Igrali smo: SKiD Racer

Nedavno smo pisali o Googleovoj Native Client tehnologiji. Ako se stvari budu razvijale kako treba, možda ćemo i na Linuxu uskoro moći igrati kvalitetne igraće naslove. Naravno, tehnologija je još u povoju, a osim razvoja NaCl-a adekvatne poteze moraju povući i proizvođači  grafičkih kartica koji se u posljednje vrijeme i nisu baš previše pretrgli s podrškom za Linux.

Uglavnom, kako sam veliki ljubitelj igara u kojima se utrkujete automobilima odlučio sam isprobati Skid Racer. Radi se o jednoj od prvih složenijih igara koja koristi NaCl i WebGL tehnologiju. Pogledao sam promotivni video u Chrome trgovini i odlučio se na instalaciju. Igra je izgledala prilično dobro. Čak predobro za igru koja se igra u internetskom pregledniku.

Promotivni video:

 

Budući da na laptopu imam dual boot s Ubuntuom i OpenSUSE-om isprobao sam igru na oba sustava. Na Ubuntuu je igra radila, ali zbog nekog razloga mogao sam ju igrati samo na najlošijim grafičkim postavkama. Ne mogu reći da nije igriva, ali sam se prilično razočarao jer sam očekivao malo ljepši rezultat. Vjerojatno sam se trebao malo pozabaviti podešavanjem grafičke kartice. SUSE je izgleda ipak bolje odradio posao s mojom grafičkom karticom jer sam na SUSE-u mogao igrati na prilično dobrim grafičkim postavkama. (Ipak, za najbolje postavke bih trebao pokrenuti svoju Nvidiju.)

I tu igra stvarno zablista. Stvarno ne očekujete takvu grafiku u internetskom pregledniku. Ako je ovo početak NaCl-a, možemo očekivati prilično impresivne naslove kroz narednih par mjeseci.

 

Nije loše za igru u internetskom pregledniku.

 

Prvo učitavanje igre traje prilično dugo. Najvjerojatnije ovisno o preopterećenosti njihovog servera. Na Ubuntuu je učitavanje znalo zastati na par minuta. Par dana kasnije na Open SUSE-u nije bilo problema. Ovo je najčešći prigovor korisnika ove igre u Chrome trgovini.
Nakon završene instalacije dočeka vas početni ekran. Na njemu možete odabrati utrku, dodatno podešavati svoje vozilo, dodavati prednje i stražnje oružje, te obojati automobil.

 

Početni ekran

 

Dodatci se plaćaju novčićima koje osvajate tijekom igre ili stvarnim novcem. Različite automobile i dodatne staze također kupujete ili novčićima ili stvarnim novcem.

I tu je kvaka. Iako je teoretski moguće sakupiti novčiće tijekom igre, za kupovinu novog autića ća vam trebati makar četrdesetak utrka koje ćete morati završiti na prva tri mjesta. Cilj kojega, kako ćete vidjeti kasnije i nije baš lako ostvariti. Za deset kuna autić možete kupiti odmah.  No dobro. Developeri ipak moraju od nečega živjeti. Ipak, mislim da su novce mogli zaraditi i na sretniji način. Ovako se igrač osjeća donekle prevarenim jer realno, igranjem gotovo da nije moguće osvojiti dovoljno novčića za novi autić ili stazu.

Nakon podešavanja automobila očekuje vas utrka. Stil igre je klasično arkadni i nemojte očekivati uvjerljivu fiziku i simulaciju stvarnosti.

 

Utrka

 

Staza je lijepo dizajnirana, s dobrim zavojima i ravnim dijelovima. Okoliš je zanimljiv. Utrka se zbiva u vojnoj bazi a oko staze možete vidjeti olupine aviona i starih brodova. Suparnici su simpatični u svojim malim autićima iz kojih vire smiješna dodatna oružja. Ugođaj je prilično veseo i imate dojam da se nalazite u nekom crtiću.

 

Ovo je opaki zavoj.

 

Upravljate strelicama na tipkovnici, oružje mjenjate tipkom shift, a pucate tipkom space. I to je to. Ne postoji opcija prilagođavanja tipki za upravljanje, niti će igra surađivati s periferijom za igranje.

Na žalost, upravljanje je izvedeno izrazito loše. Ne postoji automatska akceleracija koju bi očekivao kod ovakve arkade, već ćete cijelu igru morati grčevito stiskati strelicu prema gore. To ne bi bilo problem da tu strelicu u jačim zavojima ne trebate pustiti na djelić sekunde kako bi autić proklizao i optimalno uletio u zavoj. Nakon više od četiri utrke ruka se jako zamara i nemoguće je igrati se duže od petnaest-dvadeset minuta u komadu. Automobil se najčešće ponaša predvidljivo iako se u pojedinim zavojima ipak previše zanese. Zna biti prilično iritantno jer nikad ne znate kako će se automobil ponašati, međutim brzo ćete shvatiti da zavoji nisu prezahtjevni i da se preciznost traži u najviše dva zavoja na stazi.

Suparnici voze ipak malčice predobro za ovakvu arkadu. Trebati ćete prilično iskustva da se počnete viđati na pobjedničkom podiju.

 

Drugo mjesto. Nije loše.

 

Da zaključim. Igra izgleda prilično impresivno. Grafika je stvarno dobra za igricu koja se izvodi u internetskom pregledniku. Možemo reći da je ovo pokazni primjer što trenutno HTML5 i NaCl tehnologija može. Atmosfera igre je jako dobra.

Šteta što je sve pokvareno izrazito lošim komandama koje vam onemogućuju napredovanje i osvajanje novih staza i automobila. Developeri bi se trebali zapitati da li su odabrali ispravan način zarađivanja novaca jer će jako malo ljudi investirati u igru koju je nemoguće igrati duže od petnaest minuta u komadu. Savjetujem im svakako da malo porade na komandama za upravljanje i omoguće barem dvije do tri staze za početak. Na taj način bi stvorili dobru bazu i ljude koji bi se vraćali na igru i bili spremni i nešto potrošiti. Ovako, nakon početnog oduševljenja grafikom i par odvezenih utrka većina će ipak odustati i pričekati neke druge naslove u Chrome Storeu.

Igra ima potencijala, ali će to zahtjevati dodatni napor developera koji su trenutno jako tihi i ne daju nade da će se uskoro potruditi oko nove verzije igre. Web stranica developera je prilično pusta i bez novijih aktivnosti. Sve mi se čini da je ovo klasični:”Take the money and run!

Šteta, jer se radi o jako zanimljivoj igri.

Čekamo nove stvari u Chrome Storeu. Za one kojima grafička kartica to dozvoljava, preporučujem da provjerite AirMech i Bastion. Radi se o jako kvalitetnim igrama. Recenzije očekujte uskoro. (Čim osposobim Bumblebee na svom laptopu.)

DODATAK:  Za one koji se muče s grafičkim karticama evo kako natjerati Chrome da proradi:

Da bi doznali kakva je situacija s vašom grafičkom karticom ukucajte chrome://gpu u adresno polje preglednika. Ako dobijete da se vaša kartica ne slaže dobro s ovom tehnologijom ne morate očajavati. Odite na chrome://flags i označite Override software rendering list. Restartajte preglednik. Pokrenite chrome://gpu i ako je sve prošlo kako treba vaša kartica će biti osposobljena. Ako ne, čekajte bolje vremena.

Autor: Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

12 komentara

 1. Ivan Galgoci napisao:

  Odlična recenzija, svaka čast!

 2. Branko napisao:

  Hvala.
  Ako natjeram svoju Nvidiju da proradi bice toga jos. 🙂

 3. KoCif napisao:

  Na Cruchbang Linuxima neradi…Piše :”This application is not supported on this computer. Installation has been disabled.” :S

 4. Branko napisao:

  Pogledaj clanak o Native Clientu. Tamo ti pise kako podesiti Chrome da radi. Ali mislim da ce raditi samo Intel i Nvidia. Nisam siguran za ATI.

 5. KoCif napisao:

  OK tnx 😀

 6. grof napisao:

  Mislim da intelke još uvijek ne podržavaju WebGL pod Linuxom, tako da intelaši mogu zaboraviti nasve ovo….

  • Branko napisao:

   Meni Intelica radi. (Vidi gore slike 😉 ) Doduše, ona integrirana s Nvidijom (Optimus), ali ne bi smjelo biti razlike. Nvidiju još nisam osposobio.
   EDIT:Evo, dodao sam u članak kako se može natjerati Chrome da proradi s vašom grafičkom.

   • grof napisao:

    Meni ne. Chrome zastarta aplikaciju, ali počne nekakav memory leak i na kraju završi sa totalnom blokadom Linuxa, te rušenjem Chromea zbog potrošnje sve memorije.

 7. hrvooje napisao:

  na poslu radi s intelkom. nvidia optimu neće jer je nadogradnja sustava očito zeznula bumblebee, inače je i nvidia uredno radila ako se program pokrene s opcijom optirun.

  kući na radeonki radi kad pokrenem google chrome ovako:

  google-chrome –enable-webgl –ignore-gpu-blacklist