Objavljen profesionalni alat za obradu videa na Linuxu – Lightworks

Popularni softver za uređivanje video zapisa – Lightworks, nakon što je gotovo godinu dana proveo u beta izdanju, objavljen je u stabilnoj verziji brojčane oznake 11.5.

Lightworks je popularan u profesionalnim krugovima kad je izrada te uređivanje video snimki u pitanju, a među nama je od davne 1989. Aplikacija se koristila pri izradi filmova koji su osvojili prestižne nagrade kao što su Oscar ili Emmy; između ostalih tu su hitovi tipa Pakleni šund, Hrabro srce, Nemoguća misija ili pak Batman.

Lightworks video editor

Softver je u beta izdanju proveo godinu dana, a sada je dostupan u stabilnoj verziji 11.5. Ovo je prvo izdanje za Linux platformu, iako je paralelno objavljena i verzija za Microsoft© Windows™ operacijski sustav.

Postoje dvije verzije; jedna je besplatna za korištenje a druga dolazi s “pro” licencom koja će vas stajati 7.99 € mjesečno (Adobe i nekolicina drugih kompanija prešla je na ovakav sustav naplate). Besplatna verzija limitirana je za korištenje na više načina, ali će poslužiti za web formate poput MPEG4/H.264, sve do 720p (HD) rezolucije. Pro verzija donosi mnogo više opcija za izlaz (uključujući 3D stereoskopski), omogućuje zajednički rad na jednom projektu, renderiranje te podršku za hardverski ulaz i izlaz.

Lightworks video editor

Bitno je napomenuti da aplikacija dolazi isključivo u 64 bitnim DEB i RPM paketima, a izvršava se samo na grafičkim karticama iz Nvidije ili AMD/ATI-ija. Također, očekivano, aplikacija je hardverski vrlo zahtjevna i trebat će vam prilično jak stroj za ugodan rad, a čak su i određene specifikacije spomenute kad je GNU/Linux u pitanju (Intel i7 ili AMD procesor sličnog ranga, 3 ili više gigabajta radne memorije, dva zaslona visoke, FullHD rezolucije). Posebna Lightworks konzola i tipkovnica također su podržani.

Fireworks Linux downloadAlat je naravno, vlasnički, iako je još prije četiri godine najavljeno da će se otvoriti kod. Lijepo je vidjeti dolazak kvalitetnih alata za profesionalce na GNU/Linux platformu, što znači da će sve više ljudi s vremenom migrirati. Međutim, naš zadatak kao zajednice, ali i vas kao pojedinca, jeste upozoriti novake na opasnosti vlasničkog softvera, bez obzira što se izvršava na otvorenoj platformi. Također, po nekima, dolazak sve više vlasničkog softvera ima upitnu korist za GNU/Linux ekosustav. Što vi mislite o tome, kažite nam u komentarima ispod.

Kompletan popis novosti koje nova verzija donosi možete naći ovdje u obliku PDF datoteke. Preuzimanje, prije kojeg je obavezno odraditi registraciju te prihvatiti uvjete korištenja, možete obaviti na ovoj poveznici.

Referenca: www.webupd8.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Objavljen profesionalni alat za obradu videa na Linuxu - Lightworks, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

15 Komentara

Dodaj svoj

kdenlive je apsolutno odlican alat ali nije uopce u istoj kategoriji sa Lightworksom. Lightworks je….tesko je to usporedit….kdenlive je bmw petica, dok je lightworks vatrogasni kamion i ferrari u jednom paketu Ali to je uistinu alat za holywoodske fimove, desktop korisnik ne moze uopce se snac u tih 100 milijardi alata i opcija koje on nudi

Lepo je videti da se i ozbiljni, profesionalni alati prilagođavaju i za rad na Linuks sistemu što bi moglo da utiče i na veću profesionalnu primenu Gnu/Linuks opertivnog sistema te tako i povećati popularnost …
Problem bi mogao biti ako bi obični korisnoici povučeni navikama na Vindovsu počeli masovno da koriste vlasničke softvere čak i tamo gde im isti nisu potrebni jer postoje jednak dobre aplikacije otvorenog koda…
Na stranu sa tim što se kroz vlasnički softver mnogo lakše mogu formirati raznorazne bezbedonosne rupe koje bi uspešno anulirale bezbednost samog Linuks jezgra i drugih programa otvorenog koda…

Nisam pretjerano sretan zbog ovog, no dobro je da se za linux platformu stvara sve više profi softvera. Ljubitelji open sourcea još uvijek mogu naći pristojne alternative vlasničkom softveru, tako da ekosustav otvorenog koda može ostati netaknut. 😉

Znam razliku, sade. 😉
Zasad je closed-source, pa zato sam i pisao ovo što jesam. Nisam precizirao closed-source, ali kako sam spomenuo open-source, a vlasnički je obično closed-source, mislim da sam bio dovoljno jasan. 😉

Linux je što se filmske industije tiče dobro pokriven, samo nama običnim korisnicima ovo uopće ne igra, filmiće koje mi sastavljamo nam je bolje ni pokušavat obrađivat u ovakvom profi alatu, ja bi se izgubio u tome.
Ja osobno uvijek pokušam nać open source rješenje,a ako ga nema, onda nažalost moram dalje 🙁

Ma dobro je to. Suma summarum, svako zlo za neko dobro. Zlo je to što je ovo ipak čisti “zatvoreni” komad softvera, a opet dobro je to što se na ovaj način stvara jedna kritična masa koja daja toliko potreban vjetar u leđa široj primjeni linuxa (rekli bi, i šus u guz je vektor prema naprijed, jel 🙂 ). Uglavnom, da skratim i ponovim se, dobro je ovo. Toliko.

jedini pravi profesionalni alati su Avid (u raznim verzijama) i Final Cut Pro. Ostalo su surogati i priče za malu djecu. Naravno je da se može u svemu raditi, ali samo ta dva mogu biti ono što se u videu kaže “bradcast”…

nekoliko godina unazad shvatio sam da mi je Linux kao platforma dovoljan, pa je izbor pao na KDENlive. On definitivno nema ono što ima Avid, ali ono što nemam ni ne tražim. Idem taktikom “što imam, tim klimam…” pa se prilagođavam KDEN-u.

ukoliko mi produkcija zatraži i financije dozvole možda pređem na nešto “profesionalnije”, ali tada su to ona dva programa (ili platforme) od gore. Do tada ostajem na KDEN-u

BTW procesori i7 i 8GB rama su i ovdje (linux) uvjet za malo ozbiljniji posao, kod grafičkih kartica je nezgoda da neke ne podržavaju linux (opekao sam se kod jeftinijih…)

najveći problem je puno istovremenih tranzicija i montaža u real timeu…

“Također, po nekima, dolazak sve više vlasničkog softvera ima upitnu korist za GNU/Linux ekosustav.”
Da, biti pošten i heben… besmislice. Da proprietary software može naštetiti FLOSS, potonjeg ne bi ni bilo. S druge strane, jedan od zadnjih argumenata pojedinaca zašto ne učine switch na Linux uglavnom je “nije dovoljno podržan” / “nema dovoljno softvera”.
Kad bi Linux postao alat samo za znanstvene krugove i ideološke fanatike, prvi bi pobjegao i odgovarao ljude od njega. Makar i sam uglavnom koristim i preferiram Open Source, free (as possible) software.

Od 3 scannera 1,5 mi je podržan na Linuxu. zasigurno zbog upitne koristi od “gomile” vlasničkog softvera na Linuxu. Odrastimo malo, nemojmo biti Ludisti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.