GNU/Linux InstallFest u SOK-u

Povodom izlaska novih verzija najpopularnijih Linux distribucija u svijetu Ubuntua te Linux Minta,  udruga SOK (sustavi otvorenog koda) organizira Linux InstallFest u subotu 08.12.2012.

Slobodno ponesite vaše računalo, prijenosnik, netbook ili što već koristite te isprobajte ili instalirajte neku Linux distribuciju uz već postojeći sustav koji koristite (uglavnom je to MS Windows). Na raspolaganju vam stoje članovi udruge koji će vas rado savjetovati, pomoći izabrati, pokrenuti i/ili instalirati Linux distribuciju koja će zadovoljavati vaše potrebe.

Okupljanje počinje u 18:30 sati u udruzi SOK Split, Savska bb, Dom Mladeži (u neposrednoj blizini HRT-a i FINA-e). Ulaz je slobodan za sve ljubitelje sustava otvorenog koda i one koji će to tek postati.

Veselimo se vašem dolasku! 🙂

[PR]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

32 Komentara

Dodaj svoj

Ekstra! Da sam bliže, dobacio bih se. Ubuntu ne samo da mi je zamijenio Windows 7 (koji još držim na laptopu samo radi garancije), nego sam otkrio da Linuxom mogu mnogo više. A ni terminal nije bauk. 😀

Svaka čast, Linoslave! S vremenom ćeš shvatit za Linux može u potpunosti zamijenit W7 u svakodnevnom korištenju i bez straha odbacit ovaj drugi. Iako i danas imam dual boot, više se ni ne sjećam kad sam zadnji put koristio W7.
Terminal nije nikakav bauk, već prava stvar i moćno oružje! Samo hrabro! 😉

Pa da, bilo bi fora. Tad bi taj netko sjeo za funkcionirajuće računalo, posjetio bi Gentoo wiki ili gdje su već upute za instalaciju i prati pomalo 😉

Bila bi fora a onda bi mu objasnili da Gentoo nije za njega što se vidi čim kaže Ja bi želio da mi instalirate Gentoo. Bilo bi fora da netko uleti i kaže E sad ću vam svima instalirati Gentoo, odpor je uzaludan!

Lutherus: a onda bi mu objasnili da Gentoo nije za njega što se vidi čim kaže Ja bi želio da mi instalirate Gentoo.

Upravo to 😉

@Mario: Zašto misliš da bi se mučili cijeli dan? Postoji handbook i to treba pratiti 😉 A predrasude da je “Gentoo strašan, opasan, zao i nemoguć za instalaciju” su za plašiti malu djecu 😉

Pokušao sam ga instalirati na USB, ali me poslije instalacije uvijek baca u console mode. Pričekat ču sljedeču verziju, možda ču imati više sreče.

Pokušao si ga instalirati na USB, ili napraviti live USB? Ako je ovo posljednje, možeš li nam reći koji si alat koristio i na kojem OS-u? Ako si pravio live USB na Windowsu, je li ti USB FAT ili NTFS file system?

U stvari, pokušao sam oboje. Live verzija + LinuxLive USB Creator (FAT) + Win XP radi brez ikakvog problema.

Što se inštalacije tiče – ext2 i samo jedna (8GB) particija (/, znači bez /home, swap i ostalog). Usrijed boota (imam staru ATI RADEON 9550 grafičku karticu pa sam morao pokušati podešavati boot parametre t.j. brisati jih) baci me u console mode i to je to. Poslije startx izbaci mi hrpu errora.

Pitao sam na forumu, ali nitko ne zna, u čemu je problem.

Zašto ext2? Ja osobno ext2 koristim samo za “/boot” particije, ako ima potrebe za tim… Za sve ostalo koristim ext4. Pokušaj s ext4 za “/” pa vidi je li problem još uvijek tu. Možeš li napisati koje ti greške javi? Dakle kad si u terminalu napiši sljedeće:
startx > /home/TvojUserName/log.txt
Potom bootaj u Windows i kopiraj nam sadržaj tekstualne datoteke…

Prošli mjesec je izašla verzija 12.10. Sljedeća verzija izlazi sljedeće godine u 4. mjesecu. Inače svakih 6 mjeseci izlazi nova verzija Ubuntua. Znači sljedeća verzija će biti 13.04, zatim 13.10, zatim 14.04 itd… Nadam se da je to odgovor na tvoje pitanje.

Z0K4: Baš sam neki dan izbrisao sve .log fajlove. Pokušat ču sutra ponovo instalirati pa čemo vidjeti šta če biti …

Zlatko: Zašto ext2?

Pa: ext2 is still the filesystem of choice for flash-based storage media (such as SD cards, and USB flash drives), since its lack of a journal minimizes the number of writes, and flash devices have a limited number of write cycles.

USB “živi” dulje.

Premda: Recent kernels, however, support a journal-less mode of ext4, which would offer the same benefit, along with a number of ext4-specific benefits.

Išao sam na sigurno pa sam pokušao sa ext2 …

Nisu nam potrebni svi log fileovi, samo onaj vezan za startx naredbu. Doduše, ako se dobro sjećam, prije par mjeseci je Sabayon tim rekao kako novi driveri ne podržavaju stari hardware uključujući tvoju Radeonku 9550… Mislim da su preporučili (korisnicima) da prijeđu na open source drivere. Nisam ti siguran za to, pa ti kad budeš imao vremena provjeri…
Sretno! 😉

Probao sam i na compima sa punom boljom konfiguracijom od moje … ni tamo ne radi …

Nego, našao sam na jednom papiriču šta mi je izbacilo poslije startx:

usr/bin/startx: line 156: cannot create temp file for here-document: read only file system
xauth: error while loading shared libraries: libxcb.so.1: cannot open shared object file: no such file or directory
usr/bin/startx: line 173: cannot create temp file for here-document: read only file system
xauth: error while loading shared libraries: libxcb.so.1: cannot open shared object file: no such file or directory
usr/bin/startx: line 173: cannot create temp file for here-document: read only file system
xinit: error while loading shared libraries: libxcb.so.1: cannot open shared object file: no such file or directory
xauth: error while loading shared libraries: libxcb.so.1: cannot open shared object file: no such file or directory

Verovatno je problem zbilja u ext2 jer sam u jednom .log fajlu našao ovo:
ERROR program: /usr/sbin/grub2-bios-setup: warning: File system `ext2′ doesn’t support embedding.
ERROR program: /usr/sbin/grub2-bios-setup: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.