Kineska će vlada upotrebljavati Ubuntu kao bazu za razvoj svoga operacijskog sustava!

Zanimljiva vijest stiže nam iz Kine.

Kineski CSIP (The China Software and Integrated Chip Promotions Centre) objavio je da će Kina upotrijebiti Ubuntu kao bazu za svoj otvoreni operacijski sustav. Ovaj je potez dio petogodišnjega plana kineske vlade koji za cilj ima promociju i razvoj otvorenoga softvera i za njega vezanoga ekosustava u Kini.

Kinezi bi uskoro mogli preći na Ubuntu

Kinezi bi uskoro mogli prijeći na Ubuntu

 

Za tu je svrhu CSIP u suradnji s Canonicalom i Sveučilištem nacionalne obrambene tehnologije u Pekingu otvorio CCN Open Source Innovation Lab. Kineska verzija Ubuntua zvat će se Ubuntu Kylin, a Canonical ju potvrđuje kao još jednu od službenih verzija Ubuntua. Datum izlaska Kylina jest 25. travnja ove godine.

Kylin će biti posebno prilagođen za kineski jezik. Osim toga, najavljeno je u da će u Dash biti integrirano pretraživanje kineskih glazbenih servisa, integracija s Baidu kartama, podrška za kineske bankarske transakcije, te prikaz avionskih i željezničkih informacija u stvarnom vremenu. Kylinova razvojna skupina surađuje s WPS-om, najpopularnijim uredskim paketom u Kini, te izrađuje alate za uređivanje fotografija i upravljanje sustavom koji će u budućnosti možda biti uključeni i u ostale verzije Ubuntua.

Poznato je da se Kina želi što više udaljiti od ovisnosti o zapadnim tehnologijama od kojih veliki dio pripada upravo softverskim rješenjima. Je li uz Kininu želju za neovisnošću prisutna i paranoja, jer državne agencije otvoreno priznaju sumnju da zatvorena softverska rješenja mogu imati u sebi uključene sustave nadzora ostavljamo vašoj procjeni. Otvorena softverska rješenja lišena su ove sumnje te su dobar izbor za državu poput Kine.

Ova odluka kineske državne agencije veliki je uspjeh Canonicala jer im donosi pristup stotinama milijuna budućih korisnika ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Time Canonical prestaje biti marginalni igrač i dobiva značajno oružje za pregovaranje sa softverskom i hardverskom industrijom. Iako je ovaj potez vezan primarno za Canonical, mogao bi se odraziti i na ostatak svijeta Linuxa glede bolje podrške za hardver, većega priljeva komercijalnih softverskih rješenja, te dolaskom novih korisnika na Linux.
No, udaljavanje Ubuntua od ostatka zajednice isto bi se tako moglo i obiti o glavu, jer bi za sobom povukao dio ionako jako tankih resursa koje velike tvrtke upotrebljavaju za podršku Linuxa.

Ostaje još jedno neriješeno pitanje. Naime, iz dostupnih izvora ne vidimo koliko i u kojoj će se mjeri Kylinom stvarno koristiti, a koliko će ostati samo zanimljiv projekt kineske vlade i državnih agencija. U zemlji koja otvoreno prednjači u uporabi piratskoga softvera i u kojoj zakonska regulativa po tom pitanju uopće ne funkcionira, pitanje je koliko Kylin ima stvarnu mogućnost da ozbiljnije zaživi?

U svakom se slučaju radi o zanimljivoj vijesti koja će imati dalekosežne posljedice ne samo na Canonical i Ubuntu već i za ostatak svijeta Linuxa. Nekoliko stotina milijuna potencijalnih novih korisnika nitko ne može podcijeniti.

 

Izvor:Muktware, Canonical

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.1/5 (9 votes cast)
Kineska će vlada upotrebljavati Ubuntu kao bazu za razvoj svoga operacijskog sustava!, 4.1 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

12 komentara

 1. Zlatko napisao:

  To su jedno vreme govorili i za Suse ili openSuse, ne secam se sad tačno. Mada mislim da je bio u pitanju Suse. Sve u svemu, na kraju tresla se gora, rodio se miš.

 2. Captain Hook napisao:

  Ja sam mislio da oni to već imaju odavna…

 3. Grof napisao:

  Ja se nadam da hoće. Ostalo će pokazati vrijeme.
  Iako imam svoje mišljenje u vezi Ubuntua i Canonicala, ovakav potez bi bio dobar za FOSS, jer bi u masovniju upotrebu došli i slobodni alati koji izlaze van okvira same distre. 😉

 4. Architect napisao:

  http://www.geek.com/articles/news/canonical-teams-up-with-chinese-agencies-on-ubuntu-kylin-20130322/

  https://wiki.ubuntu.com/UbuntuKylin/1304-beta-1-ReleaseNote

  Izgleda da to neće biti kineska modifikacija Ubuntua ili kineski Mint,već Ubuntu za kinesko tržište,na screenshotovima se vidi da koristi Unity iako će vjerovatno biti podržani i drugi desktopi za slabija računala.Po opisu se čini kao da je to samo Ubuntu sa podrškom za kinesko tržište i servise koji su popularni u Kini i integrirani su u dash.

 5. Architect napisao:

  Kasnije će vjerovatno Kinezi u dogovoru sa Canonicalom izvršiti i druge modifikacije koje im trebaju,ali trenutno to izgleda samo kao Ubuntu prilagođen za kinesko tržište.

 6. Dragi napisao:

  libreoffice vs kingsoft?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.