Jeste li čuli za Sailfish OS?

Ako ičega ne nedostaje u svijetu otvorenoga koda onda je to “forkanje”. Oni koji ne znaju što je to “fork”, to je projekt nastao kopiranjem izvornog koda jednog projekta i pokretanjem novog i nezavisnog razvoja na njemu.

Iako smo možda više navikli na “forkanje” desktop aplikacija, Linux distribucija i ostalih tehnologija namijenjenih stolnim računalima, “forkove” možemo vidjeti i u svijetu mobilnih uređaja. Dokaz tome je Jolla projekt i njihov novi sustav za mobilne uređaje nazvan Sailfish OS.

Iza Sailfish sustava je duga i složena priča “forkanja” a sve je započelo Maemo sustavom. 2005. godine Nokia je odlučila razvijati novi sustav za mobilne uređaje te ga nazvati Maemo. Maemo je opet svojevrstan “fork” Debian distribucije i koristi njegov sustav za upravljanje paketima. Do 2010. godine Maemo se našao na nekoliko Nokia mobilnih telefona, a zadnji je bio Nokia N900. Tada je odlučeno da se Maemo udružuje s Moblin sustavom i pokreće novi projekt Meego. Moblin je počeo s razvojem 2007. od strane Intela, a uglavnom je pronalazio put na netbook uređaje i neke pametne telefone.

U Meego su mnogi polagali velike nade i zaista mislili da je to sustav koji će uspjeti. No kako to uvijek biva, i ovaj sustav je “forkan” pa su tako 2011. godine nastali Tizen i Mer sustavi temeljeni na Meegou. Iako su ovi sustavi i dalje aktivni, našla se tu finska kompanija Jolla kojoj nije bilo dovoljno “forkova” na tržištu te 2012. godine odlučila započeti s razvojem vlastitog sustava baziranog na Meego i Mer projektima. Jolla kompaniju su osnovali bivši Nokijini zaposlenici odgovorni za razvoj Meego sustava i N9 mobilnog telefona, a koji su napustili Nokiju kada je ista odlučila udružiti snage s Microsoftom i lansirati Windows Phone sustav na svojim mobilnim telefonima.

Prije nekoliko dana je napokon predstavljen demo ovog novog mobilnog sustava. Nije poznato previše detalja o ovom sustavu osim da koristi potpuno novo grafičko sučelje bazirano na Qt tehnologiji, te da prve uređaje možemo očekivati sljedeće godine. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati, nadamo se samo da ovaj projekt neće završiti kao i dosadašnji – “forkanjem”. Na sljedećem videozapisu možete vidjeti službenu prezentaciju Sailfish sustava.

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

2 komentara

 1. lolobrigida napisao:

  Sailfish je prilicno ozbiljan projekat pa stoga ne verujem da ce se zavrsiti forkanjem, vec su potpisali sa par operatera ugovor o prodaji njihovih proizvoda kao i ugovor sa China Mobileom koji ce investirati preko 200 miliona dolara u Jollin OS. Treba takodje istaci da se Sailfish vec sada moze instirati na Nokiji N9 i N950.

  Takodje treba napomenuti da ailfish nije fork Mer projekta nego je nastao na njemu i mislim da oni rade zajedno na daljem razvoju, takodje treba napomenuti da je projekat presao na RPM sa deb paketa.

  Sto se tice Tizena, Tizen je zvanicni fork MeeGo-a sa podrskom Linux Fondacije koji je u vlasnistvu Samsunga i posluzice kao zamena Bada OS-a

 2. Uroš napisao:

  Sailfish, bar se priča po Maemo talk, moći će i na N900 što me raduje, uprkos činjenici da se MeeGo nije baš pokazao na N900. Svejedno, kako sam od skora ponosni vlasnik N9 dopada mi se mogućnost da apdejtujem sa novim OS.
  Sam Sailfish izgleda dosta intuitivno i zabavno, iako dozlaboga neispolirano, vrište Android ikonice i svašta tu treba da legne na svoje mesto, ali uvek je dobro imati alternativu.

  Ono što mi se čini interesantnim je enegrgija kojom su prezentacije prošle, i kako se sve predstavilo, pogotovo imajući u vidu porekle cele ekipe i činjenicu da se priča sa Nokia završila na ružan način, i mislim da će ta energija u stvari da pogura ovaj projekat i da će biti izvanredan OS. Sve ono što ni MeeGo, Tizen nisu i nema nade da će biti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.