Izdan LibreOffice 4.2!

Nakon šest mjeseci intenzivnog rada, izašla je nova inačica jednog od najboljih uredskih alata otvorenog kôda – LibreOffice 4.2!

LibreOffice 4.2.0.2
Build informacije o LO 4.2

 

Naravno, kao i svaki alat koji se razvija brzo (i kvalitetno!) i ovo izdanje nudi brojna poboljšanja u samom kôdu: napravljen je novi liblibreoffice API (još uvijek u eksperimentalnoj fazi), ali i mnoge druge promjene koje bi dugoročno trebale olakšati održavanje softvera. Ima i nekih dorada kada je o resursima riječ. [Code quality]

Promjene je doživio i instalacijski čarobnjak za operacijske sustave Windows; uklonjena je mogućnost prilagođene instalacije jer odabir pojedinih modula ionako nema smisla – što god odabrali, uvijek imate kompletan paket. Linux platforma odavno ima 64-bitnu inačicu, a sada je dobiva i Mac OS X.

Također, svakom novom inačicom razvijatelji pokušavaju poboljšati integraciju ovog alata sa svim grafičkim okruženjima na sustavima GNU/Linux, pa tako LO 4.2 donosi integraciju izbornika s GNOME 3 okruženjem, a dodana je i mogućnost korištenja nativnih dijaloških okvira za otvaranje i spremanje dokumenata za Xfce i MATE grafička okruženja.

Poboljšana je kompatibilnost LibreOfficea s MS Officeom, dodani su i filteri za Apple Keynote, te AbiWord, što LibreOffice čini – uzmu li se u obzir svi formati koje “razumije” – izvanrednim alatom imate li kakve važne dokumente u starijim (legacy) formatima, jer se ne morate zamarati konverzijom u koji od modernijih. Inačica 4.2 podržavat će i cijeli niz e-book formata (uglavnom Palm-based). Format ePub još nije podržan – možda u idućem većem izdanju. Nadalje, izgleda da za PDF više nije zadužen xpdf, već se prešlo na poppler.

 

Novi dijaloški okvir za Nedavne dokumente
Novi dijaloški okvir prilikom pregleda nedavnih dokumenata i predložaka

Ostala poboljšanja

Writer

 • mogućnost umetanja (embed) slika u HTML-dokumente, što olakšava slanje cirkularnih e-poruka
 • sada je moguće obrub dodati i na samo jedan znak, ne više isključivo na cijeli odlomak
 • poboljšan je prikaz linija obruba – razlike u debljini linije puno su vidljivije
 • provjera pravopisa je moguća i prilikom praćenja promjena na dokumentu (praćenje se uključuje kroz izbornik Uredi > Promjene > Prati  promjene)
 • mogućnost izrade predložaka za MS Word: dot format
 • LibreOffice Writer u ovoj inačici nudi novi zadani predložak (izmjene na stilovima Title, Heading i sl.)
 • brojna poboljšanja pri čitanju i uređivanju docx formata

Calc

 • desnim klikom na traku navigacije listovima otvara se kontekstni izbornik u kojemu se list može odabrati, što olakšava navigaciju radnom knjigom ako postoji velik broj otvorenih listova
 • generiranje nasumičnog broja
 • nove statističke funkcije i neka poboljšanja na starima
 • mogućnost Pronađi sve u pretragu uključuje i sve listove u radnoj knjizi

Impress/Draw

 • indikator da je slajdu dodijeljen indikator prijelaza
 • bočna traka u Impressu omogućena je po defaultu
 • nova alatna traka s prilagođenim animacijama (Custom Animation toolbar)

Math

 • automatsko zatvaranje zagrada
 • dodavanje boja izravno iz Elements Docka klikom na ime boje

 

Naravno, to nije sve – pogledajte release notes!

 

I za kraj

Ne, još se ozbiljnije ne razmišlja o redizajniranju sučelja iako to korisnici traže. U LO smatraju da im je trenutni prioritet ispravljanje nedostataka, a da bi ovakav projekt zasad bio previše s obzirom na resurse kojima se raspolaže.

Ipak, kako korisnici ne posustaju u svojim zahtjevima (pogledajte neslužbene ideje u ovoj deviantART galeriji), nadamo se da će jednom i do toga doći. U međuvremenu, nekog sitnijeg pomaka ipak ima – napravljen je flat icon set koji se može preuzeti s GitHuba. Želite li isprobati ikone, to možete učiniti kroz izbornik Alati > Mogućnosti > LibreOffice: Pogled > Veličina i stil ikona: Sifr.

 

Sifr set ikona
LibreOffice 4.2 – Sifr set ikona

 

Smatramo da će se ove ikone posebno dobro uklopiti u MATE grafičko okruženje.

LibreOffice inačicu 4.2 isprobali smo još u beta fazi razvoja, a i tada se – zanemari li se pokoji glitch – radilo o stabilnom softveru koje će definitivno obradovati sve korisnike ovog uredskog paketa.

Naravno, za svakodnevnu se upotrebu preporučuje 4.1.4, barem dok ne iziđe 4.2.1.

Preuzimanje | Ispravljeni i još uvijek otvoreni najiritantniji bugovi u inačici 4.2 | Release Notes

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

12 Komentara

Dodaj svoj

Potrebno je prvo obrisati stari inačicu, preuzeti novu i instalirati je. Inačice 4.2 jest stabilna (ja sam napisao završni rad na njoj još u beta fazi), ali za svaki slučaj bolje preuzeti LibreOffice 4.1.5 kada bude objavljen kroz dva-tri dana. Uvijek postoji mogućnost da na novim inačicama postoji bugovi koji još nisu uočeni (pa onda ni ispravljeni). Bolje pričekati (barem!) 4.2.1.

Ja ne pišem diplomski, pa sam danas u potpunosti prešao na novi LibreOffice 4.2 iako još nije izašla konačna verzija. 🙂
Ako se što i skrši, nije problem.

Ma neće se ništa skršit, može se samo dogodit neki sitniji problemčić kao što je prevelik razamak između ubačene fusnote i glavnog sadržaja i sl. Ništa strašno, ali ipak… Ja sam na laptopu ostavio 4.0.6 (latpop uvijek ima *.6), a na desktopu stavio 4.2 – zadovoljan sam!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.