Osječki hakeri u Domu tehnike spašavaju odbačena računala

Mnoga računala (ali i druga računalna oprema) često završavaju kao vrlo opasan elektronički otpad štetan za okoliš. Upravo je zbog toga nastala ideja da se računala recikliraju i ponovno osposobe za korištenje na dobrobit lokalne zajednice. Iz te je ideje prije desetak godina nastao pokret Free Geek s podružnicama diljem svijeta.

Nositelji ove inicijative u Osijeku su Centar tehničke kulture Osijek, #labOS hackerspace i Hrvatska udruga Linux korisnika.

Centar tehničke kulture Osijek

Centar tehničke kulture Osijek

 

Voditeljica Centra tehničke kulture Osijek, Nataša Dorić, rekla je da je sve krenulo kada joj je s konceptom radionice servisiranja računala prišao Daniel Vidaković, član osječkog hackerspacea. Nakon kratkog razgovora zaključili su da će nakon osposobljavanja računala za ponovno korištenje biti potreban i novi softver, pa su pozvali Valenta Turkovića, voditelja osječke podružnice Hrvatske udruge Linux korisnika i osječkog #labOS hackerspacea.

Daniel Vidaković iz Bilja i Osječanin Valent Turković održali su ove subote u osječkom Domu tehnike treće po redu predavanje i praktičnu radionicu s ciljem recikliranja starih i neiskorištenih računala te edukacije mladih u servisiranju računala i korištenju operativnog sustava Linux.

Prva škola koja je sudjelovala u predavanjima i radionicama je Osnovna škola Tenja, a ove je subote održana i radionica s osnovnom školom Retfala. U tijeku su dogovori s još nekoliko škola.

Sve započinje predstavljanjem koncepta radionice u samoj školi. Nakon demonstracije tijekom koje se rastavi jedno računalo da bi se pokazali njegovi osnovni dijelovi i objasnio način na koji ono funkcionira, dogovara se termin u kojem će se računala donijeti u Dom tehnike i termin održavanja radionice na kojoj će učenici naučiti popravljati računala. Nakon što učenici poprave računala, slijedi predavanje o operativnom sustavu Linux i općenito o slobodnom softveru. Zatim se održava radionica instalacije Linuxa, tzv. Linux install-fest, tijekom koje učenici uče sami instalirati Linux i raditi u njemu, kaže Nataša.

 

– Želja za prenošenjem znanja i volja za pomaganjem lokalnoj zajednici bili su nam glavni motivi za održavanje ovakvih radionica, ističu Daniel i Valent.

– Od 20 neispravnih računala koja smo zaprimili uspjeli smo odabirom ispravnih komponenti složiti 10 potpuno ispravnih računala, a po pitanju tko je bolji – cure ili dečki – nema gotovo nikakve razlike, čak bih rekao da su cure malo pedantnije i više paze na detalje, kaže Daniel.

– Hackerspace je mjesto gdje se uči, radi, dijeli i razmjenjuje znanje, pa je normalno da smo se nas dvojica kao članovi odmah priključili ovoj inicijativi. Želja nam je da što više mladih shvati da se ne treba plašiti rastavljanja i sastavljanja stvari, da nauče kako stvari rade, želimo poticati tu pozitivnu znatiželju u svima, jer se tako najbrže uči, kaže Turković.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

9 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Iskrene čestitke organizatoru i svima koji su sudjelovali.

 2. Branko napisao:

  Valente i ostala ekipa, moj duboki naklon i iskrene čestitke na ovoj akciji!
  Osijek je još jednom pokazao da je jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj u promicanju slobodnog softvera. Samo tako nastavite! Legende ste! 🙂
  Nadam se da ćemo čitati o ovakvim akcijama i u ostalim gradovima Hrvatske.

 3. XgraphX napisao:

  Svaka cast, sve pohvale!

 4. Yorkin napisao:

  Uvijek je super vidjeti da se stvari događaju i van zagrebačkog kruga 🙂

 5. b4sh napisao:

  Bravo 😉

 6. Kreso napisao:

  Svaka čast, da bar ima neko u Zadru da tako nešto organizira

  • calisto053 napisao:

   U Zadru nema takvih događanja (vjerojatno je i premalo korisnika). Jedino znam da Algebra nudi tečajeve za system i network administratore. Čini mi se da se uči na Fedori.
   Ako se dobro sjećam, u Znanstvenoj knjižnici par kanti vrti Debian Lxde.

 7. tommy5 napisao:

  Svaka čast!

 8. darko napisao:

  fantastično je da sličan takav centar, edukacija veterana domovinskog rata, koristi isključivo prozore i na spomen Linuxa su se trznuli kao da sam spomenuo pornografiju. da, ekipa je u Zagrebu… možda je netko u upravi dobio kakvo studijsko putovanje…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.