IBM će podržati OpenOffice.Org

IBM je najavio da će izvorni kod svojeg IBM Lotus Symphonya darovati Apache OpenOffice.Org projektu (AOOo). Lotus Symphony je fork OpenOfficea kojeg IBM godinama razvija; nikada nije uspio postići popularnost OpenOfficea, ali je ipak imao solidan broj korisnika.

Sve velike tvrtke su se okrenule LibreOfficeu i njegovom The Document Foundationu. Sve, osim Oraclea i IBM-a. Da Oracle podržava OpenOffice je sasvim razumljivo, ali, IBM-ova odluka da stane iza ovog paketa uredskih programa je teško shvatljiva. IBM izgleda ima grižnju savjesti jer su ranije jako malo pridonosili razvoju OpenOfficea.

LibreOffice je solidno započeo svoj razvoj i polako je počeo preuzimati vodstvo – OpenOffice je postao sporedni igrač. Ovim IBM-ovim potezom OpenOffice bi mogao odvući jedan broj programera i tvrtki koje sponzoriraju LibreOffice. Pitanje je da li Open Sorce zajednica ima dovoljno ljudi za paralelni razvoj dva ovako velika projekta? U osnovi bi ovo moglo dovesti do razvoja dva solidna paketa uredskih programa, ali bi isto tako moglo usporiti razvoj LibreOfficea kao trenutno najozbiljnijeg konkurenta Microsoftovom Officeu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.