Kad Vl@do poludi

Ne, ovaj tekst nije napisao Vl@do, a koliko znam, nije (još) ni poludio. Naslov je bila prva misao koja mi je prošla kroz “sivu tvar” kada sam švrljao internetom i slučajno naletio na “Cool-retro-term”.

 

Cool-retro-term - malo zezanja

Cool-retro-term – malo zezanja

 

Cool-retro-term je zapravo emulator koji oponaša terminal kakav je nekad bio – kad smo sjedili za svojim prastarim 9″ ili 10″ monokromatskim monitorima i uživali (ili barem željeli uživati) u prekrasnim treperavim zelenim, žutim, bijelim/sivim… linijama koda koje su naši prsti na zaslon prenosili putem tipkovnica težih od današnjih ultrabookova.

 

IBM PC 5150 - Izvor: wikimedia.org

IBM PC 5150 – Izvor: wikimedia.org

 

Sam emulator je iznimno jednostavan za korištenje. Da biste ga mogli pokrenuti na Linuxu, jedini uvjet je Qt 5.2 ili novija verzija. Zauzvrat dobivate sjećanja na neka davna vremena, a dok ju koristite, ova aplikacija vam može izvući osmijeh na lice ili izazvati zbunjenost i čuđenje slučajnih prolaznika i mlađarije.

Cool-retro-term donosi predkonfigurirane predloške kojima jednim klikom možete prilagoditi jedan od profila prikaza (Amber, Green, Scanlines, pikseliziran, Apple] [, Vintage, IBM DOS, IBM 3287 i Transparent Green), no uz to možete napraviti i vlastiti profil – kako vam drago.

U “Settings” dijalogu možete jednostavno upravljati nizom drugih postavki kao što su svjetlina, kontrast, neprozirnost, font, skaliranje i širina fonta, super efekti za terminal, broj FPS-a, kvaliteta tekstura, ili samo promijeniti boju, sjene i slično.

 

 

Da ne duljim, instalacija za Ubuntu i ubuntoide je krajnje jednostavna. Potrebno vam je pola minute i par naredbi u terminalu:

 

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps

sudo apt-get update

sudo apt-get install cool-retro-term

 

Za ostale distribucije (pa i korisnike OS X-a), upute za instalaciju pogledajte na Githubu, odnosno na stranici autora Filippoa Scognamiglioa. Sad stvarno završavam s ovim kratkim pregledom Cool-retro-terma kako bi Vl@do prestao s čitanjem i napokon mogao poludjeti. 🙂

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je namjerna!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.1/5 (8 votes cast)
Kad Vl@do poludi, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...

4 komentara

 1. Yorkin napisao:

  Jaooooo, pa ovo me podsjeća na komodorca 😀 Nisam vidio ova zelenkasta slova predugo. Idem odmah u AUR, sigurno ima tamo 😉

 2. Vl@do napisao:

  Radi savršeno i na Manjaru 🙂
  http://postimg.org/image/tclphr6bd/

 3. ok napisao:

  ja volim ove stare kante to ponekad gledam na youtubu, nostalgija je raj