Korora Linux 22 + Plasma 5 = zanimljiva kombinacija

Kao što možemo shvatiti iz naslova, Korora je distribucija Linuxa bazirana na Fedori (isprva na Gentoou). Neki će sigurno pitati: zašto baš Korora umjesto već dobro poznatih (“velikih”) distri? Zašto Plasma pored drugih, “stabilnih” grafičkih okruženja? Zašto se truditi opisivati nešto što će možda trajati do sljedeće nadogradnje? Možda će nekoga zanimati i zašto Korora nije popularna te kakva je u usporedbi s drugim distrama. To su pitanja koja treba postaviti svaki korisnik – vrijedi li na neku distru potrošiti vrijeme, ili je pametnije u miru “guštati”, tj. raditi ono za što mu i služi računalo?

Kororu Linux sam pronašao na Distrowatchu. Koliko vidim po netu, tu i tamo se nađe koja vijest ili recenzija vezana za ovu distru, a još manje sam primijetio da je netko koristi. Neobično, uzmemo li u obzir da je distra napravljena s idejom da radi “out of the box”.

Pokušat ću objasniti bez previše filozofiranja: Korora je Fedora Remix; odnosno, distra koju skinete, instalirate, nadogradite i koristite. U osnovi je to Fedora s nekim dodatnim paketima. Fedora ipak dolazi potpuno slobodna, takvo je pravilo, pročitajte licencu, što znači da ju svatko može slobodno modificirati i kreirati ovakve “remiks” distre. Razlika između Fedore i Korore je u nekih 5% paketa, odnosno 3% paketa koji nisu slobodni i 2% Kororinih dodatnih paketa. Kao što već rekoh, Korora je OOB (out of the box) distra, što znači da nakon instalacije ne bi trebalo biti potrebno utrošiti masu vremena na osposobljavanje hardvera ili na instalaciju kodeka.

Kod preuzimanja Korore izbor je pao na KDE (Plasma 5); ne pitajte zašto jer ni sam ne znam. Koristim sve i ne favoriziram nijedno radno okruženje, a uostalom, ionako se sve da instalirati i počistiti ono što je nepotrebno. ISO preslika je velika 2.5 GB, a snimam je na USB dd naredbom.

Isprobavanje u Live načinu rada

Live Plasma

Live Plasma

U Live načinu rada isprobajte sve što možete da biste se uvjerili da radi. Ako i dalje niste shvatili smisao Korore, skinite Fedoru pa se uvjerite. Drugim riječima, Korora bi trebala biti jednostavnija i pristupačnija novim korisnicima od Fedore, ali nije pravilo. Sve se svodi na to kako kome odgovara; nije svak’ isti i korisničke potrebe su različite.

Svakako ne zaboravite napraviti mjesta za instalaciju. To možete učiniti pomoću Gparteda, a budući da sam izabrao Plasmu 5 (KDE), poslužiti može i KDE Partition Manager. Odaberite ono u čemu se najbolje snalazite.

Instalacija Korore

Mrsko mi je detaljno opisivati instalaciju jer smatram da je postupak već toliko puta napisan i slikovno objašnjen, ali i dalje se događa da netko ne shvati ili obriše neku važnu particiju. Nego, ovdje ću ipak napisati dvije-tri:

Fedora za instalaciju koristi Anaconda installer, koji je jednim dijelom jednostavan, sve dok se ne dođe do dijela za particioniranje. Kolega s foruma je to najbolje opisao: “Ne možete se osjećati sigurnim”. Prije svega, potrebno je dobro pročitati upute i ne žuriti te pažljivo odabrati na koji disk će se instalirati. U installeru možete naći i (pomalo neprimjetne) opcije za automatsko ili ručno particioniranje, kao i za enkripciju.

U mom slučaju instalacija Korore nije prošla bez problema. Naime, prije instalacije sam u Gpartedu izdvojio potreban prostor za Kororu (na SSD-u imam instaliran elementary OS) i formatirao ga u ext4 kako bih u instalaciji samo označio ovu particiju i postavio je za /root. Ali ne, instalacija mi ne dopušta da ovoj particiji dodam /root mount point, ali mi zato za /root nudi particiju od druge distre. Stvarno…

Rješenje je bilo obrisati novu particiju i ponovno ju napraviti, ali u samom installeru gdje je odmah postavljam za /root. Slike govore više od riječi. Ovo je i prvi put da /home particiju dijelim s drugom distrom. Swap nisam dodavao (za moje računalo nema potrebe). Ostatak instalacije je opušteniji i na SSD-u traje do 10 minuta. Kasnije sam (zaboravih u instalaciji) u /etc/fstab promijenio default opciju u relatime da bih optimizirao korištenje SSD-a (hvala kolegi Jehonanu s foruma na linku).

Susret s desktopom

Desktop

Desktop

Nakon instalacije i pokretanja sustava dočekat će vas Simple Desktop Display Manager (SDDM). Tu nema ničeg lošeg osim ako ne želite automatsko prijavljivanje. Bilo da ga podešavate kroz postavke ili uređivanjem datoteke /etc/sddm.conf, SDDM ne možete natjerati da se automatski prijavljuje. Problem nije samo prisutan u Fedori već i kod nekih drugih distribucija.

Plasma 5.3 dolazi u ovoj verziji Korore/Fedore, i tako će ostati. Kod Fedore unutar jednog izdanja nema ažuriranja radnog okruženja na novu verziju, pa se Plasma 5.4 očekuje u Fedori/Korori 23. Ipak sve se može nadograditi dodavanjem repozitorija (u nastavku pročitajte kako). U odnosu na druga okruženja, Plasma troši više resursa: oko 500 do 600 MB bez otvorenih aplikacija. Za 4GB RAM-a će ovo biti sasvim neprimjetno u svakodnevnom radu.

Nisam primijetio rušenja prozora ili obavijesti o kakvoj greški (osim kod zatvaranja KInfoCentera, i to samo ponekad). System tray ikonice su na broju i notifikacija za dostupna ažuriranja radi dobro. Da ne zvučim kao fanboy, tu je video pa se možete sami uvjeriti, meni je sve isto.

 

Nadogradnja Plasme na 5.3.95 (5.4)

Dashboard

Dashboard

Nikako ne preporučam ovakvu radnju, ali nisam si mogao pomoći: pored stabilne Plasme 5.3.2 dodao sam repozitorij dvratil-plasma-5-beta (za Fedoru 22) i nadogradio Plasmu na verziju 5.3.95 odnosno 5.4. Osim par novih stvari koje donosi Plasma 5.4, primijetio sam da je sustav nešto brži. Ispravljeni su i mnogi propusti, ali ja se s njima nisam susreo. Najvažnije je da nisam destabilizirao sustav tj. radno okruženje. Međutim, u Dolphinu je i dalje prisutan bug zbog kojeg se ne prikazuju detaljni podaci o datotekama (primjerice EXIF informacije).

Po završetku recenzije, putem nadogradnji stigla je i Plasma 5.4.1.

Koje aplikacije nudi Korora?

Nadogradnja aplikacija

Nadogradnju možete izvršiti na više načina: preko Appera, Yum extendera (DNF), i terminala. Iako je distra namijenjena da olakša korištenje “početnicima”, morat ćete se uhvatiti terminala zbog propusta koji javlja grešku pri preuzimanju nadogradnji (“Error in search for Dependencies”). Bez brige, nije suviše komplicirano. U terminalu kao root pokrenite naredbu dnf update i mirni ste. (DNF me podsjeća na: Did Not Finish 😉 )

Libre Office

Dolazi u verziji 4.4.5.2 u kojoj je i napisana ova recenzija. Ako želite Libre Office verziju 5.X, potrebno ju je ručno skinuti, staru verziju deinstalirati, i instalirati novu. Loša strana tog pristupa je što ćete ubuduće sami morati ažurirati Libre Office na novu verziju.

wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/
stable/5.0.1/rpm/x86_64/LibreOffice_5.0.1_Linux_x86-64_rpm.tar.gz

dnf remove openoffice* libreoffice*

tar -xvf LibreOffice_5.0.1_Linux_x86-64_rpm.tar.gz

cd LibreOffice_5.0.1.2_Linux_x86-64_rpm/RPMS

dnf install *.rpm

Libre Office 5.0.1

Libre Office 5.0.1

Plank dock

Ne dolazi predinstaliran, ali ga možete jednostavno instalirati ako želite ili ako vam treba:

# dnf install plank

Dodajte ga u startup programe, podesite (Plank ikonica), a kasnije možete ukloniti istu ikonicu brisanjem datoteke ~/.config/plank/dock1/launchers/plank.dockitems. Daljnje podešavanje Planka ćete morati odraditi tekstualno, uređivanjem datoteke u navedenoj putanji: ~/.config/plank/dock1/settings.

Problemi: ne radi pomicanje ikonica u docku, tj. dolazi do rušenja Planka. Ako vam to jako smeta, instalirajte drugi dock. Ja sam odabrao Plank zbog minimalne količine zavisnosti (dependencyja).

Chromium

Službeno se ne nalazi u repozitorijima Fedore, a razlog možete pročitati na netu gdje je detaljno objašnjen. Za instalaciju je potrebno učiniti sljedeće:

su -c "wget http://repos.fedorapeople.org/repos/spot/chromium-stable/fedora-chromium-stable.repo -O /etc/yum.repos.d/fedora-chromium-stable.repo"

rpm --import http://repos.fedorapeople.org/repos/spot/chromium-stable/spot.gpg

dnf install chromium

Problemi: kod svakog pokretanja (dok ne odaberete da ne “dosađuje više”), Chromium pita želite li da bude podrazumijevani (defaultni) preglednik. To možete riješiti kroz System Settings→Applications. Ponekad se neke web stranice znaju zamrznuti. U tom slučaju otvorite ili se prebacite u drugi tab, pa se vratite na stranicu koju ste pregledavali. Chromium nema Pepperflash, ali HTML5 uredno radi.

Firefox

Predinstaliran i podrazumijevani web preglednik na Korori. Dolazi s uključenim ekstenzijama: Adblock Plus, DownThemAll i xclear. Flash Player je dostupan u repozitorijima, ali morat ćete ga instalirati sami. Od zamjerki izdvajam samo nešto duže vrijeme pokretanja aplikacije.

Od ostalih aplikacija vrijedi pogledati:
Simple backup system
Firewall
Services
Krusader

Za uređivanje desktopa preporučam:

Pozadina: Lakeside sunrise
Ikonice: masalla
Desktop tema: Blackness (Plasma 5)
Tema prozora: Papirus Dark

Distribucija testirana na sljedećem hardveru:

Toshiba Satellite C660 1MP
Intel Core i3 2310M
4GB RAM-a
SSD Kingstone Hyper X
Boot time: ~ 15 sek

Zaključak

I što reći za kraj?! Iz opisanog iskustva ste vidjeli da Korora ima neke svoje “mušice” kojima uzrok može biti Fedora, Plasma 5 ili nešto treće…no s druge strane, ako niste do sada koristili Fedoru ili još niste isprobali Plasma 5 radno okruženje, onda je Korora dobra i preporučljiva distribucija da jednim udarcem riješite dvije muhe.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.4/5 (21 votes cast)
Korora Linux 22 + Plasma 5 = zanimljiva kombinacija, 4.4 out of 5 based on 21 ratings

You may also like...

9 komentara

 1. rudar napisao:

  Bravo za recenziju, @vision, dajem peticu i ja. Samo dva pitanja (zbog boljeg umjetničkog dojma):

  1) Zbilja zašto baš Corora? Neki osobni izbor? Vjerojatno još ima distri s kojima tehnika radi out-of-the-box, a pritom koriste i famoznu Plazmu KDE.

  2) Umjesto općenitog pozivanja na obimnu dokumentaciju na webu (za koju nije priložen link…), može li umjesto toga u jednoj rečenici odgovor zašto se Chromium ne nalazi u repozitorijima Fedore?

  Hvala i pozdrav!

  • vision napisao:

   Hvala @rudar.
   1) Osobni izbor – Kororu sam koristio ranije sa Cinnamon okruženjem. Dobro mi dođe kad želim probati novo kod Fedore, s tim da ne trošim vrijeme na dodavanju repoa, instalaciju aplikacija… Ovdje je bio izuzetak počevši sa novijom verzijom Plasme, pa Libre Office i td.
   2) Ni volje ni vremena ni znanja da razumijem napisano u tim linkovima dobijenih u pretrazi. Problem je u paketiranju.

 2. Max Bunker napisao:

  Jel proradila ikona dropboxa u trayu u ovoj verziji plasme ?

 3. Yorkin napisao:

  Nisam već dugo bio u distro-shoppingu. A kako nikad nisam radio s Plasmom, možda je ova distribucija dobar početak, ha? Sve u svemu, kratka recenzijica mi se svidjela. 🙂

 4. ok napisao:

  Dali neko zna neku dobru 32 bitnu distru sa gadgetima kao na sedmici ono sat i kalendar, meteo, ali da ima start u donjem lijevom uglu a ne kao ovu koja izgleda kao “mac os x” 🙂