Predstavljen Real-Time Linux kernel projekt

Na posljednjim konferencijama LinuxCon Europe i Embedded Linux Conference Europe, održanima u irskom Dublinu 5. listopada 2015. godine, The Linux Foundation je predstavio Real-Time Linux (RTL) Collaborative Project.

 

Na posljednjim konferencijama LinuxCon Europe i Embedded Linux Conference Europe, održanima u irskom Dublinu 5. listopada 2015. godine, The Linux Foundation je predstavio Real-Time Linux (RTL) Collaborative Project. Iako većina korisnika dosad nije imala priliku upoznati ideju Real-Time Linux kernela, radi se o projektu koji je već dulje vrijeme prisutan. Riječ je o tehnologiji prilagođenoj za uređaje ili hardver koji trebaju bolji pristup i suradnju s kernelom o kojemu ponajviše ovisi brzina njihovog rada. Brojni su primjeri i rastuće potrebe na poljima robotike, telekomunikacija, financija i bankarstva, industrijske proizvodnje, zračnog prometa, medicine, vojne industrije, audio-video uređaja, sustavima kontrole i dr. Budući da to nije moguće ostvariti korištenjem standardnog kernela, potrebno je pristupiti novim rješenjima.

O važnosti ovog projekta dovoljno govori da RTL kernel već sada pokreće čitav niz procesorskih arhitektura i operativnih sustava, poboljšava upravljačke programe i sustave datoteka namijenjenih Linuxu. Uz to, pruža i temeljnu infrastrukturu za neke od najvećih računalnih sustava na svijetu. Brojna velika imena su odavno prepoznala potencijal i mogućnosti koje RTL nudi. Uloživši velik novac, resurse i znanje, Google je tako postao osnivač i platinasti član  Real-Time Linux Collaborative projekta. Među zlatne se članove ubrajaju National Instruments, OSADL i Texas Instruments, dok srebrne članove čine Altera, ARM, Intel i IBM. Razvoj i napredak čitavog projekta prati, usmjerava i koordinira The Linux Foundation.

Kao ključnog člana projekta, ali i vanjskog suradnika koji je stekao naslov The Linux Foundation Fellow, potrebno je spomenuti Thomasa Gleixnera koji je više od jednog desetljeća uključen u razvoj i održavanje RTL kernela. Sada on stoji rame uz rame s ostalima kojima je dodijeljena ova prestižna titula poput Grega Kroah-Hartmana (zadužen za razvoj i održavanje Linux kernela), Richarda Purdiea (jedan od ključnih ljudi Yocto Project-a) i Linusa Torvaldsa – tvorca Linuxa.

Cilj RTL projekta jest ubrzati razvoj dijelova kernela kako bi pratio razvoj rastuće tehnologije, te ih konačno uklopiti kao redovan dio njegovog razvoja i podrške. Na ovaj način se nastoje uštedjeti milijuni dolara, kao i dragocjeno vrijeme koje bi se inače uložilo u istraživanje i razvoj. Isto tako, vrlo brzo bi se poboljšala i kvaliteta kernelovog koda, budući da isti ovisi o radu i doprinosu tisuća razvijatelja i stotina tvrtki diljem svijeta.

Sudionici projekta nastavljaju rad na kodu, testiranju i razvoju dokumentacije prema dogovorenim tromjesečnim planovima. Rezultati rada, kao i novi planovi, će se analizirati i objavljivati dvaput godišnje na  Embedded Linux Conference Europe.

Ovime se The Linux Foundation još jednom potvrdio kao jedan od vodećih vizionara i inovatora u tehnologiji korištenjem otvorenog koda. O samoj ideji Real-Time Linux kernela, kao i samom projektu, možete saznati više na službenim stranicama, a kakav bi svijet bio bez Linuxa pogledajmo u zanimljivom promotivnom videu:

 

 

Izvor: The Linux Foundation

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.0/5 (18 votes cast)
Predstavljen Real-Time Linux kernel projekt, 4.0 out of 5 based on 18 ratings

You may also like...

2 komentara

  1. JH-IM napisao:

    Zvuči kao napad na VxWorks.

    • dinosb napisao:

      I meni je pala na pamet ista stvar dok sam citao clanak. To je ipak trziste gdje je zastupljen zatvoren kod (izuzev Free/OpenRTOS-a, ali ni to nije rad zajednice).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.