KDE 4 Plazma desktop widgeti

KDE 4 desktop donio je nova poboljšanja, ali i nove kontroverze u svijet Linuxa. Neki ga obožavaju, a neki se nikako ne mogu priviknuti na njega.

Jedna od novosti koju KDE 4 donosi je Plazma sučelje – ideja je da se cijeli KDE desktop sastoji od mnogo manjih elemenata (npr. widgeti) koji se mogu proizvoljno dodavati u veće elemente (npr. desktop, taskbar) bez da izgube na svojoj funkcionalnosti. Međutim i ti manji elementi su također potpuno funkcionalne cjeline i mogu samostalno postojati i potpuno uredno funkcionirati.

Na primjer, Plazma widget može normalno raditi na desktopu, ali se isto tako može premjestiti unutar KDE taskbara.Također, Plazma widget se može povećati i koristiti kao pozadina na desktopu, bez gubitka funkcionalnosti. Plazma elementi mogu mijenjati veličinu i rotirati se, te ako su tako isprogramirani, prema veličini mogu mijenjati prikaz. Znači, moderni KDE desktop je modularan i iznimno prilagodljiv – kao da je sastavljen od LEGO kockica koje mogu mijenjati veličinu i oblik.

Osim u C++-u, elemente Plazma desktopa možete programirati i u Pythonu i u JavaScriptu. Widgeti napisani u Pythonu i JavaScriptu se mogu odmah pokretati kroz KDE-ov alat za skidanje i instaliranje novih widgeta i raditi će u raznim distribucijama, dok se oni napisani u C++-u ipak moraju kompajlirati, ili instalirati sa repozitorija distribucije koju koristite.

Jednostavnost programiranja widgeta i atraktivnost novog KDE 4 sučelja potaklo je nastanak velikog broja Plazma widgeta koje možete skinuti s Interneta (npr. KDE-look stranica) i jednostavno instalirati na svoje računalo. Prosurfajte malo internetom. Najvjerojatnije ćete uspjeti pronaći widget koji vam treba.

No ako ne pronađete baš ono što vam treba, zašto se ne bi okušali u pisanju svog vlastitog widgeta? U sljedećem tekstu možete naučiti kako izraditi jednostavan widget napisan u Pythonu. Pratite upute i ne biste trebali imati problema.

A nakon što napravite svoj prvi jednostavni widget, tko zna – možda krenete na izradu složenijeg? Možda će u sljedećem KDE desktopu baš vaš widget biti dio službenog KDE paketa.

Za kraj, uživajte malo u KDE 4 desktopima s našeg foruma.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.