Linux Foundation ima svoje rješenje za UEFI

Nekima je već vjerojatno i dosadila, no drama o Microsoftovom UEFI sučelju koja je doživjela nekoliko zapleta i vidjela nekoliko junaka (neki ih možda i ne bi tako nazvali) se nastavlja.

Da ponovimo gradivo, zli Microsoft je započeo dramu kada je zapovjedio svim svojim saveznicima koji isporučuju Windows na svojim ARM letjelicama, da svemirskim ratnicima ne smiju dati potpunu slobodu korištenja tog stroja. Horda Linux ratnika je postala razbješnjena jer je to značilo da te letjelice neće moći koristiti u svrhe koje oni žele, i jer se time ograničava njihova sloboda korištenja letjelice koje su platili svojim zlatnicima. U to je priskočio vladar zvan Red Hat i proglasio kako će pomoći samo svojem narodu i platiti Microsoftu da Fedora ratnicima omogući malo više slobode i instaliranje svojeg sustava u letjelice. Iako je time ispao junak pred Fedora narodom, ostali narodi su ostali bez pomoći i nade. Ipak, nakon nekog vremena se oglasio i drugi vladar zvan Canonical i objavio da neće ostaviti svoje ratnike na cjedilu. Odlučio je sklopiti pakt sa Microsoftovim saveznicima koji proizvode svemirske letjelice, kako bi oni omogućili korisnicima instalaciju svojeg sustava i više slobode kod svemirske plovidbe. No, kao i prethodni vladar, Canonical je ovime pomogao samo svojem narodu, odn. Ubuntu ratnicima, a mnoštvo drugih naroda je ostalo bez ikakve pomoći. I dok su Ubuntu i Fedora ratnici bili sretni, ostali ratnici su očajavali jer je ovo značilo da kupljene letjelice neće moći koristiti kako žele, voziti ih brzo kao prije i letjeti daleko u visine.

Kad su svi pomislili da je to to, i da ova drama nema sretan završetak za sve, pojavio se vladar nad vladarima, gospodar svih naroda zvan The Linux Foundation. Objavio je svim narodima da ne namjerava nikome davati svoje zlatnike za trunku slobode, nego da ima vlastito rješenje koje će svim narodima dati apsolutnu slobodu. Gospodar svih naroda je odlučio izraditi vlastiti podsustav za letjelice, potpuno otvoren i slobodan koji će ratnicima u cijelom svemiru omogućiti instalaciju bilo kojeg sustava na letjelice, čime će ratnici moći letjeti neograničenim brzinama, u sve kutke svemira..

A sad malo o tehničkim detaljima tog podsustava. The Linux Foundation je objavio vlastitu verziju UEFI sučelja, pod nazivom Intel Tianocore. Tianocore je baziran na Intelovom UEFI sučelju i otvorenog je koda. Ovime se ne planira samostalno “flashati” Tianocore UEFI na sporna ARM računala, jer se ispostavilo da nije jednostavno petljati po hardveru na kojemu je omogućen UEFI Secure Boot, nego svima zainteresiranima dati virtualnu platformu na kojoj mogu ispitivati vlastita rješenja. James Bottomley, predsjednik Tehničkog savjetodavnog odbora Linux Fondacije je izjavio da je Tianocore objavljen zbog rastućeg interesa u UEFI Secure Boot, osobito među Linux distribucijama koje nemaju pristup hardveru na kojemu se nalazi UEFI. Smatra da će im virtualna platforma pomoći u eksperimentiranju i pronalaženju vlastitog rješenja. Bottomley je trenutno je uspješno osigurao virtualnu platformu vlastitim PK (Platform Key) i KEK (Key Exchange Key) ključevima i uspješno generirao potpisane efi binarne datoteke koje se pokreću na Secure Boot platformi.

Tianocore možete skinuti iz OpenSuseovih repozitorija (potražite OVMF datoteku), a koji može biti instaliran na gotovo svakoj RPM distribuciji jer nema nikakvih ovisnosti, a vjerojatno i na Debianu koristeći Alien. U repozitoriju se također nalazi sbsigntools paket koji se koristi za potpisivanje efi binarnih datoteka, a ako želite generirati vlastite binarne datoteke morate skinuti i Bottomleyev ispravak za bug u gnu-efi paketu koji se inače koristi za generiranje efi datoteka na Linuxu. Tu se nalazi primjer za korištenje skripte i alat za generiranje LockDown.efi binarne datoteke koja će Secure Boot platformu pokrenuti u setup načinu i instalirati PK i KEK ključeve te omogućiti Secure Boot. Za više informacija pročitajte službenu objavu.

Dali je ovo idealan način za suočavanje sa Secure Boot problemom ili nije, diskutabilno je, no sigurno je da će drugim distribucijama znatno olakšati život ako budu mogle koristiti vlastite ključeve, slično kao što Canonical čini s Ubuntuom.

Reference: GmaneSourceforge, ZDnet

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

11 komentara

 1. Vojin Vidanovic napisao:

  Dobro je da je resenje nadjeno 🙂
  Zanimljivo je na koje sve nacine M$ pokusava da zadrzi monopol

 2. gurk napisao:

  Ne vidim na koji način je ovo rješenje.

 3. Branko napisao:

  Ha ha! Super priča na početku!
  Ratuje se sve u šesnaest! Ali pingvinski pobunjenici uvijek nađu načina za pobijediti zlog Microsofta! 😛
  Inače, UEFI se sve više pokazuje za ono što u stvari i je. Oruđe da se omogući MS-u monopol nad ARM platformama. A proizvođači računala nam i dalje trkeljaju o sigurnosti.
  Pa flashamo Androide. Flashati ćemo i ARM računala!

  • Mario napisao:

   Ne da flashamo. Tianocore zapravo ne može obavljati incijalizaciju hardvera, jer taj dio još nije napisan. Za to bi mogao poslužiti Coreboot (opensource BIOS), ili bi se Tianocore mogao koristiti kao payload Microsoftovom UEFI-u. Osim toga, Tianocore će uvelike pomoći Linux developerima koji nemaju pristup Microsoftovom UEFI-u, a sada se mogu igrati s Tianocoreom u Qemu.

   Oni koji su instalirali OVMF paket iz teksta moraju samo pokrenuti:
   qemu-system-x86_64 -L /usr/share/qemu-ovmf/bios

   u Terminalu, i pokrenuti će se Tianocore u Quemuu.

  • gurk napisao:

   Androidi i jesu uglavnom ARM računala, međutim mislim da obično flashanje neće biti moguće, jedino putem JTAG programatora ili fizičkom zamjenom već programiranog čipa.

 4. Марко М. Костић napisao:

  Ahahahahahaa! Majkrosoft isporučuje ARM letelice za Linuks ratnike… U ratu i u ljubavi sve je dozvoljeno.

 5. Vlad napisao:

  Odlična priča na samom početku teksta Mario, predlažem da se napravi kampanja protiv M$ monopola i njihovog ograničenja preko UEFI-a na osnovu ove početne priče u obliku stripa ili kratkog (online) filma i da se pošalje FSF-u.

 6. Matija napisao:

  Super priča na početku i super informativni članak.

  PS: ja sam članak čitao uz taktove teme iz Star Wars-a

 7. Lutherus napisao:

  In your face Microsoft supporters!

 8. FIlip napisao:

  Imam osječaj da sam upravo čito jedan od star wars epizoda hhahha 😀
  inače,super članak,savršen početak…svaka čast!