Pinguy Builder – povratak Remastersysa

Stariji se korisnici zasigurno s nostalgijom sjećaju jednostavnog programa imenom Remastersys često korištenog za izradu vlastite remastered distribucije.

 

Stariji se korisnici zasigurno s nostalgijom sjećaju programa imenom Remastersys. Radilo se o nadasve jednostavnoj, ali nevjerojatno korisnoj aplikaciji za brzu i laku izradu sigurnosnih kopija i .iso slika vlastite distribucije. Unatoč tomu što je podržan samo za Debian/Ubuntu, u Linux svijetu je postao popularan po sasvim drugoj namjeni: izradi vlastite (remastered) distribucije.

Iako prvotno zamišljen kao program za backup, postupno je postao hvaljen i omražen. Ubuntuovi korisnici su ga obožavali jer su bez pretjeranog truda, čak i s vrlo skromnim tehničkim znanjem, mogli stvoriti svojim potrebama i ukusima prilagođenu distru. “Ali to nije nikakav fork! Promjena pozadinske slike Ubuntua nije nova distra, već remasterizirana verzija!” – često su znali negodovati stariji i konzervativniji korisnici.

Istini za volju, vjerojatno je upravo Remastersys zaslužan za pravu poplavu ubuntoida. Gotovo se svatko mogao pohvaliti autorstvom neke opskurne distre, koja čak ni nema vlastite repoe a podršku da ni ne spominjemo, koju je koristio samo on i možda nekolicina prijatelja. Međutim, većina trendova kratko traje završi i biva zaboravljena. Ipak, poneki eksperimeni kućne radinosti mogu prerasti u ozbiljne i danas respektabilne projekte.

Sasvim neočekivano, razvoj Remastersysa je prekinut, a projekt naglo ugašen. Danas se njegovi tragovi mogu pronaći tek u zabačenim kutcima Interneta ali sjećanja su još uvijek poprilično živa. Upravo tim tragom su krenuli i razvijatelji Pinguy OS-a koji ga koriste za kreranje vlastite distre.
Remastersys je dobio novi fork pod nazivom “Pinguy Builder”. U osnovi se radi o .deb paketu sa skriptom i GUI-em koji kreira instalacijski live CD na temelju vaše distribucije (Debian/Ubuntu). Moguće ju je koristiti za izradu sigurnosne .iso slike vlastitog sustava, koja se može pohraniti ili dalje distribuirati (posebno korisno pri instalaciji na veći broj računala). Ili se jednostavno možemo poigrati i napraviti vlastitu remasteriziranu inačicu Ubuntua.

 

1 Pinguy Builder
Pinguy Builder – instalacija. Skripta automatski preuzima potrebne zavisnosti s neta

 

Pinguy Builder - glavni prozor
Pinguy Builder – glavni prozor

 

Opcija “Backup” omogućava stvaranje sigurnosne kopije instalirane distre u što je uljučen i /home folder, vlastita lozinka, kao i sve osobne postavke. Druga opcija “Dist” će stvoriti backup bez /home foldera ili osobnih postavki. U oba slučaja stvara se instalacijska .iso slika koja se može snimiti na CD/DVD ili instalirati putem live USB-a.

Novi Pinguy Builder se može pohvaliti i novostima:

  • potpuna podrška za EFI,
  • podrška za Ubuntu 14.04 LTS i 15.04,
  • bolja kompresija .iso slike,
  • dodane nove opcije.

Razvijatelji napominju kako Pinguy Builder 3 najbolje radi na Ubuntu 14.x, dok verzija 4 surađuje s Ubuntuom 15.x. Dodatne informacije kao i .deb paket možete pronaći na službenim stranicama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (21 votes cast)
Pinguy Builder - povratak Remastersysa, 4.0 out of 5 based on 21 ratings

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.