U izradi je nativni uTorrent klijent za Linux

Vjerojatno najpopularnija aplikacija za BitTorrent protokol – uTorrent – u izradi je od strane nezavisnog razvijatelja softvera.

Kada bismo u stilu vox populi TV reportaža krenuli ispitivati ljude na cesti “koji torrent klijent koristite”, siguran sam da bi uTorrent bio odgovor u barem osam od deset slučajeva. Ova aplikacija je s nama već dugo, a njezina popularnost ne jenjava; naprotiv, raste iz dana u dan. uTorrent je krcat mogućnostima, no razvijatelji su se potrudili oko intuitivnosti sučelja, što u praksi znači da se većina gotovo odmah snađe bez ikakvih problema, barem kad se radi o osnovnim stvarima. Ipak, uTorrent je poznat upravo po tim silnim opcijama i mogućnostima – nešto što su ozbiljniji korisnici razmjene datoteka putem BitTorrent protokola dobro proučili i podesili prema vlastitim preferencijama.

uTorrent

Nativna, GNU/Linux verzija ne postoji, no vjerojatno biste ostali iznenađeni saznanjem koliko se ova aplikacija često koristi na svima nam dragoj platformi, i to putem WINE-a. Naravno, bonus je što uTorrent radi posve jednako kao na Microsoft© Windows™ operacijskom sustavu, a sve opcije i mogućnosti i dalje su tu. Bez obzira na to, siguran sam da bi korisnici Linuxa bili oduševljeni verzijom napisanom isključivo za sustav koji koristimo, smještenom u riznicu aplikacija naše odabrane distribucije.

WINE LinuxDaleko od toga da GNU/Linux nema dobrih i kvalitetnih torrent klijenata – upravo suprotno! Uzmimo u obzir i činjenicu da danas gotovo svaka distribucija dolazi s predinstaliranim torrent klijentom, čiji odabir najčešće ovisi o korisničkom sučelju (recimo, ako koristite KDE SC paket, vjerojatno ćete dobiti odlični Ktorrent, dok će korisnike GNOME-a dočekati ništa lošiji Transmission). Naravno, ima ih još mnogo; primjerice, neizostavni, višeplatformski qBittorrent napravljen koristeći Qt4, koji je po mnogima savršena nativna zamjena. Možete uposliti i Google, pregledati našu riznicu aplikacija ili pak pričekati neki budući pregled torrent klijenata za Linux.

Kad je sve ovo rečeno, moramo se vratiti na uTorrent iz jednostavnog razloga – ljudi žele baš njega!

BitTorrent Inc. – tvrtka koja stoji iza ovog malenog, ali moćnog softvera, nudi izdanja za operacijske sustave Microsoft© Windows™, Apple OS X i Android. Na stranici preuzimanja naći ćete i opciju “Linux”; nažalost, sve što će vas dočekati jest serversko, ograničeno web izdanje umjesto nama potrebnog desktop klijenta. Bilo je mnogo govora o izradi nativne Linux verzije; ako se dobro sjećam, čak je potpisivana i neka peticija, ali do danas ništa konkretno nije napravljeno po tom pitanju.

Srećom, ovih je dana Internetom odjeknula vijest o nezavisnom razvijatelju softvera koji se upustio u izradu nativnog uTorrent klijenta, odnosno grafičkog sučelja (front enda) koristeći popularni GTK+ framework (točnije, Gtkmm), a čitava stvar se piše u C++ jeziku. Zasada nema previše informacija osim blog posta dotičnog autora, ali to nije spriječilo popularne web stranice kao što je Softpedia da prenesu vijest.

GuTorrent

Program bi se trebao zvati GuTorrent i postati prvi nativni uTorrent klijent za GNU/Linux. Još uvijek nije objavljeno ništa od koda, ali navodno je većina funkcionalnosti već implementirana, uključujući popis torrenata, popis datoteka, popis peerova, prioritiziranje, funkcije tipa start/stop/pause/remove i sl. Sve dok kôd ili izvršna datoteka ne ugledaju svjetlost dana, prisiljeni smo zadovoljiti se snimkom zaslona koju je razvijatelj objavio na svom blogu. Vjerujemo da će GuTorrent po završetku biti objavljen kao slobodan softver pod licencom kojom ćemo svi biti zadovoljni.

Upućujem vas na web stranice, odnosno blog autora gdje možete pronaći više informacija, izraziti podršku autoru ili mu se pridružiti u razvoju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

15 Komentara

Dodaj svoj

Nisam sklon promjenama, moj Deluge me izvrsno služi, ali neka se nađe i taj GuTorrent u repozitorijima. Od viška glava ne boli, osim kad se tuče. 🙂

Što bi točno bio taj skvencionalni donwload? Jer mislim da i ostali torrenti klijenti imaju da se odredi kojim će se redosljedom skidati torrenti.

Prema ovom linku cak je i selektiranje pojedinih fileova lose. Znaci npr ako skidam seriju od 22GB bilo bi “torrentski” da cekam da se prirodnim putem skine cijela sezona prije no sto bi mogao pogledati prvu epizodu?? Meni je to suludo. Osim toga poanta torrenta je seedanje.

Kada ukljucis sekvencijalni DL tada klijent skida dotickni file po rednom broju paketa (1,2,3… do kraja) i na taj nacin mozes poceti gledati video zapis koji jos nije u potpunosti skunut, tj ne moras cekati (radi na principu bufferinga)

Da, malo je bezveze čekati da se sve preuzme, posebno kad su tako velike datoteke u pitanju. Ali većina klijenata ima opciju za svaku datoteku odrediti prioritet – najčešće na tri stupnja, recimo “Download first”, “Download normal” i “Download last”. Jako korisno ako želim da mi se preuzmu prvih par epizoda, a dok njih gledam ujedno se preuzima i ostalo, samo nešto sporije od ovih kojima sam dao prioritet.

Da stim što je na qBittorrentu to dignuto na viši nivo kao što @Tihomir kaže, možeš odma gledati seriju jer skida blokove fajlova po redu 1,2,3… na Windowsu postoji jedan player koji može isto puštati torente sekvencionalno zove se Rox player fina stvar, samo na linuxu nema tako što još, ima Miro al to je užasno blotovano…

Meni na win KMplayer uredno otvara tako djelomicno skinute video fileove, a na linuxu u vecini slucajeva ce i VLC raditi. koliko sam primjetio ne radi samo ako nije i posljednji paket tog filea skinut (valjda se u njemu nalaze neki neophodni podaci za pokretanje).
Znaci potrebno je imati prvi i zadnji paket te od pocetka onoliko koliko mislimo da ce biti dovoljno da glumi buffer (ovisno o brzini skidanja)

Ma znam, i ja nekad odredim prioriete da mi se se skine prvih par epizoda da ne moram cekat…..Medutim to je kao i neseedanje u smislu da kada bi svi to radili nastao bi poprilician problem. Ako se vec ide na to onda je najbolje kao sto ivan galoci kaze prioretizirat samo prve 2-3 epizode ili file-a, a ostalo pustit da slobodno šamara po potrebi.

Na windozima činio isključio uTorrent, a sad sam se navukao na Transmission, ok mi je.
Pod Preferences/Privacy/Blocklist treba ubaciti http www_bluetack_co_uk/config/level1_gz i enablati, pa malo “zaobiđeš” Carnetove i ine blockere.
Transmission rula, osim toga Joy division je cool 🙂
youtu.be/6dBt3mJtgJc

Silom prilika, nakon dugo vremena umjesto linuxa moram koristiti win7 i to na tuđem laptopu. Frustracija u skoro svakom pogledu. Ni utorrent nije onakav kakvog ga se sjećam. Jednostavno, qbittorrent je bolji i morao sam ga instalirati na sedmicu. Usput, dobio sam napokon odobrenje da na taj laptop stavim elementary OS pa će sve sjesti na mjesto 🙂
Često čujem kako je teško preći sa win na lin ali u mom slučaju nažalost vrijedi obratno.

Svaki prelazak s jednog načina na drugi je komplikovan. Eto i ja koji već godinama koristim linux, meni je Win postao prekomplikovan i totalno čudno organizovan. A kad sam prelazio s Win na Lin bio isti slučaj, samo obratno 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.