jer bez razvijanja programa za njihovu platformu nema niti uspjeha za WebOS. Upravo zato je i ovaj najnoviji HP-ov potez logičan. WebOS na HP-ovim desktop i notebook računalima može značajno povećati bazu korisnika i privući developere.

Kako je HP jedan od vodećih proizvođača računala, to znači značajan prodor Linux operativnog sustava na područje desktop računala. Takav operativni sustav bi se trebao bootati unutar par sekundi jer je optimiziran za instalirano računalo. Sustav je intuitivan i jednostavan za korištenje, a istovremeno grafički atraktivan i moderan. Uz solidnu bazu programa mogao bi postati ozbiljna konkurencija Windowsima.

Istraživanja pokazuju da velika većina korisnika računalo koristi za surfanje Internetom, gledanje videosadržaja, slušanje glazbe i jednostavan rad s uredskim alatima. Taj dio posla bi mogli obavljati i na WebOS-u.

Ovakvim potezom HP bi mogao približiti Linux i klasičnim desktop korisnicima koji su ga do sada izbjegavali kao nešto teško i rezervirano samo za naprednije korisnike. Nama ostaje vidjeti kako će se cijela situacija razvijati – hoće li se HP uspjeti približiti Appleu i Googleu i njihovim uspješnicama koje već naveliko “drmaju” perspektivnim tržištem smartphoneova i tableta, te hoće li korisnici prihvatiti alternativu već uhodanim Windowsima.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.